Jump to content

7. Истинският хляб


Recommended Posts

7. ИСТИНСКИЯТ ХЛЯБ

А Паша един път решава, нали Учителят говори много за хляба, че житото когато се прибере на есен, трябва на слънце да се грее, с молитви, с песни и т.н. докато стигне и до посяването, пак с песен и с молитва и така до омесването му на хляб. И тя решила да направи един хляб на Учителя. За тази цел решила да стане и да отиде на Драгелевските мелници. Рано, в зори е станала едва. „Ама то вървя ли, то летя, нещо ме вдига, носи, носи, носи и се отзовах пред Драгалевската мелница. И отвънка мелничаря, един старец си седнал. И аз: „Добро утро, дядо!“ „Добро утро.“ Имаш ли прясно брашно?“ „О, току-що е смляно.“ „А, дай ми.“ И взимам аз и пак назад се връщам. Ама то нещо ме носи.“ Отива на ул. „Карл Шведски“, където им е къщата, омесва хляба. А тя ще знаете, че беше по рождение много късогледа, знаете ли как работеше? Така, от такова разстояние 30 см работеше. Късо разстояние. По рождение беше много късогледа, много късогледа. А впоследствие вече съвсем изгуби зрението. Омесила хлеба значи, направила го и още докато е опечен, топъл, увила го, увила и тича тука на Изгрева да го донесе на Учителя. А като отива, Учителят Го няма. Учителят заминал за Русе, за лозето на братя Маркови. Имахме едни братя Маркови, много богати, с много голямо лозе. Учителят е на лозето. И тя се огледала, но не се отказва. Тя не е от тези гдето да спира. Тя веднага прави един пакет, един колет и изпраща хляба на Учителя в Русе.
„Добре, но в работата ми с беседата се оказа, аз непрекъснато ходех и се консултирах с Учителя във време на работата си върху дадена беседа. Ами трябва ми Учителя сега. Ами сега,какво да правя? Учителят Го няма, Учителят е в Русе. И заставам сама и се питам. Решавам да ида в Русе. Обаче така както решавам, заставам и най-сериозно се питам: Пашо, я кажи най-честно, ти заради беседата ли искаш да идеш в Русе или искаш да отидеш заради Учителя, че е там? Отговорих си най-честно и точно, че искам да ида само заради беседата, а не за да видя Учителя. Качвам се на влака и се озовавам в Русе. И като отивам, заварвам ги там, то около Учителя имаше винаги много хора, то беше празници, какво ставаше, голема работа беше, то радост, то на земята не стъпваше човек тогава. И Учителят: „О-о, Паша“, радвам се вече, радва се и Учителят вади от джоба си един ключ и й го дава: „Рекох, там в стаята ми има на масата един хляб, донеси го! И когато отивам, какво мислиш, хлябът, който аз съм го изпратила по пощата на Учителя. И го ядохме всички заедно“. Ех, тая Паша, тая Паша. Тая мила Паша. Тя е първата, която ме е завела на Бивака. Въпреки, че съм планинско чедо, израсла съм из Стара планина, ама така тука не съм ходила. Вървим и питам: „Има ли още, Паша?“ „Още малко.“ „Има ли още.“ На нема и петдесет крачки. Има още един хвърлей, още един камък, още една плюнка, още не знам какво, докато стигнеме там.
По време на Учителя, в неделя 5 часа, закован е Учителя на катедрата. В 10 е големата беседа, след това общия обед, песни общи, индивидуални рецитали, не знам до кое време,след това всеки каквото професия си има изнася сказка в салона, а след това вече пък подир обед са концертите, пеене, рецитиране и вечер по звезди всеки си се прибира. Това беше. А в четвъртък ходехме на Витоша. Само в четвъртък, а не както сега в неделя бягат по Витоша. Некога сме по 10-15 баби като мене. Нема ги младите. Аз казвам, може в събота да ходят на Витоша, щото в събота сега не се работи, но в неделята требва да бъдат на беседа. Неделя, много държеше Учителя на това нещо. В неделя изпечения хляб от седмицата се разчупва, раздава се и се яде. Това е хлябът. Това е Словото на Учителя. Това е истинския хляб. Много се държеше, а сега в неделя я имаше 15 души, я нямаше. А беседата беше неповторима. Измениха нещата по незнания и за тяхно удобство. А неделята е особен ден, тя е под знака на Слънцето, т.е. на Духа и трябва духовно да се работи тогава. Две беседи Учителя навремето държеше плюс се играеше голяма Паневритмия. А сега? Объркаха нещата. Не направо ги обърнаха наопаки. Нарочно или по незнание. Ето аз разказвам как са нещата. Ще видим дали ще ги оправят?
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...