Jump to content

7. Първата школа


Recommended Posts

7. ПЪРВАТА ШКОЛА

Постепенно Учителят приобщи духовната група от десет девойки към себе си и започна да ни говори в определени дни. По-късно се присъединява към Учението на Учителя и доктор Иван Жеков, който е бил братовчед на г-н Дънов, но не знам по коя линия. Много често е посещавал техния дом. Там Той се вижда и се запознава с Юрданка. Много я харесва и я поискал за съпруга. Той е бил по-възрастен и разликата между тях е била 21 години. Учителят му казал: „Вземи я, но ще я имаш като сестра, а не като жена“. Те се съгласили на туй положение и така се оженили. Кум на сватбата им станал рождения брат на Учителя Дънов, който е имал мелница за брашно. Той не е споделял убежденията на рождения си брат Петър.
А рождената му сестра Мария е била евангелистка, омъжена за евангелист и е посещавала евангелските черкви, но много добре се е разбирала с брат си Петър. Един ден г-н Дънов бил поканен от евангелския пастор във Варна да дойде при тях и да стане Той пастор на тяхната евангелска черква. Г-н Дънов отказал да стане пастор на евангелистите. Казал им: „Аз ще стана Учител. Моето Учение е Учение за Любовта“. И така Той образува Школа във Варна където идваха много младежи и студенти. Имали са определена сграда където се събирали и г-н Дънов им държал беседи. В сградата, където провеждали беседите, един път били дошли студенти, нямали къде да спят и помолили да останат в сградата. Учителят наредил на Юрданка да им приготви храна и да им даде вечеря, тя изпълнила всичко каквото й било поръчано, а онези се навечеряли и накрая тя ги разпределила къде да спят. Останали Юрданка и д-р Жеков да спят там.
През нощта става един страшен скандал, почват да се карат и да се бият студентите. Спорът бил по повод казаното в беседата от Учителя. Тогава д-р Жеков се намесва да ги разтървава. По едно време се помирили, но били изхвърлени двама от побойниците. На сутринта разказали на Учителя за скандала през нощта. Изслушал ги и казал: „Тези двамата бяха от Черната Ложа, затова е станал скандала“. Тогава разбрахме нагледно, че с бялата Ложа вървят и представители на Черната Ложа.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...