Jump to content

5. ПЪРВО СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЙОАН


Recommended Posts

5. ПЪРВО СЪБОРНО ПОСЛАНИЕ НА АПОСТОЛ ЙОАН

Йоан е написал три Послания, които се отличават както по съдържание, така и по език от Посланията на другите апостоли. В неговите Послания, както ще се види от цитираните мисли, проличава духът на посветен от висока степен, който е проникнал в дълбоките Тайни на Битието и Живота и говори от лична опитност за тези Велики Тайни. Ето колко тържествено и дълбоко започва от самото начало:
"Това, което беше отначало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха за Словото на Живота, защото Животът се яви, и ние видяхме и свидетелстваме, и ви възвестяваме Вечния Живот, който беше у Отца и се яви нам - това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос. И това ви пишем, за да е пълна вашата радост. И известието, което чухме от Него и възвестяваме на вас, е това, че Бог е Светлина и в Него няма никаква тъмнина. Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнина, лъжем и не действаме според Истината. Но ако ходим в Светлината, както е Той в Светлината, имаме общение един с друг и кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си и Истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец и Неговото Слово не е в нас." /1; 1-10/.
"Дечица мои, пиша ви това да не съгрешите; но ако съгреши някой, имаме ходатай при Отца, Исуса Христа праведния. Той е омилостивление за нашите грехове и не само за нашите, но и за греховете на целия свят." /2;2/
"И по това сме уверени, че Го познаваме, ако пазим заповедите Му." /2;3/
"Който казва: Познавам Го, а заповедите Му не пази, лъжец е и Истината не е в него." /2;4/
"Но ако някой пази Словото Му, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него." /2;5/.
"Който казва, че пребъдва в Него, сам е длъжен да ходи, както е ходил Христос." /2;6/.
"Който казва, че е в Светлината, а мрази брата си, той и досега е в тъмнина." /2;9/.
"Който люби братята си, той пребъдва в Светлината; и в него няма съблазън." /2,10/.
"А който мрази братята си, той е в тъмнината и в тъмнината ходи и не знае къде отива, защото тъмнината е заслепила очите му."/2;10/.
"Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. Защото всичко, що е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота - не е от Отца, но е от света; и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията Воля, пребъдва до века." /2;15-17/.
"Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време." /2;18/.
"От нас излязоха, но не бяха от нас; защото ако биха били от нас, щяха да си останат с нас; но излязоха, за да стане явно, че те всички не са от нас." /2; 19/.
"Пиша ви, не защото не знаете Истината, но защото я знаете и разбирате, че никаква лъжа не е от Истината." /2;22/.
"Никой, който се отрича от Сина, няма нито Отца; а който изповядва Сина, има и Отца." /2;23/.
"А колкото за вас, онова, което сте чули отначало, нека остане у вас. Ако остане у вас това, което сте чули отначало, то и вие ще пребъдете в Сина и в Отца." /2;24/.
"И обещанието, което Той ни даде, е това - Вечен Живот." /2;25/.
"А колкото за вас, помазанието, което приехте от Него, остава във вас и няма нужда да ви учи някой; затова както Неговото помазание ви учи на всичко и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите." /2;27/.
"Ако знаете, че Той е праведен, знайте, че и всеки, който върши правда, е от Него роден." /2;29/.
"Който върши грях, от дявола е; защото дяволът отначало съгрешава. Затова се яви Божият Син, да съсипе делата на дявола." /3;8/.
"Никой, който е роден от Бога, не върши грях, защото неговият зародиш пребъдва в Него; и не може да съгрешава, защото е роден от Бога." /3;9/.
"По това се различават Божиите чада от дяволските чада; никой, който не върши правда, не е от Бога, нито оня, който не люби брата си." /3;10/.
"Защото поръчката, която чухте отначало, е това: да се любим един другиго." /3;11/.
"Ние знаем, че сме преминали от смърт в живот, защото любим братята. Който не люби, остава в смъртта." /3;14/.
"Всеки, който мрази брата си, е человекоубиец; и вие знаете, че в никой человекоубиец не пребъдва Вечен Живот." /3;15/.
"От това познаваме Любовта Му, че Той даде живота Си за нас. Така и ние сме длъжни да дадем живота си за братята."/3;16/.
"Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него любов към Бога?" /3;17/.
"Дечица, да не любим с думи, нито с език, но с дело и в действителност. От това ще познаем, че сме от Истината, и ще уверим сърцето си пред Него..." /3;18-19/.
"И Неговата заповед е това: да вярваме в Името на Сина Му Исуса Христа и да се любим един другиго, както ни е заповядал." /3;23/.
