Jump to content

ДОНКА ГЕОРГИЕВА КЪНЕВА. 1. СПРАВЕДЛИВОСТТА НА МАЙКАТА


Recommended Posts

ДОНКА ГЕОРГИЕВА КЪНЕВА,

МИЛЧЕВА ПО МЪЖ

1. СПРАВЕДЛИВОСТТА НА МАЙКАТА

Родена съм в село Рахманлии, сега наречено Розовец, Пловдивски окръг от баща Георги Иванов Молдов и майка Рада Тодорова Молдова.
Майка ми е втора съпруга на баща ми. От първата си съпруга, която е починала, той има две момичета. Моята майка така ги е обичала и възпитала, че аз не знаех и не можех да разбера, че те са от първата съпруга на баща ми. Тя и не би ми казала, ако аз това не бях научила от съседките, които винаги обичат да разказват тайни на децата си.
Преди мене майка ми е родила две деца - момче и момиче, но и двете са умрели в съвсем ранна възраст - деца. Когато е забременяла с мене, през всичките дни и месеци на бременността си, тя е била все в молитвено състояние. Молила се е Небето да й остави жива рожбата, която носи в утробата си.
През нощта преди да се родя, майка ми е сънувала, че при нея отива един много светъл човек - в голяма светлина, който й казва: „Молитвата ти е чута, ела да ти покажа кръстницата, която ще кръсти детето ти, за да бъде здраво, живо".
Майка ми тръгва след него и той я завежда в един чуден невиждан дотогава светъл храм. Вратата на храма се отваря и човекът й казва: „Гледай добре жената, която излезе първа от вратата, тя ще кръсти детето ти". В това време излиза съпругата на директора на прогимназията, позната от всички като най-добра жена в селото.
Майка ми в този момент се е видяла с дете в ръцете и като заплакала, казала на жената: „Како Донке, вземи детенцето ми, за да бъде живо". Тя е поела детето и водена от светлия човек отива в олтара. В този момент майка ми се събужда и почувствувала започващите родилни болки. Същият ден, рано сутринта в четири часа съм се родила.
Сестрата на баща ми, която е помогнала на майка ми за идването ми на земята, ме е взела и ме е отнесла в дома на съпругата на директора. При почукването й е излязла самата Донка. Леля ми е обяснила защо е дошла толкова рано. Тогава жената не се е върнала да влезе в дома си, но отишла веднага в близкия храм и ме кръстила на нейното име.
Откакто се помня обичах да слушам разкази за различни духовни опитности. Те ме въвеждаха в някакъв непознат за мене, малкото дете, мир, където се чувствувах безкрайно приятно. Освен това, обичах неизказано много науката и бях отлична ученичка.
Когато завърших четвърто отделение по сегашному четвърти клас, беше дошъл училищния инспектор да ревизира учителите. Беше ни дадено да напишем съчинение за минзухара. Аз го написах и сигурно учителя ми, познаващ ме от по-рано как пиша е дал моето съчинение, а може и на някои други на инспектора да ги прегледа. Инспекторът след като е прочел моето съчинение отишъл и в другите три стаи, понеже бяха три паралелки четвърти клас и е показал моето съчинение като най-доброто. Тогава той е казал на главния ни учител, че намира мене като крайно способно дете и ако родителите ми нямат необходимите средства, той ще съдействува да ми бъде отпусната стипендия, за да мога да продължа образованието си.
Това главният учител Стою и моят учител на класа Здравчо, идват у дома и са казали това, което инспекторът им е казал. Майка ми се е разплакала от умиление и е била трогната от жеста на инспектора, но им казала така: „Не мога да я пусна да учи повече, макар да виждам самата аз, че тя е способно дете и се учи много добре, защото двете й по-големи сестри не са ходили на училище по-нагоре. Ако пусна Донка да учи ще оскърбя душите им. Освен това имаме още две деца, едно момиче и едно момче, които непременно трябва те да учат. И какво ще бъде и трите мои деца да са учени, а тези двете, от първата майка да не са. Затова Донка няма повече да продължи образованието си".
Така останах вкъщи и започнах да помагам на родителите си в полската работа. В нашия край се занимаваме с тютюносадене и рози. Когато отивахме на полето аз винаги търсех да намеря някои захвърлени или скъсани вестници и през време на почивката ги сглобявах, за да мога да прочета макар и няколко реда от тях, защото жаждата ми за наука не се намали, а обратното, с всеки изминат ден се увеличаваше. Справедливостта на майка ми ме спря да уча!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...