Jump to content

18. Бели и черни братя


Recommended Posts

18. БЕЛИ И ЧЕРНИ БРАТЯ

Преди да се засели Юрданка в София живели с доктор Иван Жеков във Варна. Имали къща с мазе и голяма пристройка към нея, в която доктора приютил повече от 10 души бездомници, за които се грижел и често Юрданка им готвела. Така се подвизавали двамата известно време.
В Братството там имало една жена, която като духовна сестра внесла раздвоение между приятелите и ги разделила на бели и черни. А Юрданка определила към черните. От това положение Юрданка много страдала и не можела да се храни. За да се справи с това положение започнала с пълен глад и с молитва да преживява през дните си. При това положение доктор Жеков получил писмо от Учителя, в което му съобщавал Юрданка незабавно да тръгне за София. Тя помислила, че я вика Учителя за няколко дни. В София Учителят бил много внимателен с нея, устройвал често екскурзии. След някой и друг ден, Юрданка си стегнала куфара и отишла да се сбогува с Учителя. Но за нейна изненада Той й казал, че тя няма път и да си извади отново багажа от куфара. Минали три месеца, а тя не знае защо Учителят я задържа. Отива тя при Учителя и той я задържал няколко часа в стаичката си като нищо не й говорел, но се излъчил и Го нямало в тялото Му и от време на време само поглеждал часовника си. След това се върнал от висините и казал: „Вземи два билета за първия бърз влак за Варна и изпрати телеграма до доктора: „Юрданка и Петър пристигат“. Тя се зарадвала от това решение и веднага изпълнила поръчението и сутринта заминали.
На гарата във Варна доктора ги посрещнал с файтон. Когато отишли вкъщи приятелите, които живеели у тях помислили, че Юрданка пътува с брат Савов, който имал брада оформена както при Учителя. А той, Савов се опитваше да имитира Учителя и в провинцията минаваше за онези, които не го познават, че е Дънов. Но когато познали Учителя много се изненадали и зарадвали. Вечерта Юрданка измила краката на Учителя и след това Му сервирала чай.
На другия ден всички приятели се научили за скъпия гост и изненадани те започнали на групички да влизат. Учителят и Юрданка били в стаичката и от прозорчето те ги наблюдавали. А Учителят запитал Юрданка: „Тази група от кои са, от черните или от белите?“ Тя отговорила, че са от белите. Тогава
След тях се задала друга групичка. Юрданка казала: „Тези са от черните“. Той й наредил: „Да дойдат вътре при мен“. И така те отпращали посетителите: белите да ходят и да чакат отвън, а черните да останат при Учителя. Настанал смут. Но Учителят не погледнал белите. Те започнали да се молят, да плачат, но Учителят не ги поглеждал. След някой ден Учителят с черните направил екскурзия на хълма. Белите като се научили, че не са поканени и приети отишли и започнали да се разкайват, да плачат и да се молят. Тогава Учителят ги приел и те дали обещание да се обединят и да работят сплотено. Така им е бил даден един добър урок.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...