Jump to content

VII. ОТВАРЯНЕТО НА СЕДЕМТЕ ПЕЧАТА


Recommended Posts

VII. ОТВАРЯНЕТО НА СЕДЕМТЕ ПЕЧАТА

В 6-та глава на Апокалипсиса е описано отварянето на 7-те Печата. Отварянето на първите четири Печата се разкриват под символ, където е изобразен кон с различни цветове. При отварянето на първия Печат Св. Йоан казва: "И видях, и ето бял кон, и яздещият на него имаше лък; и даде му се корона и гой излезе побеждаващ и да победи." /6;2/.

За втория Печат е казано: "И когато отвори втория Печат, чух второто живо Същество да казва: Дойди и виж! И излезе друг кон, червен; и на яздещият на него се даде да вдигне мира от Земята, тъй щото човеците да се избият един друг; и даде му се голям меч." /6;3-4/. Този Печат разкрива това, което човек е придобил във Втората културна епоха на Петата раса - Персийската, когато човек воюва, за да победи материята. Червеният кон е символ на тази борба, която човек води, за да победи материята. А изразът да се избиват един друг означава, че трябва да загине всичко онова, което не може да прогресира до края на еволюцията.

За третия Печат е казано: "И когато Агнето отвори третия Печат, чух третото живо Същество да казва: Дойди и виж! И видях, и ето черен кон, и яздещият на него имаше везни в ръката си. И чух нещо като глас отсред четирите живи Същества, който казваше: Един хиникс пшеница за динар, и три хиникса ечемик за динар; а дървеното масло и виното не повреждай." Мярката и монетата тук означават това, което човек е научил през Третата културна епоха - да борави с мярката и числото. А черният кон е човешкият интелект, свързан с гъстата материя.

Четвъртият Печат. През Четвъртата културна епоха се явява Христос, за да победи Смъртта. Разкриването на четвъртия Печат е дадено по следния начин: "И когато се отвори четвъртия Печат, чух гласа на четвъртото живо Същество, което казваше: Дойди и виж! И видях, и ето блед кон и името на яздещия на него беше Смърт, и адът вървеше подире му; и даде му се власт над четвъртата част от Земята да умъртвява с меч, с глад, с мор и със земните зверове." /6;7-8/. Бледият кон символизира тук всички онези, които не са приели Христовия импулс на Любовта, представя всичко онова, което ще отпадне от човешката еволюция и онези, които спадат към расата на злите. Тези, които ще отпаднат, се явяват при отварянето на четвъртия Печат, който отговаря на Четвъртата културна епоха на Петата раса, когато се дава Христовия импулс. Но тези, които са приели импулса на Христа, импулса на Любовта, те ще вземат участие в духовния живот, те ще образуват Четвъртата културна епоха на Шестата раса и ще бъдат господари на Смъртта. Те са превърнали ума в Мъдрост.

Дотук като символ беше използван конят, за да определи напредъка в развитието на човешката душа. Отсега нататък развитието не може да бъде символизирано от коня. Потребен е нов символ. За означаването на онези, които са приели импулса на Христа, на Онзи, Който има 7-те Духове Божии и 7-те Звезди, се използва символът тези, които носят бели дрехи, т.е. бяло облекло, символ на безсмъртието, на духовния живот. След това се казва как ще бъде изявено всичко това, което е добро и как ще падне всичко онова, което е зло.

Може да се породи в нашия ум въпросът: Защо отварянето на първите четири Печата представя пред очите ни тъй разочароваща и безутешна картина? - Това е, защото там се разкриват четирите подготвителни етапа, през време на които тъмните сили са упражнявали голямо влияние, което води до дисхармония, към разпадане. Отворените Печати дават да се види вкаменелата форма, облечена от тези, които не са приели Христовия импулс. Когато те се показват наново, те запазват онези форми, които са получили преди Христа. И ние ги виждаме да се появяват възседнали върху четири коня, представящи човешкия интелект. Това е древната фигура на човека, възвръщащ се към своята първична природа кон.

