Jump to content

4. РАЗКАЗАНО ОТ ЖЕЛЮ БАЙРАМОВ ОТ НОВА ЗАГОРА


Recommended Posts

4. РАЗКАЗАНО ОТ ЖЕЛЮ БАЙРАМОВ ОТ НОВА ЗАГОРА

Около 1935 г. един ден при мен дойде стария Слави Камбуров и ми каза: „Желю, Учителят Петър Дънов ми каза да отидеш при Него в София". Аз се учудих, нищо общо нямах с дъновистите, само бях чувал за тях. Той дойде втори път и настоятелно ми каза да отида. След няколко дена ми се отвори работа за София и аз заминах. Отидох и на Изгрева. Там заобиколен от много хора видях Учителя. Той като ме видя ми каза: „Рекох, елате с Мен". Качихме се в Неговата стая, тя беше на горния етаж. Тогава аз Му казах: „Г-н Дънов, аз нямам нищо общо с дъновистите, защо сте ме викали?" Той ми отговори: „Истинските мои ученици са в света, а много от тези, ако не са около Мене ще са във вертепите или затворите. Ти ще отидеш в Цариград и ще занесеш този пакет с книги на Ага хан". (Забравила съм името и адреса, тогава не обърнах внимание). Отговорих Му: „Но аз нямам никаква работа в Цариград". Той ми каза: „Ще имаш". И действително след време се случи и аз трябваше да замина. Тогава аз се занимавах с търговия. Взех пакета и го занесох на посочения адрес. В доста хубава къща ме прие един възрастен човек с чалма Казах му кой му праща пакета. Той го взе и ми благодари.
Когато се върнах в България отидох на Изгрева. Като ме видя г-н Дънов се засмя и ми каза: „Зная, зная". Тогава ми подари Неговия портрет, формат пощенска картичка, написа ми два стиха и се подписа с целия си оригинален и известен подпис.
Портрета сега се намира у Михаил Иванов. При едно пътуване до Франция моя зет му го е подарил. Те са съученици и съграждани.
Забележка:
Поместени бяха различните разкази за едни и същи събития, защото те се допълват и дават представата за цялостта на събитията.

Записала: Марийка Марашлиева

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...