Jump to content

V. ВТОРОТО ВИДЕНИЕ НА ЙОАН -ПРЕСТОЛЪТ НА БОГА, ОГРАДЕН ОТ ДЪГАТА, 24те СТАРЦИ И ЧЕТИРИТЕ ЖИВОТНИ


Recommended Posts

V. ВТОРОТО ВИДЕНИЕ НА ЙОАН -ПРЕСТОЛЪТ НА БОГА, ОГРАДЕН ОТ ДЪГАТА, 24те СТАРЦИ И ЧЕТИРИТЕ ЖИВОТНИ

Видението, в което се дават седемте Послания към Църквите, е дадено във втора и трета глава на Апокалипсиса.

Следващото видение, което вижда Посветеният, е описано в 4-та глава на Апокалипсиса. по следния начин: "След това видях, и ето врата отворена на Небето; и предишният Глас, който бях чул да говори с мене като тръба, казваше: Възлез тук, и ще ти покажа това, което има да стане подире" /1/. Тук Посветеният, който ръководи Посвещението, издига погледа на Посвещавания по-високо - отправя го от Земята, където са 7-те Църкви, и го издига към Небето. Второто видение е вече на Небето, в духовния свят. Йоан казва: "Начаса се намерих в изстъпление чрез Духа, и, ето, Престол беше поставен на Небето, и на Престола седеше Един. И Седналият приличаше на камък яспис и сардис; имаше около Престола и дъга, наглед като смарагд. И около Престола имаше 24 Престола и видях, че на Престолите седяха двадесет и четири Старци, облечени в бели дрехи, и на главите им златни корони. И от Престола излизаха светкавици, и гласове, и гърмежи. И пред Престола горяха седем огнени Светила, които са седемте Духове Божии. И пред Престола имаше като стъклено море, подобно на кристал, а всред Престола и около него четири живи Същества, пълни с очи отпред и отзад. Първото живо Същество приличаше на Лъв, второто приличаше на Телец, третото имаше като Човешко лице и четвъртото Същество приличаше на летящ Орел. И четирите живи Същества, имащи по 6 крила, бяха пълни с очи изоколо и извътре; и те не престават денем и нощем да казват: Свет, Свет, Свет е Господ Бог Всемогъщи, Който бе и Който е, и Който ще бъде." /4;1-8/.

Това видение съдържа много от дълбоките Тайни на Окултната наука, свързани с развитието на човечеството и еволюцията на нашата Земя. Ще разгледам накратко този сим-волизъм. 24-те Старци, представят 24 епохи на космическото развитие, те представят човечеството на 24 цикли на развитие, които са предшествали нашето настоящо човечество. Те понастоящем съставят Третата ангелска йерархия, броени отгоре надолу. Тук влизат Ангелите, Архангелите и Началствата. Началствата са човечеството на Сатурновия период. Там са завършили своето човешко развитие 7 класа същества, които са се развили в течение на 7-те подпериода на Сатурн, които днес принадлежат към йерархията на Началствата. Архангелите са човечеството на Слънчевия период, където също 7 класа същества са завършили своето човешко развитие в течение на седемте подпериода. Ангелите са човечеството на Лунния период, където също 7 класа същества са завършили своето човешко развитие в течение на 7-те подпериода на Луната. Така че имаме: три периода по 7 класа същества, правят 21 класа същества, завършили своето човешко развитие и представени в Апокалипсиса. в един Старец, т.е. същество, пълно с Мъдрост и Любов. Ние сега се намираме в четвъртия период - Земния, от който са изминали 3 подпериода и сега сме в четвъртия подпериод. В трите изминали подпериода са завършили своето човешко развитие 3 класа същества, така че правят всичко 24 класа същества, завършили своето човешко развитие, които са символизирани в Апокалипсиса. с 24-те Старци. Учителя казва, че сега се приготовлява 25-ия Старец, който представя сегашното човечество, което е на път да завърши своето човешко развитие.

Четирите животни - Лъв, Телец, Човек и Орел, това са 4-те вида групови души, през които минава човечеството в процеса на своето слизане и диференциране.

Дъгата над Престола представя Зодиака, съставен от 12 съзвездия, в които са локализирани силите на 12-те Добродетели, които изграждат човешкото тяло в процеса на неговото развитие. Планетите, като минават през тези знаци, активизират тези сили и те почват да градят и създават. Времето, което употребява една планета за преминаването през един от знаците, е наречено световен час. По този начин съществуват 12 космични часа, 12 космични дни, 12 космични нощи.

А стъкленото море, подобно на кристал, ни показва онзи момент от еволюцията, когато се появява минералното царство в еволюцията на Земята. Това е станало в четвъртия под-период на нашия Земен период, когато човек става човек в истинския смисъл на думата, т.е. същество, което притежава Аз, има самосъзнание и може да каже на себе си Аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...