Jump to content

04 - 08. ЗАВЪРШВАНЕ НА ЧЕШМАТА


Recommended Posts

8. ЗАВЪРШВАНЕ НА ЧЕШМАТА

С дружните усилия на приятелите от Тополица предимно и със съдействието на съселяните от една страна, с добрата воля на брат Куртев и с благословението на Учителя чешмата — паметник била завършена на 30 август 1929 г. Бликнала чиста кристална вода из ръцете на Водолей, която само за няколко минути напълнила коритата на вътрешното отделение и потекла навън, за да пои животни, дървета и цветя в китната долина. За откриване на чешмата се били събрали много хора - млади и стари, моми и момци, учители и учителки, цял празник, небивал, неповторим. Бликнала обилната вода, бликнала и радост в душите на всички присъстващи, неудържима радост. Била сложена обща трапеза, за да се даде още по-тържествен вид на това празненство. Когато трапезата била към своя край, директорът на училището, Слав Топалов, засвирил с цигулка кръшни български хора. Наскачали младежите и се заловили и направили голямо хоро. Не могли да се въздържат и по-възрастните, и те се хванали на хорото. Така чешмата обединила усилията на всички добри хора, млади и стари. Всички били сплотени в едно.

Няколко месеца по-късно било завършено и училището, за освещаването на което бил повикан да присъства и тогавашният окръжен управител Радой Козаров. След привършване на освещаването, селяните го поканили да види чешмата. Когато отишли на самото място и я разгледали, той останал възхитен. Казал, че е чест за тия хора, които са могли да направят такава чешма със свои собствени средства. Казал: „Тези хора са ни изпреварили най-малко с два века. Това е чешма — паметник. " А той е знаел, че Бялото Братство от Тополица е правило тази историческа чешма, чешма - паметник, която на свой език ще говори на поколенията за ония, които са я правили, както и за идеите, които са ги вдъхновявали.

Чешмата бе започната на 10 август и завършена на 30 август 1929 година.

Нека всичко бъде за славата на името Божие и всички пожелаем да станем като този извор, който неспирно дава и благославя.

Бургас, 1966г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...