Jump to content

6. УЧЕНИЦИ НА ДРУГИ УЧИТЕЛИ


Recommended Posts

6. УЧЕНИЦИ НА ДРУГИ УЧИТЕЛИ

„Иван Амзел, учител в Търновската гимназия (унгарец), покани брат Боян Боев и мене, да спим заедно в една от стаите на дома му през време на съборните дни през 1914 г. Той и съпругата му (гимназиална учителка) посещаваха неделните събрания на Търновския кръжок. Той беше много ревностен окултист, уважаваше Учителя и недоумяваше защо Учителят не го поканва на Събора и не го приема за член на Школата си. Казал на няколко от търновските приятели да ходатайстват пред Учителя за това. За същото помоли и мен, и брат Боев. Наскоро след Събора, Учителят го извикал при себе си и му казал: „От минали прераждания ти си свързан с друг един от Учителите, който работи в Унгария. За да те приема за член на моята Школа, трябва да ми заявиш, че скъсваш с Школата на унгарския Учител. Помисли си и ще ми отговориш." След време Амзел казал на Учителя, че решил да не скъсва връзките си със своя Учител от минали животи. Амзел лично ми разправи това.
Учителят дебело е подчертал, че без съдействието на един от Учителите, никой не може да влезе в Царството Божие. Не е нужно Учителят да е във физическо тяло. Дал съм цитати за това в съчиненията си.
Някои от нашите приятели са споделяли с мене учудването си, защо Софрони Ников, който добре познаваше Учителя, чел е доста от беседите Му и нашите списания, сестрите му са от Обществото ни „Бяло братство" и са му говорили доста за Учителя, самият Ников беше в тесни приятелски връзки с неколцина от най-изтъкнатите последователи на Учителя, гостуваше в домовете им при своите обиколки със сказки из България като теософ, е слушал от тях аргументирани характеристики за Учителя и доводи, че Той е един от Учителите, не пожела да стане един от учениците на Учителя. (В моя дом Софрони Ников е прекарвал като гост не един път.) Очевидно, в минали животи той е бил ученик на някой от Учителите, които са се проявявали в Индия или другаде на Изток, и той най-малко интуитивно е узнал това, ако при двукратното му ходене в Индия и при многократните му срещи с Ани Безант, тя изрично не му е казала това. На мене лично той ми е казвал това, че много уважава Ани Безант и приема с пълно доверие всичко, което са учили и писали, както тя, тъй и Блаватска, Ледбитер и др., които са били в преки връзки с Учителите Мория и Котхуми, които не са били във физически тела.
Очевидно и Софрони Ников имаше своя мисия в България, която той с рядко усърдие върши десетки години, като обикаляше България със сказки и най-много държеше такива в София - на теософски теми. Преводите на ценни съчинения от Ани Безант, Блаватска, Ледбитер и други на български са почти изключително негово дело. И същият имаше голям дял в редактирането години подред, теософските списания у нас. Преводната теософска литература бе четена от мнозина из нашите среди, преди да се свържем с Учителя. И от нея ние добихме ценни знания, които впоследствие Учителят ни дообясни, разшири и вдълбочи...
Очевидно е от гореказаното, че и Николай Райнов е бил свързан с друг от духовните Учители.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...