При отварянето на петия Печат виждаме съвсем друго нещо. Тези, които са приели Христа в сърцето си, които са приели Христовия импулс, те се явяват облечени в бели дрехи човеци, които са били непризнавани, гонени, убивани, те ще бъдат запазени, за да помогнат за одухотворяването на нашата планета Земя. Така че, общението с Христа е, което облича човека в бяло облекло, в което се явява при отварянето на петия Печат. От това ние виждаме, че времето, когато Христос се появява на Земята, е от голямо значение, както за предходните, така и за следващите епохи. В Шестата раса, когато ще се появят резултатите от първите четири кул турни епохи, хората, които ще живеят тогава, които са живели само с материални стремежи, ще бъдат измъчвани от своя материализъм, който ще им тегне, но към който те ще останат привързани.

Можем да кажем, че всичко това, което ни се показва чрез отварянето на четирите Печата, е, в действителност, едно разхождане в Бездната. Тези, които слизат в Бездната, са онези, които живеейки в своя материализъм, не намират сили в себе си да преобразуват своята форма, която те са получили от миналото. Сегашната наша култура, която е чисто интелектуална, се наклонява все повече към Бездната. И тази тенденция, както върви развитието сега, все повече се увеличава и в бъдеще ще стигне до там, че човек ще се обезличи и ще изгуби своята индивидуалност. Единственото средство за спасение от това положение е хората да приемат Христовия импулс, да приемат Любовта, която ще одухотвори целокупния живот.

Онези, които сa развили в себе си духовен живот, те принадлежат към онези, които носят Печата на Бога. Те ще дойдат от всички народи и ще бъдат облечени в бели дрехи в Шестата раса. В тази далечна епоха, когато ще се прояви Божията Любов, ще се създадат братски отношения между хората и народите. Всички, които са получили в душата си Христовия импулс, ще вземат участие в създаването на това ново братско общество на базата на Любовта. Тези хора ще се явят още в Шестата културна епоха на Петата раса и оттам ще образуват една братска общност, която ще преживее Войната на всички против всички и ще влезе в Новата раса. Те ще бъдат гонени, ще имат неприятели, но те ще поставят началото на Шестата раса, расата на Любовта и Доброто.

Петият Печат. При отварянето на петия Печат се казва: "И когато отвори петия Печат, видях под олтара душите на ония, които са заклани за Божието Слово, което опазиха. И те викаха с висок глас, казвайки: Докога, Господарю Свети и Истинни, не ще съдиш; и въздадеш на живеещите на Земята за нашата кръв? И на всеки от тях се даде по една бяла дреха; и рече им се да си почиват още малко време, докле се допълни числото и на служителите им и братята им, които щяха да бъдат убити като тях." /6;9-11/.

Петият Печат разкрива това, което човек е придобил в Петата културна епоха. Онези, които са приели Христовия импулс на Любовта, трябва да трансформират живота си от външен във вътрешен. Те трябва да победят формата, което е символизирано с израза бяха заклани за Божието Слово. Заради Любовта, която работи в човека, човек трябва да принесе в жертва външната форма и тогава ще се облече в бяла дреха - дрехата на безсмъртието и на Вечния Живот.

Шестият Печат. За шестия Печат е казано: "И видях, когато отвори шестия Печат, че стана голям трус: Слънцето почерня като козиняво ветрище и цялата Луна стана като кръв; небесните звезди паднаха на Земята, като когато смоковница, разклащана от силен вятър, мята неузрелите си смокини; и земните царе, големците и хилядниците, и богатите и силните, и всеки роб и свободен се скриха в пещерите и между скалите на планините; и казват на планините и на скалите: Паднете върху нас и скрийте ни от Лицето на Седящия на Престола и от Гнева на Агнето; защото е дошъл великият ден на Неговия Гняв; и кой може да устои? /6;12-17/.

