Jump to content

19. ТЕОСОФИТЕ


Recommended Posts

19. ТЕОСОФИТЕ

Ръководителите на теософското общество на 11.I.1911 г. основават орден „Звездата на изток" с ръководител Кришна Мурти. Елена Блаватска, Ледбитер, Ани Безант и други в разстояние на десетки години издават подходяща литература като непрекъснато тръбят, че е близко времето за явяването между хората на Мировия Учител. По-късно бе обявен за Миров Учител Кришна Мурти (Алционе), роден на 25.V.1895 г. е Маданапали на шосето Мадрас-Бандалур-Индия. На 14- годишна възраст той е написал „При нозете на Учителя", която претърпява много издания. На 24.XII.1925 г. в седалището на теософското общество - Адияр близо до град Бенарес - Индия в присъствието на много членове на ордена и гости от много страни на света, Кришна Мурти бил провъзгласен за Миров Учител, т. е. за новият Христос. От България присъствуват председателя на теософското общество Софрони Ников и един от членовете му - Моис Коен.
На 29.III.1925 г. в София е ознаменувана 25-годишнината от първата теософска сказка в България (1900 - 1925) юбилейно утро и подходяща програма. Всяка година през месец август е ставала годишна среща на теософите в гр. Омен - Холандия в имението на замъка Ерде.
Познавах много добре Софрони Никови, който беше водач на теософите. Последователите на Учителя много често го подпитваха за Учителя, но Той мълчеше като че беше заключен с катинар. Но веднъж Иван Грозев, който бе на конгрес в Холандия като се върна ни разказа какво е казала Ани Безант; „Колко съм загрижена за Христа, че когато дойде на земята няма къде глава да подслони и затова трябва да му се направи една къща, че като дойде да има къде да влезне и да не би като дойде да не намери никой". И започнала да събира пари. А теософите са все богати и заможни хора. За един месец събира пари за една къща, която трябвало да бъде приемен дом за Христа. И Му направиха дом и в него вкараха Кришна Мурти. През 1911 г. когато са били на събрание около 400 човека, явява се едно голямо видение във вид на светлина и това им дава повод да смятат, че Христос ще слезе на земята. От 1925 г. до 1929 г. всички смятат Кришна Мурти за Миров Учител, т. е. за Христос. Но през 1929 г. Учителят изпраща теософа Атанас Димитров и Магдалена Попова с писмо до Кришна Мурти и след като той го прочита се отказва от своята титла като Миров Учител и разтуря Ордена на звездата" с подходяща реч на 3.VIII.1929 г., изнесена в гр. Омен - замъка на Ерде - Холандия. Ще цитираме един откъс от речта му: „Казвахме, че цели 18 години сте се готвили за мене. На мен ми е безразлично дали вярвате, че аз съм Мировият Учител. Това никак не е важно. Принадлежейки на организацията „Ордена на звездата" вие също сте признавали, че Кришна Мурти е Мировият Учител, частично или всецяло: всецяло, а ония, които наистина търсят и само частично за ония, които се задоволяват със своите собствени полуистини". Накрая той разтуря „Ордена на звездата" пред присъстващите над 5000 членове, дошли от цял свят като се отказва от мисията на Миров Учител. Последвало всеобщо разочарование.
Според Учителя теософията и спиритизма са методи на Бялото Братство, за да подготвят новото човечество за новата култура. Спиритистите доказват, че има бариера между видимия и невидимия свят, а теософията дава възможност на човешкия обективен ум да се обогати и подготви, за да може по-късно да срещне Словото на Учителя Дънов. Първите приятели и първите ученици на Учителя бяха все теософи. Не случайно в първите години Той е препоръчвал следното: „Четете теософската литература, за да разберете моята мисъл". Но това е в първите години, а след отварянето на Школата 1922 г. и се оформиха класовете - общият и младежкият, то тогава Учителят обяви, че всеки трябва да се определи, кой къде да остане - при теософите или при Учителя. Софрони Ников имаше салон на ул. „Витошка". Аз често съм ходил там. Говореха за човешкото тяло, преразказваха на български език онова, което бе написано в теософските книги. Но там нямаше онзи Дух, който имаше при Учителя. Най-видни бяха Иван Грозев и Шишков. Те говореха, че всички светии в Индия са йоги. А всъщност това не е така, Йогите си имат ученици, имат си школи, но те не са светии. А ето какво Учителят казва за йогите: „Учението на Бялото Братство е еволюционно, а на йогите е инволюционно учение". Аз също чух по този повод Учителят да ни каже, защото се занимавах с техните методи на дишане: „Не следвайте пътя на йогите! " А защо е така? Учителят казва: „Христос е синът Божий. Той е изявление на Божието Битие. Той е син на Божието Битие и велико явление в живота на Космоса". А теософите говорят наистина за Вселенния и универсален Дух и че могат да стигнат с познание до Битието. А Учителят говори съвсем друго. Говори за човешката душа и човешкият дух произлезли от Божествената Душа и Божествения Дух. А Божествения Дух се пои от Абсолютния Дух на Битието, за Когото никой, нищо не знае. Това говори Учителят. А йогите казват, че стигат с познание до Битието, Учителят говори, че теософите могат да стигнат най-много до причинното поле, но според Него нито един от техните представители не е стигнал до там. Това е написано в беседите Му.
Веднъж попитахме Софрони Ников за кармата. „Ето, според кармическият закон в миналото богатите са имали всичко прекрасно. Сега също има хиляди, които ядат и пият, а другите тънат в мизерия и глад. Защо е така? Ако вчерашните богати са по прераждане днешните бедни, тогава кои са богатите днес?" На този въпрос той не можа да отговори. На следващия ден Учителят каза следното: „Когато се ражда един слаб дух, ръководителят на неговата карма го поставя при богати родители. Но силният дух го поставят в бедно семейство, за да може да издържи. Тези, които са родени при добри условия и богати родители са забравените деца на Бога". И така теософите нямат знания за живота. А в Школата какви ли не примери имахме. Лично аз замъкнах д-р Станчев с жена му горе при Учителя заедно с детето му, за да им каже нещо за детето, което е било увредено. Учителят ги прие, но нищо не каза. Мълча няколко минути, всички стояхме около Него, а Той бе строг и дума не обели. Имаше защо. После аз се позаинтересувах и той доктора ми разказа каква е причината, че Учителят не е проговорил нищо. Ето ви един кармичен случай. А такива случаи имаше стотици. Заплетени, обърнати с главата надолу. Със своето мълчание Учителят му разреши въпроса, защото той беше принуден след тази среща да си промени живота. Стана въздържател и вегетарианец, макар че накрая го хвана артериосклерозата и не помнеше нищо.
При Учителят Дънов имаше Школа. Школа има тогава, когато има Учител. А Учител е онзи, Който има Божествения Дух.
Накрая Учителят разреши ето така въпроса с теософите. Нареди на няколко човека, които се занимаваха и четяха теософска и друга окултна литература: „Да се сложат всички теософски и други окултни книги в един куфар и той да се заключи с катинар".
Ето това е разрешението на задачата. Но тя е за учениците.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...