Jump to content

7. ЩО Е РАБОТА


Recommended Posts

7. ЩО Е РАБОТА

14.03.1969 г.

Преди много години (1942 г.) запитах Великия Учител: „Учителю, защо не мога да се радвам?" Той разкри булото на моето минало, строго и назидателно ми каза: „Как ще се радваш, като не си работила."
В тежка размисъл ме хвърлиха тези Негови Слова. Нима не работех? Уморена се прибирах у дома от работа по магазини, фабрики, домашни и започвах да уча, свиря, пея. А Той ми рече: „Не работиш."
Дълго, дълго този ключ беше неизползван от мен. Продължавах да изнемогвам и боледувам от непосилен труд - и все се питах, нима не работя? Що е работа?
Минаха много години, съдбата ме люшкаше по много посоки. Аз се сърдех, роптаех, огорчавах, съдех и все питах какво, що е работа?...
Но всички тези противоречия се складираха в моята душа и те започнаха тихо и кротко да ми проговарят. Когато се сърдиш, роптаеш, огорчаваш и съдиш, погрешката е твоя, защото виждаш чуждите погрешки, а своите не виждаш. Ученикът е сляп за тях и е тих и спокоен всякога.
Нова страница се разкри пред мен. Много изпитания ме нападнаха, но аз гледах на всички тях вече - кротко и благосклонно!
Днес, когато някой прояви злобата си към мен, аз го погледна мило и с любов го обгръщам. Когато ме одумват и унижават, оставям истината да ме оправдае. А когато някой не ме обича, отминавам го с благодарност, че има Бог, които ме люби и обича, и че аз трябва да любя и обичам.
Сега разбрах, че омразата трябва да превърна в любов, огорчението в - сладчина, роптанието - в благодарност, живота си - в молитва.
Сълзи се стичат от очите ми, те разтапят, разгръщат най-скритите гънки на моята душа. Разтопяват, размекват почвата на моята същина. Те ми казват: Стани по-добра, по-милостива, по-снизходителна, по-благоугодна на Бога.
Боже, благодаря Ти, благодаря ти за всичко, което Си ме поучил, да Те позная по-съвършено. Сега разбрах що е работа, съзнателно да работиш върху своите слабости, недъзи, настроения и погрешки.. Добродетели да развиеш, правда да даваш, с всяка душа обхода да имаш, Бога да любиш и всичко ще придобиеш.
С това наследство ще си заминеш и светла диря ще оставиш, нови условия ще приготвиш и Божията радост ще имаш.
Как ще се радваш, когато не си работила за Господа? Ето го разрешението за мен и за вас.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...