Отварянето на шестия Печат отговаря на Шестата културна епоха на Петата раса, когато ще се изявят придобивките на Шестата културна епоха на Петата раса, когато човек ще започне да живее един по-духовен живот. Тогава, в онази далечна епоха, човек, а заедно с него и Земята, ще бъдат така одухотворени и човек ще бъде в контакт с реалността на духовния свят, така че външният свят ще изгуби това значение, което има за днешния човек. Сетивният свят ще изгуби това значение, което има за хората от сегашната епоха и ще потъмнее, за да изпъкне духовната реалност. Учителя се спира на този символ и казва, че изобщо Слънцето представя държавата, държавната власт, Луната - различните религиозни системи, а звездите - великите хора. В онази епоха, за която става реч, всички тези неща ще бъдат без значение. Те принадлежат на сетивния свят, който е изгубил значението си за човека. А всички онези, които се плашат от Гнева на Агнето, са тези, които не са приели Христовия импулс и не са пригодени за духовен живот. За тях това отпадане на света на формите ще бъде цял ужас, като че светът се руши.

Разкриването на шестия Печат продължава и в цялата 7-ма глава на Апокалипсиса. Отварянето на шестия Печат става, както казах, в Шестата културна епоха на Шестата раса. Тогава се изявяват плодовете, посети в Шестата културна епоха на Петата раса. Шестата културна епоха на Петата раса е тази, която Апокалипсисът нарича Филаделфийска Църква. Тя ще се образува от всички тези, които в Петата културна епоха на Петата раса са приели духовния импулс на Христа и са приложили Любовта, като образуват едно велико Братство на човечеството. Които не са приели този импулс на Любовта,

остават вън от тази културна епоха. По такъв начин човечеството, още в края на Петата културна епоха на Петата раса, ще се раздели на два големи клона. Едните, които са приели импулса на Любовта и са приели възходящия път на развитието, и другите, които не са приели този импулс и продължават да затъват в материята. Понеже в края на Петата културна епоха е ликвидацията на века, ликвидацията на кармата, както Учителя го нарича, тези, които приемат духовния импулс, тяхната карма ще се ликвидира, а тези, които не приемат този импулс, остават под ударите на кармата, която ги обвързва още по-здраво в материята. Така в началото на Шестата културна епоха човечеството е разделено на две - едни, които водят духовен живот под импулса на Любовта, и други, които живеят стария живот на материята. И в шестата глава е описано състоянието на тези, които не са приели импулса на Христа, и за тях настава една голяма катастрофа. А в 7-ма глава се описват тези, които са приели духовния импулс и са преминали в новата епоха.

В тази глава се казва, че един Ангел казва на тези Ангели, на които е дадена заповед да повредят живота на Земята, да не повреждат земята, нито морето, нито дърветата, преди да ударят Печат върху челото на слугите на нашия Бог. "И чух числото на подпечатаните, сто и четирдесет и четири хиляди подпечатани от всичките племена на Израиля", т.е. от всички племена и народи по Земята. И всички са облечени в бели дрехи и с палмови клончета в ръце. И по-долу се казва, че това са онези, които идват от голямата скръб и са опрали дрехите си и са ги избелили с кръвта на Агнето. И затова са пред Престола на Бога и Му служат денем и нощем в Неговия Храм. И Седящият на Престола ще изпрати скинията Си върху тях и няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят, нито ще ги удари Слънцето, нито някой пек. Защото Агнето, което е пред средата на Престола, ще им бъде Пастир, и ще ги заведе при извор от Жива Вода и Бог ще обърше всяка сълза от очите им. Това са тези, които са приели духовния импулс в течение на Петата раса и по-конкретно в Шестата културна епоха на Петата раса и това, което са посели тогава, се разкрива в Шестата културна епоха на Шестата раса.

Така че, Книгата, която държи Седящият на Престола, представя човешката душа, а 7-те Печата са това, което душата е придобила в течение на 7-те културни епохи на Петата раса, което е запечатано дълбоко в подсъзнанието. В течение на Шестата раса, в нейните 7 културни епохи, тези Печати последователно ще се разпечатват в съответните културни епохи с помощта на Христовата Сила - Любовта. Това е Тайната на седемте Печата.

За седмия печат е казано: "И когато отвори седмия Печат, настана мълчание на Небето около за половин час. И видях, че на седемте Ангели, които стоят пред Бога, се дадоха 7 Тръби." /8; 1-2/.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...