Jump to content

Забележка на съставителя Вергилий Кръстев:


Recommended Posts

Забележка на съставителя Вергилий Кръстев:

1. Тази лекция на Общия окултен клас, държана на 11 ноември 1931 г. на Изгрева в София, е отпечатана в томчето «Събуждане», XI година, том I, в 1944 г., София, на стр. 125-148, по стария правопис.

 

2. В каталога на Елена Андреева тя е под номер 1457 със заглавие «Двоен дял».

 

3. Тук е предоставен оригиналният ръкопис от ръката на Паша Теодорова, което е точно онова, което е дешифрирала от собствената си стенограма.

 

4. А в отпечатаното томче, «Събуждане», стр. 125-148, тази лекция е редактирана изцяло, като по този начин Духът на Словото на Учителя напуска отпечатания текст и то е вече едно обикновено четиво. И това всеки може да си го провери.

 

5. Въпросът за редактирането на Словото на Учителя Дънов е разгледан в «Изгревът», том IX, стр. 797-800, 800-824. Вижте също стр. 683-687, 695-697.

 

6. Тази оригинална беседа е включена, за да може да се проумее знанието, което Учителят Дънов ни открива за злото и доброто. Тя най-добре ще послужи да се разбере ролята, дейността и личността на Любомир Лулчев на Изгрева в София при нозете на Великия Учител Беинса Дуно.

 

7. Още в 1-ва школна лекция на Общия окултен клас, II година, на 6 октомври 1922 г. - «Положителни и отрицателни сили в Природата. Зло и добро в живота. Светлина и тъмнина в света», Учителят Дънов предава едно ново знание за Школата на Всемирното Велико Бяло Братство. А именно:

 

а) Положителните сили разрушават, а отрицателните сили градят.

 

б) Доброто в света, то е една отрицателна сила - то гради.

 

Злото в света е една потребност, то не трябва да се изкоренява, то трябва само да се ограничава.

 

в) В Школата на 100 души добри хора са потребни 10 лоши. Те представляват канализацията, през която трябва да изтече мръсотията и нечистотията, която отделя това общество.

 

г) В Школата на 100 души лоши хора трябват 10 добри човека. Те представляват комините, през които да се изхвърли димът, породен от нечистите мисли и чувства на това общество.

 

д) Доброто в света иде чрез добрите хора, а пък злото в света си отива чрез злите хора.

 

е) Между лошите и добрите човеци трябва да има едно съотношение, да се спогаждат, да живеят разумно помежду си. Всеки човек, на което място е поставен, трябва да върши Волята Божия.

 

8. Ето защо бе подготвен и напечатан от мен «Изгревът», том XX, за Любомир Лулчев.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...