Jump to content

54. Небесната Паневритмия


Recommended Posts

54. НЕБЕСНАТА ПАНЕВРИТМИЯ

В първите години Учителят с приятелите е правил екскурзии до връх Мусала. Една година Методий Шивачев с една група пристигат на хижа „Мусала“. Времето било мрачно и леко ръмяло през гъстата мъгла. Пристигат тук на езерото, тогава голямата хижа не е била построена. Разтоварили раниците край езерото и някои братя казали: „Учителю, ще имаме време да се качим на върха Мусала преди да се е стъмнило“. Учителят рекъл: „Добре, но трябва някой да остане тук, да разпъне палатките и да запали огън, за да заврят чайниците“. Но никой не казал, че ще остане. Тогава Учителят погледнал към Методий: „Добре, Учителю, ще свърша аз тая работа.“ По това време Методий си мислел, че ето той е най-младия и вместо той да хукне да се катери към върха, то сега е останал тук, а пък старите как ли ще се качат горе. Смятал, че всичко е обърнато. Разпънал палатките, наклал от клековете голям огън и затоплил чайниците. Пристигнали братята от върха Мусала, почнали да се сушат на огъня и да пият гореща вода. А той си помислил, че докато се изсушат и пият вода, то той ще отиде до върха Мусала и ще се върне също по светло. И без да се обажда на Учителя, той тръгнал към върха. Но много бързо се стъмнило и някаква светлинка започнала да му осветява камъчетата, по които стъпвал и му посочвала пътеката и така стигнал до върха, като през всичкото време пътят му бил осветен. Пристигнал на върха и вдигнал поглед нагоре, да благодари на Бога и вижда на небето очертан един голям кръг и двойки играят по него и една чудна музика свири, но двойките играят и кръгът е толкова правилен, както и разстоянието между двойките е еднакво. Методий ги гледал в захлас. Не смеел да си свали главата да не би да изчезне гледката. Така гледал докато се затвори небето и изчезне видението. Поблагодарил на Бога, но от радостното вълнение очите му сълзели. Така щастлив тръгнал надолу, а светлината пак го придружила и му осветявала пътя до долу, до езерото. Пристигнал в лагера, а братята били легнали в палатките и спели. Учителят стоял край огъня и го чакал. Като пристигнал до огъня и тъкмо се канел да каже на Учителя какво е видял, то Той го преварва: „Всичко това, което видя горе на върха на небето, ще го свалим долу“. Аз започнах да Му разказвам каква музика съм чул горе и колко хубаво са играели двойките в правилен кръг и че разстоянието между тях е било еднакво.
И от тая година Учителят даде Паневритмията за Бялото Братство. Като играем правилно Паневритмия ние се свързваме с невидимите братя и сестри и тогава черпим от тях духовна сила. Затова братята и сестрите трябва да се стремят да има правилен кръг при Паневритмията, да се спазва разстоянието помежду им, за да отговаря земния кръг на Паневритмията на небесния кръг от небесната Паневритмия и да правим връзка с нея. Учителят каза по тоя повод: „Там горе се играе всякой ден Паневритмия. И когато сте истински съсредоточени в нея и сте в молитва и болен да си, ако успееш да направиш връзка с нея ,то ще оздравееш“.
Ние тук сега като играем Паневритмия не спазваме разстоянието, което трябва да има между двойките, което трябва да бъде най-много два метра. Трябва да играем в правилен кръг и да сме зад онази двойка, която е пред нас. Кръгът трябва да бъде правилен и да не бъде прекъсван. По време на игра трябва да бъдем съсредоточени, да не се говори и които знаят думите на Паневритмията да си я пеят в себе си. Тогава ще имаме и полза от Паневритмията, защото ще имаме пряка връзка с небесната Паневритмия.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...