Jump to content

15. Прераждане между славяните


Recommended Posts

15. ПРЕРАЖДАНЕ МЕЖДУ СЛАВЯНИТЕ

Веднъж като се връщам от града, минавам през Изгрева покрай салона. Една групичка братя и сестри приказват прави с Учителя. Аз минавам от там облечен с ямурлучето понеже беше студено и ги поздравявам. Минаха след това няколко дена и не мога да си спомня добре дали беше брат Ангел Янушев или брат Галилей Величков настигаме се по пътя за града и тръгваме двамата заедно по алеята от дясната страна на шосето. И той ми разправя, че преди няколко дена като съм минал покрай салона и той бил там, говорили с Учителя по въпроса, кой от къде идва от минал живот. При тоя разговор някоя сестра или брат попитали: „Учителю, ами брат Гради, два метра човек, роден там в айтоските села, той пък от къде е дошъл?“ Учителят тогава казал: „Рекох, брат Гради за пръв път се ражда между славяните, по негово желание, да дойде да проучи славяните. Той е англосаксонец, заквасен от богомилите. Той е от обществото на квакерите и затова най-подходящо място за него това е Бялото Братство“. Аз не запитах Учителя нищо по тоя въпрос, но минаха вече много години от тогава и тая пролет 1986 г. идват да ме посетят сестра Маргарита Калканджиева и сестра Веска Маркова, а сестра Маргарита гледа снимката, която съм правил 1932 г. преди Великден и един портрет, който брат Влаевски ми увеличи. Седи, седи и вика: „Брат Гради, колко приличаш на американец“. Може би 5-6 пъти ми го повтори. Аз пък й казах, дали не съм й казал какво е казал Учителят за мене. „Не“, каза, „не си ми разправял“. Тогава аз й разказах, че Учителят е казал, че се раждам за пръв път между славяните. „Тогава аз да ти кажа какво ми казаха“, забележи сестра Маргарита. „Когато Учителят е бил в Америка, ти си се запознал с Него и навярно тогава си проявил силно желание да се родиш между славяните“.
Ще открия тук една скоба. Толкова години не съм питал Учителя за това, но от 4-5 години след като се разболях и често лежа, постоянно мисля за това гдето Учителят е казал, че в тоя живот за пръв път се раждам между славяните. И когато сестра Маргарита ми разправи, че се познавам с Учителя още от Америка, викам си, значи Учителят е наредил, тъкмо той е тука между славяните, да дойда и аз в България. Аз се раждам през 1912 г. в семейство, което е почти в братството. Свако ми, леля ми бяха ръководители на село, също така аз не помня мама някога да е яла месо. Така че за мен се отвори едно малко прозорче, от което разбрах, че Учителят ми е помогнал да се родя в България.
Посрещнахме новата 1933 година. След това идва Коледа и тъкмо бях седнал и четях нещичко и някой чука на прозореца. Станах, беше брат Михаил Добрев от Варна - точилар. Казва: „Гради, много те моля да покриеш бараката на брат Трифон-градинаря“. Брат Трифон беше добър човек. Жена му беше от Братството. Те имаха една дъщеря. Направили му хубава къщичка от тухли, обаче останала непокрита. Качили керемидите горе, но няма кой да я покрие. Викам: „Брат ми, днеска на Коледа ли да работя?“ и се прибрах. Той си отиде. Но след няколко минути помислих, какво да правя. Викам си: „Гради, я ставай и се обличай, пък иди да свършиш тая работа на брат Трифон“. Станах и се облякох по-дебеличко на краката, така да не се простудя. Времето беше хладно, но не валеше. Те ми подаваха керемиди, а аз покривах. В това време нямаха вар или цимент да замажа билото и капаците. Поисках плочи, укрепих ги да не ги духне вятъра капаците и си слязох. Обядвахме там и си починах. Искаха да ми плащат, но аз не приех, прибрах се вкъщи и си легнах.
Като станах сутринта гледам една педя сняг на покрива и си казвам: „Гради, добре че отиде, какво щяха да правят хората при тоя сняг? Багажа им, всичко щеше да бъде на открито“.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...