Jump to content

1. ВЕРУЮЩ ИЛИ НЕВЕРУЮЩ


Recommended Posts

1. ВЕРУЮЩ ИЛИ НЕВЕРУЮЩ

Стефан Тошев е роден на 13/26/.12.1886 год. в град Севлиево и почина на 2.01.1978 г. също в гр. Севлиево. Родителите му са били дълбоко религиозни хора, с интересни опитности в живота си. Майка му е имала лечителски дарби и между жените в махалата, само тя е била грамотна. Баща й е бил богат човек и хаджия, затова тя още в турско време се е учила в килийното училище и е научила още във второ отделение дългата молитва „Верую". „Майка ми беше силно вярваща" - пише баща ми. „Тя посещаваше църква през всичките празници. Беше добра и благородна жена и добре помня, че всяка вечер, преди да си легне, заставаше пред специалния иконостас в спалнята ни, дето имаше икони и кандило и се молеше. Същото правеше и баща ми. Тя често обичаше да разказва на нас, децата си (двама сина и две дъщери) за Бога, за Исуса Христа и за Света Богородица. Църквата беше близо до дома ни, а аз желаех и баща ми често ме водеше със себе си рано в църква. А и в основното училище се практикуваше това: всяка заран, преди да се започне първия час, всички деца от четирите отделения излизаха в коридора на училището, дето в присъствието на учителите се прочиташе молитвата „Дядо Господи, прости ме!". Но, твърде рано аз скъсах с вярата си в Бога! Още по средата на годината, в трети прогимназиален клас, аз единствен в класа станах безверник. По онова време град Севлиево беше едно от калетата на социализма в България. Социалистите имаха печатница, дето се печатаха брошури и се пръскаха из България. Помня, че между брошурите, които прочетох, имаше една - „Послания до небето" - Сто и един въпроса към Бога. („Ако Ти наистина съществуваш, това защо е така" и пр. и пр.) Помня, че като ученик в пети гимназиален клас, аз бях прочел и добре проучил книгата „Сила и материя" от Бюхнер. И като ученик в шести клас, четох доста безбожническа (атеистична) литература и обичах да агитирам за безбожието. Минавах за начетен младеж. Като ученик в пети гимназиален клас, по покана на учителя ни по литература, изнесох пред съучениците си реферат на тема: „Христо Ботев като поет, журналист и революционер и биографичен очерк". (Биографията му от Захари Стоянов е книга, дебела три пръста. Бях прочел книгата на Антон Страшимиров: „Христо Ботев като поет и журналист." Намерих в читалището ни издаваните след Освобождението ни „Ден" и „Деница" и прочетох всичко, написано за Ботев.) Знаех наизуст всичките му стихотворения. И като свърших прочита на реферата си, в присъствието на учителя ни Цачев, по избор на съучениците си, им декламирах няколко от стихотворенията на Ботев.
Началното си и прогимназиално образование съм завършил в Севлиево, а гимназия - в Априловската гимназия в Габрово, през юни 1907 г.
Но било ми е определено да скъсам рано с безбожието. През ваканцията, между шести и седми гимназиален клас аз станах вегетарианец. Повярвах чрез спиритизма. Тогава бях на 18 години и половина.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...