Jump to content

НИКОЛА ПЕТКОВ ВАТЕВ. 1. ОЧЕРК ОТ СИНА МУ ПЕТЪР Н. ВАТЕВ


Recommended Posts

НИКОЛА ПЕТКОВ ВАТЕВ

1. ОЧЕРК ОТ СИНА МУ ПЕТЪР Н. ВАТЕВ

Ватев е роден през 1873 г. Севлиево и е починал в Русе в 1957 г. на 84 години. Родителите му са бягали от турците, поради което го изгубили. Намерили го друго семейство и затова той е бил осиновен от Васил Ватев от Габрово. През 1907 г. се преместват да живеят в Търново. Никола Ватев се оженва за Величка от Габрово, Ето как е станало. Като отрасъл среща на улицата група млади момичета. Погледът му се привлича върху едно от тях и той веднага решава: „Това ще бъде моята съпруга". Оженва се. Раждат му се 5 деца.
От Търново Никола Ватев отива в Русе. Работил е като ковчежник на военно поделение. В Русе живеят под наем в къщата на турски бей на ул. „Видин". По-късно беят се изселва в Цариград и продава къщата на Никола Ватев с 11 стаи и 2 салона. В единият салон се събирали 100 човека и там се провеждат събрания в сряда и неделя. В неговата къща първоначално са се събирали на беседи. Там около 1920 г. Учителят е прекарал един месец в дома на Ватев. Величка Ватева умира през 1918 г. на 36-годишна възраст. За нея Учителят бил казал: „Познавам само една истинска жена!" Тя помагала на болни и нуждаещи се. Като помагала на болни и бедни по време на войната тя се заразява от една болна жена, след което умира. Никола Ватев беше медиум. Неговата съпруга му е диктувала назидателни писма след заминаването си.
Когато Никола Ватев се завръща в отпуска като войник, на път за вкъщи от гарата среща на главната улица погребението на жена си Величка, която му остава пет деца. В отчаянието си всеки ден отивал на гроба. На деветият ден жена му се материализира пред него и му казала; „Аз не съм в гроба, върни се. Всяка вечер ще ти се обаждам". Така започва да пише под нейна диктовка. Явяват се и други заминали приятели. Обхваща този спиритически период към 100 писма, които бяха намерени в „Свирчовица" след кончината му.
Истинският баща на Никола Ватев е Петко Щербанов от Севлиево, който бил открит по- късно. Ватев е завършил гимназия в Габрово.
Къщата в Русе се запалва и в нея изгоряха всички архивни книжа на баща ми. Останалото се събаря. На нейно място бива построена нова, в която живеят известно време. В 1939 г. къщата на ул. „Видин" бива продадена. Ватев построява на собствено място от декар и половина в местността „Свирчовица" консервена работилница и къща от две стаи, в която отива да живее. Работи известни години консерви в тенекиени кутии, но около 1930 г. продава машините на Образцов чифлик. Когато става национализацията му национализират някакъв амбалаж и други дребни работи.
Ватев е основател на комуната в Русе. В комуната влизали Иван Явашев, който дал и подарил 300 декара ниви за братството и със средства на Бялото Братство от София чрез Учителя били закупени още 50 декара.
Петър Ватев е разговарял с Учителя. Ходил е на беседи на Изгрева, когато са отишли в София. Веднъж през време на беседа някаква жена започнала да си вдига и снема ръцете (като че си правела паси), на която Учителят строго казал: „Напуснете салона ми!" Петър Ватев за пръв път видял Учителя толкова строг и нервирай.
Друг път Петър Ватев бил у сестра Николина Балтова. Там бил съпругът на рождената сестра на Учителя, който бил загубил зрението си. Учителят го запитал: „Вярваш ли?" „Вярвам", казал той. Учителят си сложи дланта на очите на слепия за кратко време и той прогледнал като видял първом дланта на Учителя.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...