Jump to content

01 - 54. ЧОРТЛЕНСКАТА ВОДА


Recommended Posts

54. ЧОРТЛЕНСКАТА ВОДА

Веднъж Учителят поискал от брат Г. Куртев всяка седмица да му изпраща по една дамаджана от 10 литра чортленска вода. Знае се, че тази вода лекува стомах и други болести. Една дамаджана отивала за София, а друга се връщала. Случило се тъй, че веднъж брат Куртев бил много зает и не можал да отиде за вода, ето защо помолил друг брат, който бил по-свободен, той да отиде вместо него. Този брат приел поръчката и отишъл на Чортлен, където чешмата едва течала на тънка струйка, поради което много хора се трупали. Било зимен ден. Голям студ сковавал всичко. Въпросният брат измръзнал и не дочакал да се напълни дамаджаната, отишъл на близката чешма да я допълни с лъжънска вода, пак минерална. Когато Учителят получил водата, а след няколко минути минава Верка, дъщерята на брат Куртев, Учителят я извикал и й казал строго: „Пиши на баща си, той лично да пълни водата от Чортлен!" Тя веднага писала и баща й се изненадал от това писмо. Отива при онзи брат и го пита откъде е напълнил дамаджаната. Братът му отговорил както си е било. Тогава брат Куртев разбрал защо Учителят изрично му напомнил лично той да пълни водата.

Тази задача за изпращане на чортленска вода продължила около две години, след което Учителят го освободил. Брат Куртев изпълнявал възложената му задача добросъвестно и с любов.

 

Забележка на Редактора: За Чортленската вода и построяването на чешмата от Борис Николов виж в „Изгревът", том III, стр. 47.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...