Jump to content

XIII. ХРИСТОС И ПРОБУЖДАНЕТО НА БОЖЕСТВЕНОТО В ЧОВЕКА


Recommended Posts

XIII. ХРИСТОС И ПРОБУЖДАНЕТО НА БОЖЕСТВЕНОТО В ЧОВЕКА

От явяването на Христа на Земята с човешките способности е станало едно изменение. По-рано човек можеше да употребява само онези способности, които се вливаха в него чрез бащиния и майчиния зародиш. Преди идването на Христа на Земята, органите и способностите, които човек използваше за себе си, можеха да бъдат изработени само от зародиша. След слизането на Христа на Земята се развива това, което се ражда девствено, което не се развива от зародиша. Но то може да бъде покварено, когато човек се отдава само на материалистични идеи. Но когато той се отдава на идеите на Христа, на духовните идеи, то се облагородява и развива. Тогава човек го пренася в своите следващи прераждайия в една все по-висша и по-висша форма.

И Христос трябваше да говори, да апелира към онези способности, които нямат нищо общо със земния зародиш. Всички онези, които са се явили преди Христа, за да говорят на хората, са си служили само с онези способности, които им бяха предадени от тяхното земно същество чрез заложбите на родителите. Всички Пророци и Учители, колкото възвишени и да са били те, даже и когато слизали като Бодисатви, за да учат хората, трябваше да служат със способностите, които се развиват чрез зародиша.

Обаче Христос говори на онова в човека, което не израства от зародиша, но което произхожда от Царството Божие. Затова загатва Той в смисъла на Евангелието на Лука, когато говори на Своите Ученици за същността на Йоана Кръстителя: Казвам ви, няма по-голям между тези, които са родени от жена, т.е. чието същество, така, както то стои пред нас, може да бъде обяснено чрез физическо раждане от мъжки и женски зародиш. Но по-нататък Той казва: Най-малката част от онова, което не е родено от жена, което е свързано с човека, но идва от Царството Божие, е по-голямо от Йоана. Ето каква дълбочина се крие в тези думи. Когато хората изучат Библията в светлината на Окултната наука, те ще видят, че в нея се съдържат физиологични истини, които са по-велики от всичко, което новата, повърхностната физиологична мисъл може да изнесе.

Христос по най-различни начини ни обръща внимание, как това, което се влива в света чрез Него, е нещо съвършено ново, нещо съвършено различно от това, което по-рано е било изнесено, защото то е възвестено със способностите, които са родени от Царствата Небесни, които не сме наследили oт зародиша. Той обръща внимание на това, колко е трудно за хората да се издигнат до разбирането на едно такова учение. Но същевременно Той им казва: Вие не можете да бъдете убедени по същия начин за новото, което е дошло, по стария начин. Защото това, което може да дойде като свидетелство от старата форма, то не може да ви убеди във новата форма. Новите истини не могат да бъдат разбрани по стария начин. Затова Христос казва: Новото вино, Божественото, което се пробужда в човека под влияние на Христос, изисква нови мехове, нови форми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...