Jump to content

50. Най-големият критик


Recommended Posts

50. НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КРИТИК

Един ден, през едно лято след като се нахранихме вън на масите, на обед, след това започнахме разговор с Учителя. Измежду другото дойде ред и на сестра Тодора Юрданова, която беше при нас като гостенка от провинцията. Тя нещо се пооплака от мъжът си Тодор. Учителят се обърна към нея: „Той е най-големия критик в България“. Това нещо мене ми се видя нещо чудно, защото виждам, че тази сестра не е някаква учена, за да има учен мъж, че да бъде критик и той най-големия критик в България. Разбрах, че тя беше тютюноработничка в Хасково, а той бил по професия зидар. От къде ще разбира той от литературна критика и от политическа такава.
След една година тази същата сестра пак пристига на Изгрева с още една друга млада сестра Димитринка Захариева и двете тютюноработнички и искат да се хванат тук на работа. Тук на Изгрева отиват при Учителя за съвет. Чули: „Моите ученици пристигат!“ След малко добавил: „Още утре идете в работилницата и ще бъдете приети на работа“.
И действително на другия ден те почнали работа. Това е било през пролетта. А през лятото те си купили една барачка на Изгрева, а пък през есента идва мъжът й Тодор с четирите си деца. На другата година през пролетта Тодор, мъжът й отива при Учителя и Му казва: „Учителю, моята жена е много слаба. Нещо боледува. Какво ще кажете, за да й се помогне?“ „Твоята жена не е на своето си място и на своята работа. Ще отидеш да й купиш една малка мотичка и да поработи тук на Изгрева в градината.“ И на другия ден Тодор отива, купува една мотичка и заедно с Учителя и жена си Тодора отиват в градината, където им било посочено къде да копаят. И тя почнала да копае, а през това време мъжът й Тодор разговаря с Учителя на няколко крачки от нея. Тя чува целия разговор. Накрая мъжът й Тодор рекъл: „Учителю, ние с Тебе двама ще проповядваме, а будалите нека копаят и работят на Изгрева“. В това време Учителят му хваща ръката и силно я извива, че онзи кляка на земята. Така че искри му изкочили от очите. Така започна дейността си Тодор на Изгрева, като тези искри от очите му в последствие се обърнаха на огнени кълба, които бълваха срещу Учителя и Братството.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...