"И който пази Неговите заповеди, пребъдва в Бога и Бог в Него; и по това познаваме, че Той пребъдва в нас, по Духа, който ни е дал." /3;24/.
"Възлюблени, не вярвайте на всеки дух, но изпитвайте духовете, дали са от Бога; защото много лъжепророци излязоха по света." /4;1/.
"По това познавайте Божия Дух: всеки дух, който изповяда, че Исус Христос дойде в плът, е от Бога; а никой дух, който не изповядва Спасителя (Исуса), не е от Бога. И това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде и сега е вече в света." /4;2-3/.
"Вие сте от Бога, дечица, и победили сте света, защото по-велик е Оня, Който е във вас, отколкото онзи, който е в света. Те са от света, затова светски говорят и светът тях слуша." /4;4-5/.
"Ние сме от Бога; който познава Бога, нас слуша; който не е от Бога, не ни слуша. По това разпознаваме Духа на Истината от духа на заблудата." /4:6/.
"Възлюблени, да любим един другиго, защото Любовта е от Бога; и всеки, който люби, роден е от Бога и познава Бога. Който не люби, не е познал Бога; защото Бог е Любов." /4;7-8/.
"В това се яви Божията Любов към нас, че Бог изпрати на света Своя Единороден Син, за да живеем чрез Него." /4;9/.
"В това се състои Любовта, не че ние сме възлюбили Бога, но че Той е възлюбил нас и прати Сина Си като омилос- тивяване за греховете ни." /4;10/
"Възлюблени, понеже така ни е възлюбил Бог, то и ние сме длъжни да любим един другиго." /4;11/.
"Никой никога не е видял Бога; но ако любим един другиго, Бог пребъдва в нас и любовта към Него е съвършена в нас." /4;12/.
"По това познаваме, че пребъдваме в Него и Той в нас, гдето ни е дал от Духа Си." /4;13/.
"И ние видяхме и свидетелстваме, че Отец прати Сина Си да бъде Спасител на света." /4;14/.
"Ако някой изповядва, че Исус е Божият Син, Бог пребъдва в него и той в Бога." /4;15/.
"И ние познаваме и сме повярвали в Любовта, която Бог има към нас. Бог е Любов; и който пребъдва в Любовта, пребъдва в Бога и Бог пребъдва в него." /4;16/.
"В Любовта няма страх, но съвършената Любов изпъжда страха; защото страхът има в себе си наказание, и който се страхува, не е усъвършенстван в Любовта." /4;18/.
"Ние любим Него, защото първо Той възлюби нас." /4;19/.
"Ако рече някой: Любя Бога, а мрази брата си, той е лъжец; защото който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял." /4;20/.
"И тая заповед имаме от Него: Който люби Бога, да люби и брата си." /4;21/.
"Всеки, който вярва, че Исус е Христос, е роден от Бога; и всеки, който люби Родителя, люби и родения от Него." /5;1/.
"По това познаваме, че любим Божиите чада, когато любим Бога и изпълняваме Неговите заповеди; защото ето що е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки." /5;2-3/.
"Защото всичко, що е родено от Бога, побеждава света; и тая победа, която е победила света, е спечелила нашата вяра.
И кой побеждава света, ако не е тоя, който вярва, че Исус е Божият Син." /5;4-5/.
"Бог ни е дал Вечен Живот, и... тоя Живот е в Сина Му. Който има Сина, има тоя Живот; който няма Божия Син, няма
тоя живот." /
5;11-12
/
.
"Знаем, че всеки роден от Бога не съгрешава; но оня, който се е родил от Бога, пази себе си, и лукавият не се докосва до него." /5;16/.
"Знаем, че ние сме от Бога и целият свят лежи в лукавия."
/5;19/.
"Знаем още, че Божият Син е дошъл и ни е дал разум да познаваме Истинния Бог; и ние сме в Истинния, сиреч в Сина Му Исуса Христа. Това е Истинският Бог и Вечният Живот."
/5;20/.
Във второто и третото Послания няма нищо ново, а само повтаря някои неща, които е казал в Първото послание, затова няма да се спирам на тях. Ще дам някои мисли от Второто послание, които имат значение и днес.
"Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист."/7/.
"Ако някой дойде при вас и не носи това учение, недейте го приема в къщи и не го поздравявайте, защото който го поздравява, става участник в неговите зли дела." /10-11/.
И днес има такива, които минават за окултисти, които не приемат, че Христос е дошъл в плът в тялото на Исуса.
Всички цитирани мисли от апостол Йоан са много дълбоки и имат нужда от обяснение, но няма да го направя. Това са окултни истини, които могат да бъдат разбрани само в светлината на Окултната наука. А окултни истини са тези, които са плод на вдъхновение или откровение, на ясновидство, на връзка с духовните същества, а не са плод на сетивните възприятия и интелекта. И Йоан в началото на Посланието казва: "Това, което сме видели и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас, а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос."
Това показва, че той по откровение е приел тези велики истини и ни ги съобщава.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...