Jump to content

3. ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА


Recommended Posts

3. ПРОРОЧЕСКИ СЪНИЩА

Силно изживяваща всичко, което четях, отнасящо се до духовния свят, аз бях останаха крайно сензитивна и започнах да имам странни сънища, които не бяха обикновени сънища, а съновидения. Първият от тези сънища беше следния: Сънувах, че при мене дойде баба Вълканица и ми каза: „Донке, ще ти дам ето тази нова, бяла фустанела ако ти отидеш при кака си Тотка да й кажеш, че тази нощ подкопаха къщата ми и дойдоха при мене Иван, Филип, Пеню, Кръстю и Геню, удушиха ме и ми взеха парите". Аз веднага скочих, отидох в спалнята на родителите ми, събудих татко и му казах, да отидем по-скоро у кака Тотка и да й кажем случилото се, защото тя ми каза веднага да обадим, докато са още у Филипови и не са си разделили парите.
Баща ми и майка ми се видяха в чудо, сестра ми, която беше ни дошла с детенцето си на гости, ме успокояваше и всички казваха, че това е сън, да се успокоя и да си легна. Но аз още като си затворих очите и пак идва баба Вълковица и пак ми казва, да отида и да кажа на кака Тотка. Но разбира се родителите ми не ме пуснаха. На сутринта майка ми ме води да ме лекуват като ме прекарат през огън. След това отидохме на полето да работим. През всичкото време майка ми ме утешаваше, като казваше, че така ми се е присънило и че няма нищо вярно от съня ми. А пред моите очи все заставаше баба Вълковица и не можех да се освободя от думите, които тя ми казваше, - че са я удушили, заради парите й. Тези пари тя ги бе получила заради сина си. Той беше авиатор и през първата световна война по погрешка самолетът му бил свален от българите и пилотът убит. Поради това баба Вълковица получи, както ми казаха триста хиляди лева. Но тя горката от голяма скръб и мъка по сина си, нервната й система не можа да издържи. Вързала беше парите около кръста си и винаги казваше: „Ето го Гаткз, моят син" и тупаше парите с ръката си.
С мъка копаех мака, който бяхме засели, защото от страшния сън се чувствувах изтощена. Към десет часа дойде и баща ми. Тогава той каза на майка ми и мене, че моят сън не бил само сън, а самата истина. Баба Вълковица наистина била одушена и парите й взети. Подкопали са убийците къщата й и така са влезли при нея. Като чу майка ми това каза, че в никакъв случай не трябва изобщо да се казва това, което съм чула и видяла на сън, защото, ако се разчуе из селото никой няма да се ожени за мене и аз ще остана неженена.
Вечерта се върнахме вкъщи и аз все пак бях вече по-спокойна, защото убийството беше открито. Но след няколко дни бяха заловени и самите убийци. Цялото село беше потресено от жестокото покушение на добрата старица.
Този така реално потвърден сън ми направи да се моля още по-усърдно и да се стремя още повече към духовния живот.
След една година имах нов подобен сън. Сънувах чичо Никола, братовчед на баща ми. Той идва при мене, хваща ме за раменете и ми казва: „Стани и се моли за мене! Отнех живота си от страдание, но се озовах в още по-страшно страдание и мъка. Търсят тялото ми, но ще го намерят в избата, между бъчвите". Събудих се много разтревожена. Наистина чичо Никола го нямаше от два-три дни. Той беше рядко честен и добър човек, но без да иска беше попаднал в ръцете на един мошеник, търговец, който се беше появил в селото да закупува розовото масло. Завъртял се около чичо да изкупи неговото масло. След това поискал ходатайството му пред селяните и те да дадат своето масло от розите на него. Разбира се, чичо ми като не знаел, че търговецът е мошеник, настоял пред съселяните си да дадат и те своето масло от розите на него. Разбира се, селяните, познавайки чичо ми като честен и добър човек, осланяйки се на неговите думи, дават на търговеца всичкото розово масло. Но търговецът изчезнал и не се върнал. Никой не получил от него и стотинка. Чичо ми от страшна мъка, че е станал причина за загубата на толкова много хора, посегнал на живота си.
Този път като разказах съня си на баща ми той вече повярва и отиде при синовете на чичо ми и им каза: „Досега не сте търсили Никола в мазето, нали? Хайде да го потърсим там".
Синовете му се съгласили, отиват в мазето и наистина намират тялото на чичо Никола между бъчвите. Застрелял се с пушката си, като е дръпнал спусъка с крака си.
Този сън още повече затвърди моята вяра в безсмъртието на човека, но заедно с това разбрах, че самоубийството не избавя човека от страданията на земята, а обратното - в отвъдния свят той се намира в още по-големи страдания.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...