Jump to content

13. МОМИНСКИ ПРЕМЕЖДИЯ


Recommended Posts

13. МОМИНСКИ ПРЕМЕЖДИЯ

В Бъкстон се освещаваше една нова църква и ние отидохме. Баща ми обичаше на ходи на черква. Дойде и владиката Стефан. Аз бях до него. Зазяпах се в ръцете му. Лакирани нокти като на жена. Отдръпнах се и пак погледнах брадата му и позяпах ноктите и не можех да се начудя. При това миришеше на парфюм. Аз си запуших носа „пуф", закисках се и излязох навънка. А на вън щяха да ми теглят ушите. Милка ми се смееше, а баща ми се чудеше как да ме набие, но не ме наби. Аз не можех да изтрая в църквата. Линчето, сестра ми по това време се беше оженила за един възрастен вдовец с голяма дъщеря. Той беше главен счетоводител в санаториума „X. Иванов". Наричаше се Сукнаров. Те живееха в къща до санаториума. Но после той умря от ТБЦ. Линчето остана вдовица млада.
След това отидохме в Подуяне на ул. „В. Петлешков". Тук се научихме със сестра ми Милка да караме колело. Тя падна тогава в краката на един кон и беше дълго време с една издължена брада. Аз се научих да карам без никакви особености. Баща ми по това време замина за Цариград като предсавител на Захарна фабрика „Балакчиев и Бераха". Чудни мостри имаше в куфара му и ние само ги опитвахме. На Великден, но на велики четвъртък, доколкото си спомням през 1928 г. бяхме в кухнята със Сашка да меси козунаци. Те втасваха и докато втасваха ние с Милка плетяхме нейна кувертюра, от едни парчета. По едно време бримките започнаха да излизат и ние не можехме да ги хванем. Веднага Сашка погледна към лампата, а лампата се клатеше и тя извика; „Бързо, деца, бягайте, че има земетресение! " Хукнахме веднага надолу, а стълбата се клатеше, а Славчо с един приятел просто над главите ни мина и ни изпревари и се намери долу на двора. Вечерта спахме у съседите, защото казаха, че земетресението ще се повтори. Баща ми в това време като научил, че имало земетресение в България, защото имаше големи разрушения в Пловдив и Чирпан - 1928 г., изпрати телеграма със запитване: „Живи ли сте!" Отговорихме, че всички сме живи и всичко ни е в ред. Училището ни беше наблизо както и една от фабриките на „Гранитоид". Друго не си спомням. Много сме се местили, но така е като нямахме наша къща. От ул. „В. Петлешков" отидохме на ул. „Скобелев" до киното. Бяхме на един тавански етаж с тераса към улицата. Славчо вече го нямаше. Той имаше издателство „Безсмъртни мисли" и имаше бюро на ул. „Клементина" 11 и там имаше циклостил, където помагах и аз от време на време. Но той беше вече на Изгрева. Беше си направил къщичка. А аз бях в I девическа гимназия на ул. „Ст. Караджа". Често ходехме със Сашка в ученическото кино на ул. „Ст. Караджа". Милка завърши трети клас и повече не й се учеше. Линчето се беше вече омъжила за Атанас Билдирев. Бяхме останали значи: баща ми, Милка и аз. Баща ми ни държеше много строго, защото бяхме вече момета. Сашка си ходеше в Статистиката на работа. Баща ми обичаше да си почива след обед и трябваше да му се пази голяма тишина. Веднъж аз и Милка искахме да го събудим, за да излезем и започнахме да си пукаме пръстите над главата му. Че той като скочи и като ни подгони, смях, но той беше излязъл вече. Вечерта Милка закъсня и се върна след 8.30 ч. А той не даваше да се прибираме след осем часа през август месец. Беше още светло, но ние трябваше да си бъдем вкъщи. Той започна да вика: „Къде е Милка?" „Не знам тате, може да е долу при хазайката." „Иди да я повикаш." Разбира се там я нямаше. И като се върна аз изтръпнах. На врата й имаше едно червено петно, а зад гърба си криеше едно шише с одеколон. А тя била на среща с Дико, бъдещия й съпруг. Изяде две такива плесници, че й тече кръв от носа. Милка ходеше често при Линчето да й помага.
Всички имахме хубави гласове. Сашка - много хубав и сочен сопран, Линчето - алт, Милка и аз - сопран, а имахме и две китари, на които свиреше Линчето. И като имахме гости ние се строявахме и баща ми молеше да изпеем някои стари романси. Бяхме цял хор. Преди да отиде Славчо, а той пееше тенор, а той учеше във II мъжка гимназия. Линчето завърши I девическа гимназия. За войниклъка на Славчо нищо не помня. Май че не е бил войник. Разхождахме се по „Скобелев" привечер. В средата имаше широка алея с липови дървета. Сега я няма или акации и пейки големи. Много хубаво беше. На разходки и почивки. Цели семейства седяха по пейките. Сега няма дървета, няма пейки, има широк булевард и светофари. Няма вечерен хлад, няма пейки, на които да се сяда.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...