Jump to content

5. Забравеният въпрос


Recommended Posts

5. ЗАБРАВЕНИЯТ ВЪПРОС

На следната година пак посетих моя любим свещен Изгрев, който всякога ме привличаше като магнит. Пристигнах на Изгрева. А Учителя с няколко братя е вече на Витоша. Аз и брат Боев тръгнахме за Бивака. Той ме покани. Намерихме Учителя заобиколен от братя и сестри. Седеше Великия и мълчеше, вглъбен в себе си, размишляваше. Седнахме и ние. Това беше на Витоша. „Що е добро, що е зло?“, започна Великия. Шепнеше. Преди седем години аз си зададох този въпрос. Що е добро, що е зло в себе си? Учителят отгатнал това, което ме е вълнувало преди седем години. Първият ми духовен въпрос. Каква прозорливост, каква мъдрост, не се съмнявах вече, че и аз съм привлечена с нишките на Божията Любов. На Изгрева попитах Учителя: „Учителю, мога ли да посещавам Школата на Бялото Братство?“ Той рече: „Може, може!“ Това ми беше достатъчно. Епохи, епохи наситени с много светлина и топлина. Във Варна продължавах да работя в Радиото. Работех, пишех и четях беседи непрекъснато. На братското лозе отивах всяка неделя.
Преди седем години аз си казах: „Боже, завърших гимназия, защо не ми каза Учителят що е добро и що е зло? Това е останало от богомилското учение, в миналото може би при богомилите сме били, а кой какъв е бил, там князът ли е бил, богомил ли е бил, кой го знае. И какво казвам: Що е зло и що е добро?“ Аз казвам, що е добро, що е зло, но преди това брат Боев казва: „Учителю, когато при един светия падне една обида, нали се превръща в буца злато?“ Учителят се усмихна, значи искаше да каже да, обидата ако е не на място, тя се превръща на злато, много злато ще набере тоз ученик.
Първият духовен въпрос слезе преди седем години и каза: „Що е добро, що е зло!“ Нали много интересно. И Учителят каза: „Злото е най-малкото добро“. За доброто не помня какво беше, но каза: „Зад доброто и злото седи великата разумност, която използва всичко за добро“. Значи има една разумност горе. Всички ние сме под наблюдение на ангелите. Значи един въпрос, който ме е вълнувал като ученичка Учителят го изнесе. И тоя въпрос е бил винаги в моето съзнание и аз съм го носила години наред. Но аз го забравих. А Той не го забрави. Това беше първия духовен въпрос, който ме е вълнувал когато бях на 18 години, току що завършила гимназия, класическа.
Писах на брат Боев за братското лозе, как сме работили и Учителят казал: „Те си приеха заплатата чрез радостта, която са преживели“. Това е заплащането. Чрез писмата на брат Боев получавах отговорите, това бяха най-хубавите ми дни, месеци и години. Когато ме покани на Витоша, когато ми разясни що е добро и що е зло, трябваше заедно да отидем. Аз му казвам: „Какво да си вземем за храна?“ „А, сестра, две марули и готово.“ При един разговор брат Боев ми каза така когато слизахме от планината: „Винаги бъди горе, недей слиза долу, но когато слезеш, недей слиза от слабост в низините, а да помагаш на душите!“ Това му бяха думите. Какво ли помагам, ама все пак две думи на някого да кажеш. То в момента ми се казва, по дух. Аз имам дар слово пред другите.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...