Jump to content

8. ПИСМОТО


Recommended Posts

8. ПИСМОТО

Карапетров имал приятел, който бил офицер в 6-ти софийски полк. Веднъж двамата се спречкали, приятелят отправил остри думи към баща ми, а той си замълчал. Но докато вървял към къщи, размислял върху случилото се, гневът му се засилвал и се почувствал силно обиден. Щом се прибрал, седнал и написал едно остро писмо до офицера, в него добре изложил всичко, което мислел за него, а в момента то не било никак хубаво. Под влиянието на избухливия си панагюрски нрав, описал поведението му и него самия в най-черни и грозни краски.
След това отишъл до пощата, пуснал писмото в пощенската кутия и още в същия миг съжалил. Помислил си, че приятелят му е военен и носи оръжие, притеснил се, че в момент на афект може да извърши необмислена постъпка. Решил, че това писмо в никои случаи не трябва да стигне до получателя си.
На следващата сутрин рано-рано отишъл в пощата с молба да му върнат едно писмо, което е пуснал предната вечер. Там естествено му отговорили, че въобще не връщат писма и освен това те вече пътуват към адресантите си.
Пантелей очаквал този отговор, но все имал някаква надежда, че ще ги убеди да му върнат писмото, но щом е заминало, в пощата не можело да се направи нищо. Решил, че единственият изход е да отиде в 6-ти полк.
Без повече разсъждения се отправил натам. Добре знаел, че в полка не пускат цивилни, освен в дните за свиждане, а този не бил такъв. Вървял през гората и се молел: „Учителю, моля те, помогни ми! Допуснах голяма грешка, моля те, много те моля, помогни ми да я поправя!" С тези молби и мисли не усетил кога е стигнал до полка.
Ясни му били военните разпоредби, че без разрешение никои не може да прекрачи портала. Войниците имат заповед да стрелят по всеки, който направи опит да премине, войникът е длъжен да стреля дори и по собствената си майка, ако тя влезе в охраняваната зона. Но всичко това, като че ли не се отнасяло до баща ми. Той мислел единствено как да вземе писмото и не спирал да призовава Учителя на помощ.
Така минал през портала на 6-ти полк и необезпокояван продължил напред, часовите изобщо не реагирали. Стигнал до офицерската сграда и в това време на входа й се появил приятелят му офицер. От другата страна се приближавал военният пощальон. Пантелей забързал и стигнал до двамата в момента на предаване на злополучното писмо. Пощальонът подавал плика, а офицерът го поемал. Баща ми спрял до тях и измъкнал писмото от ръцете им, и започнал да го къса на малки парченца, хвърлил ги в коша, обърнал се и си тръгнал.
Офицерът и пощальонът изобщо не реагирали. Нормално би било да се възмутят от посегателството и да попречат на скъсването на плика, но те стояли като в унес и както вече казах, изобщо не реагирали.
Пантелей продължил към портала, минал отново между двамата часови, които по никакъв начин не показали, че виждат някои да минава, а още повече цивилен човек. Така Карапетров благополучно завършил тази си мисия. Чувствал се като в някакво нереално време и не осъзнавал какво точно е направил.
Баща ми често разказваше този случай пред приятели и близки. Не преставаше да се учудва на това, как Учителят е обърнал внимание на неговия зов за помощ, как е отделил от времето си и се е занимал с този негов проблем, и явно е въздеиствувал върху съзнанието на толкова хора, които известно време не са възприемали реално действителността.

Описала спомените: Б. Николова 13.11.1998 г.

София.

ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаната Божислава Пантелеева Николова, родена на 18 април 1956 г., притежаваща личен паспорт серия В, N 0169597, издаден от Благоевско РУ на МВР, гр. София на 7.10.1982 г., ЕГН 5604186717, предоставям биографичните данни и спомените на баща ми, разказани от мен на д-р Вергилий Кръстев, които да публикува в книгата си „Изгревът", които той поиска по негова инициатива за отпечатване.

Декларатор: (Подпис)

Б. Николова

13.11.1998 г.
София.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...