Jump to content

124. Живата идея може да се предаде чрез музиката


Recommended Posts

124. Живата идея може да се предаде чрез музиката

Живата идея, онази Божествена сила, която ни претворява и събужда всички благородни заложби в нас, Учителят се стараеше да ни предаде посредством музиката и нейните закони. Той често слизаше и сядаше на пианото да свири оригинални, свободни мелодии с акомп от арпежен характер в лявата ръка. Във време на беседа често запяваше някоя мелодия със съдържание от беседата, като: "О, тъмнина, която носиш скрита светлина. Аз вече няма да живея стария живот. Ще се стремя в бъдеще да постигна новия живот. Аз няма вече да стъпвам в прахта и калта и да се цапам с кал. Прахта ще превърна в дъждовни капки. Ще вървя в Твоя път" и пр.
Учителят одухотворяваше всичко - нашите ежедневни занимания и прояви придобиваха нов смисъл под новата светлина, която Той непрестанно хвърляше върху всичко. Ето например, тълкуванието на четиригласната хармония при пеенето:
"Басът казва: "Ти се заблуждаваш, животът има смисъл, трябва да се разбере". Тенорът пее: "Това, що баща ми говори е право, аз споделям неговите възгледи, те внасят живот в моята душа". Сопранът: "Ние носим всичките възможности, благата за вас, които вие ще използвате". Аптът: "Светът не разбира още идеите на майка ми - сопрана".
Сопранът иде от слънцето. Оттам, откъдето не може да слезе по-долу, поема алтът. Басът иде от центъра на земята и оттам, докъдето стига, се поема от тенора. Сопранът представлява, че излизаш от центъра на битието към периферията, после, когато имаш богатство, създава се желание да се върнеш към центъра - басът, събрал богатства, иска да се върне."
В.К.: А на с. 99 буква И -"О, тъмнина, която носиш скрита светлина", това е от вашите тетрадки? Весела: Сега, това беше на беседа. Учителят пя: "О, тъмнина, която носиш скрита светлина", в този ред. И продължи да говори: "Аз вече няма да живея стария живот." Пя тези думи. "Ще се стремя в бъдеще да постигна новия живот." Това е в беседа записано. В.К.: А нотите на тази песен? Весела: Имам нещо написано в тетрадка. В.К.: Да, имате записано в тетрадка. Да.Весела: "О, тъмнина."
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...