Jump to content

04 - 06. ПОДГОТОВКАТА


Recommended Posts

6. ПОДГОТОВКАТА

Работата по направата на чешмата започнала, като най-първо бил изкопан канал, който да отвежда непрекъснато извиращата вода. По този начин се турило начало за отводняване на мястото и се осигурило възможност за изчистване на тинята, докато се дойде до здрава земя, за да се каптира водата. След като каптажът бил направен, трябвало да се почисти мястото, където ще се полагат основите на чешмата. Чистенето на тинята е било една от най-неприятните работи. Но макар и такава, и за нея се намерили желаещи. В тая неприятна на вид работа са включили младежи и девойки от десет до двадесет годишна възраст, които, въоръжени с копанки и сандъчета се надпреварвали кой по-много тиня да изнесе, кой да бъде първенец. При носене на тинята те се изпръсквали и изцапвали до неузнаваемост, но това не ги отчайвало, а се заливали в непринуден смях. Веселите закачки, които младите си отправяли един към друг, правело труда лек и приятен. След няколко дни младежката бригада стигнала до здрава земя и трябвало да отстъпят място на възрастните работници. Това обстоятелство им причинило малка горчивина, но нямало как, защото вече нямало тиня за чистене. Някои от младежите си отишли по домовете, а други са извършвали някои помощни операции, като били в помощ на възрастните работници.

Всеки ден привечер, след прекратяване на работата, всички се измивали и преобличали с чисти дрехи и след като някой от момците засвирвал на кавал или цигулка, се извивало кръшно хоро. Тъй минавали дните един след друг в труд, шеги и смехове. Така трудът е лек и приятен, защото е без всяко принуждение. Когато младите вечер си лягали, нямали търпение по-скоро да съмне, за да отидат на строящата се чешма, за да почнат работа сред шеги и смехове. Трудът при чешмата се превърнал на приятно забавление.

По същото време в село Тополница се правело ново училище. Ето защо брат Куртев посъветвал нашите приятели да не се откъсват от другата обществена работа, каквато е направата на училището. Когато нашите приятели отивали на работа на новостроящето се училище, те бивали връщани от съселяните си, като им казвали: „Че вие работите на чешмата, и там е обществена работа, чешмата не е само за вас, а за всички. И тука, и там - все работа. Отивайте на чешмата!" От този ден нашите приятели неотлъчно работили на чешмата, без да има протести от страна на другите селяни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...