Jump to content

3. ЕСПЕРАНТИСТИ НА ИЗГРЕВА


Recommended Posts

3. ЕСПЕРАНТИСТИ НА ИЗГРЕВА

Гита:
Бях в последния курс на гимназията - 8 клас, когато мина някаква комисия да набира ученички за сформиране на хор „Родна песен". Мене ме приеха за хористка. А този, който беше един вид секретар при набирането на хористките беше Емил, моят бъдещ съпруг. Той още като че чу да пея и като ме записа ме загледа някак особено така и след това стана тъй, че излязохме наедно с него и като сме се зяпнали, увлечени не видяхме как и двамата нагазихме в една вар, защото наблизо имаше строеж, та после ходихме вкъщи да се мием. От тогава започна нашето запознанство с Емил Иванов Стратев. Той беше родом от Лясковец, роден в 1908 г. Син на учители. Баща му - Иван Стратев и майка му Мария. Те имаха двама сина и една дъщеря. Емил беше по-големия. Той беше много ученолюбив и четеше извънредно много. Когато идваше на село, ние отивахме да си лягаме, а той като се затворил, чете по цяла нощ. Много му се отдаваха езиците. Той знаеше отлично есперанто, знаеше още немски, френски, английски, руски. Той водеше курсове по есперанто, имаше добър метод на преподаване и курсистите бързо усвояваха езика. По онова време тази идея за общ език беше много разпространена. Емил издаде книга „Практична граматика по есперанто", а наедно с Атанас Николов „Българо-есперантски речник". Атанас Николов беше известен есперантист. Имаше книжарница и със Сава Калименов - печатница в Севлиево, където се печатаха в-к „Братство" и есперантския в-к „Фратецо". В печатницата се печатаха и беседи. Атанас Николов имаше всички беседи, които бяха излезли от печат.
Та нашата дружба с Емил започна още от училищната скамейка. Ние се обичахме. Той идваше у нас на село и баща ми го приемаше.
Йоанна:
Майка ми е разказвала, че веднъж, когато е отишла на среща с баща ми в гората за пръв път е видяла да се играе Паневритмия. Това нещо извънредно много я впечатлило.
Кина:
Както Емил и брат му са станали вегетарианци още като ученици. Той стана причина да станем вегетарианци Лили, Гита и аз.
На един есперантски конгрес Емил взема малката ни сестра Лили, която беше учила есперанто. А Лили беше хубава, способна и ученолюбива, но като ученичка се беше разболяла от туберкулоза и не можа да завърши. Състоянието й се беше подобрило, тя се беше освежила и като се запознала на конгреса с Атанас Николов, последният много я харесал и пожелал да се оженят. Може би си е мислил, като я гледа, че е наперена и ученолюбива - вместо да седи на село, по- добре е с него да ходи по конгреси, екскурзии и т. н.
Гита:
Дори баща ми преди да се оженят през пролетта на 1939 г. му каза: „Атанасе, Атанасе, не си слагай здрава глава в тръне, тя не е добре със здравето!" Но Атанас не слуша и се ожениха. Лили се запозна с идеите на Учителя от Атанас, Първоначално те живееха в Севлиево, но климата в Севлиево беше суров и не й повлия добре. Там имаше често мъгли и Лили се разболя отново. Лили беше по-малка, но тя по-рано се запозна с Учението. Тя ни подпомогна в това отношение да се запознаем по-отблизо с него. Атанас смяташе, че щом Лили е в Учението, ще се закрепи. Те ходиха на Изгрева, на Рила, но това не помогна, дори напротив положението й се влоши. Когато беше на село, преди да се ожени за Атанас тя беше добре, нямаше вид на болна.
Кина:
През 1940 г. ме извикаха в Севлиево да я гледам и аз стоях цяла година при нея. Трябва да кажа, че Лили се лекува с лекарства и по Димков, беше ходила в санаториум, пък и други всевъзможни начини и средства беше опитала, но нищо не й помогна. След време пак ме повикаха да я гледам, но аз бях постъпила на работа като учителка и не можех да отида при нея.
Затова пък отиде майка ми да я гледа. Накрая Атанас и Лили дойдоха да живеят на Изгрева в къщата на Калудови след 9.IX.1944 г.
До 9.IX.1944 г. на Изгрева кипеше живот. Ходеха по екскурзии, на Рила и Витоша, идваха много приятели от провинцията специално за това. На Изгрева имаше много млади хора и всички бяха ентусиазирани.
Когато Лили и Атанас бяха на Изгрева и Лили беше зле аз ходих при Учителя да го питам дали да остана да гледам Лили или да се запиша да следвам. Аз бях започнала да следвам, но бях прекъснала и не знаех какво да правя и как да постъпя. Учителят постоя малко, погледна ме и каза: „Рекох, да следвате". И наистина, аз продължих да следвам и завърших, а Лили почина 1947 г. Аз завърших в годината когато ставаха бомбардировките над София - началото на 1944 г. Нашият випуск ходехме да полагаме изпитите си в Сливен, факултета по немска филология беше там евакуиран.
Ще се върна назад през времето около 1935 г. Емил се познаваше с Атанас Николов, Сава Калименов, Георги Радев, както и с други приятели. Той превеждаше беседи, отиваше на Изгрева във връзка с преводите, водеше и Гита, но той отиваше при Георги Радев и не ходеше на беседи, докато Гита отиваше заради беседите. Докато беше Лили на Изгрева за нас беше добре, че заради Лили посещавахме Изгрева. Пък и преведените от Емил беседи биваха помествани в есперантския в-к „Фратецо". По-късно Емил преведе на есперанто и книгата „Учителят говори", за която Учителят се произнесе, че „Цял свят ще я чете!"
Йоанна:
Доколкото зная есперантистите уважават много преводите на баща ми на есперанто и специално тоя. Зная от с. Райна Арнаудова, която се е занимавала с есперанто. Тя ми е казвала, че когато е искала да се учи на хубав стил, отнасяла се до преводите на баща ми. Създал е практична граматика по есперанто и българо-есперантския речник с Атанас Николов. Превел е „Свещени думи". Какво друго е превел не зная. Но той е бил секретар на есперантската младежка организация и като такъв е отишъл в Лондон. Бил е много активен есперантист. Всички есперантисти го познават. Аз зная това, понеже членувам в есперантското дружество и ходя да свиря на цигулка на техните тържества и това ми е правило впечатление, че всички го познават.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...