Jump to content

3. ОПРАВЕНИЯТ ПЪТ


Recommended Posts

3. ОПРАВЕНИЯТ ПЪТ

Малкото трамвайче минаваше през гора, лъкатушеше пъргаво по нея и след това навлязохме в по-голяма гора, когато я минахме, отзовахме се на Изгрева, пред градина с рози и стая, отделена и голям бял Салон. Изпитах чувството, че се намирам в друг свят. Седнах в салона, до мен една жена - или Марето или Теофана, не си спомням. От дъното на салона мина един човек и излезе през вратата. Учителят каза: „Кажете й да свири." Тези думи ме озадачиха, не го познавам, не ме познава, от где знае, че свиря?
Дончо ме доведе да пита Учителя да се ожени ли за мен. Какво са говорили, не ми е известно, но веднага ме настани при Парлапанова и аз останах да живея у тях. Дончо си отиде, това е била неговата задача. След една година посети ме във Видин и ме попита как съм. Аз само му благодарих, че ме е запознал с това общество. Повече не се срещнахме и до ден днешен не зная нищо за него, но където и да се намира, моята благодарност да го следва, че ме свърза с този неизчерпаем извор.
Пожелах да говоря с Учителя. Попитах Го мога ли да остана на Изгрева? Рече: „Можеш." Влезнах в приемната, седнах на стола, а Той взе да марширува от единия край до другия на стаята и през всичкото време ходеше с треперящи ръце. Това трая дълго време. Аз нищо не разбирах. Когато седна, попитах Го: „Учителю, какво да правя с тези мои състояния?" Каза: „Търпение, вяра, молитва, екскурзии." Затвори очите и млъкна. Колко трая това мълчание, не зная. Чаках. Изглежда разглеждаше миналото ми и оправяше пътя ми. Бях го сбъркала и объркала. Стана ми неудобно и мислено рекох: „Ако няма какво повече да ми кажете, да си отида." Той стана, дигна ръката си за поздрав или благослов и си тръгнах.
На сутринта посетих Школата. Говореше тихо, но ясно и аз чух: „Има хора, които много се надценяват, това е едната крайност." Слушайки, казах си: „Не съм от тях." Продължи: „Но има друга категория хора, които много се подценяват." - Тука вече се видях. „Те не знаят, че обиждат Божественото." Това запомних от първата ми беседа. Тя беше за мен.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...