Jump to content

3.3. ТРЕТОТО ЗНАМЕНИЕ - ДИГНИ ОДЪРА СИ И ХОДИ


Recommended Posts

3.3. ТРЕТОТО ЗНАМЕНИЕ - ДИГНИ ОДЪРА СИ И ХОДИ

След второто знамение, в началото на пета глава се казва: "Подир това имаше юдейски празник и Исус влезе в Ерусалим". След това се описва чудото в къпалнята. Казано е: "В Ерусалим, близо до Овчата порта, се намираше къпалия, наречена по еврейски Витесда, която имаше пет преддверия". После се казва, че имало много болни и че ангел Господен от време на време слизал и размътвал водата и който пръв влизал, оздравявал. В петия стих е казано: "И там имаше един човек, болен от 38 години". Исус го вижда, че лежи и го пита иска ли да оздравее. Той Му обяснява, че няма кой да го спусне във водата, когато се размътва. Исус му казва: "Стани, дигни одъра си и ходи". И на часа човекът оздравял, дигнал постелката си и почнал да ходи. А този ден бил събота.
Много тайни са скрити в този разказ. Ще цитирам едно изказване на Учителя. Той казва: "Стани, дигни одъра си и ходи. - Това се отнася до всички съвременни хора. Съвременният свят е една голяма болница, в която всички хора боледуват и чакат дано се вредят да се окъпят, за да се излекуват. Всяка година Бог слиза в тази болница и на всекиго по отделно казва: Дигни одъра си. Къпалнята представя благоприятните условия в живота. Като е дошъл на Земята, човек не трябва да чака благоприятни условия за работа, а да работи при всички условия.
Дигни одъра си. - Това се иска днес от всички хора. Така е казал Христос на онзи, който е лежал 38 години. Така казва и днес на всички хора, които лежат и очакват на близките си да им приготвят ядене, да ги очистят, да задоволят всичките им нужди. Царството Божие не е за тези, които лежат на одър. Христос постоянно минава покрай тях и им казва: Дигни одъра си, откажи се от прислугата на вашите ближни".
Схванатият, който е лежал 38 години, е бил с парализирана воля. И Христос като му казва "стани", въздейства на неговата воля, придава й нова енергия, за да придобие сила да стане и да ходи. Така с излекуването на този болен, Христос въздейства на всички хора да усили волята им, която е парализирана вследствие на минали грехове. Затова Христос му казва: "Ето, ти си здрав, не съгрешавай вече, за да не те сполети нещо по-лошо".
Интересен е фактът, че Христос извършва изцеряванията обикновено в събота. Това не е случайно явление. И при изцеряването на схванатия в къпалнята това става пак в събота. Събота е ден на Сатурн, а Христос е Логосът, Духът на Слънцето, който носи живот на всички същества. А Сатурн е планета, противна на живота, планета, която отнема живота, защото тя, като планета, носи студени вибрации, които препятстват на проявите на живота. С това, че Христос извършва Своето изцеряване в събота, Той противодейства на сатурновото влияние върху хората, което е причина за техните болести и внася в тях слънчевото влияние, което носи живота. Понеже нищо от дейността на Христос в Евангелието не е случайно и произволно, то и изцелението в събота не е случайно явление. С това ни се показва, че Христос противодейства на сатурновото влияние в света, което парализира човешката воля и отнема живота на хората, който е проява на Слънцето, което е Христос.
След това изцерение Христос е изказал много интересни мисли за отношението на Сина към Отца. Той казва: "Отец Ми работи досега и Аз работя". Работата и дейността са резултат на волята. С тази мисъл Христос дава импулс на волята на човека, за да противодейства на сатурновото влияние, което в своето низходящо влияние предразполага човека към леност, към мързел, отпуснатост и песимизъм.
По-нататък Христос развива Учението за отношението на Сина към Отца. Според дълбокото окултно разбиране, за което цитирах по-рано някои мисли от Учителя, Божият Син, Човешкият Син, това е Божествената Мъдрост, която работи в света, а Отец е Божествената Любов, която също работи. И както Любовта твори в света и работи, така и Мъдростта работи и организира света. "Защото Отец люби Сина и Му показа все, що върши сам. Понеже както Отец възкресява мъртвите и ги съживява, така и Синът съживява тези, които иска".
"Защото Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всичко, за да почитат всички Сина, както почитат Отца". Тук е разкрита Тайната, че Божествената Мъдрост, която произлиза от Божествената Любов, ръководи съдбините на света и организира световния творчески процес.
По-нататък Христос казва: "Истина, истина ви казвам, който слуша Моето учение и вярва в Този, Който Ме е пратил, има Вечен Живот и няма да дойде на съд, но е преминал от смърт в живот. Истина, истина ви казвам, иде час и сега е, когато мъртвите ще чуят гласа на Божия Син и които го чуят, ще оживеят. Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си, и дал Му е власт да извършва съдби, защото е Човешки Син".
В тези няколко мисли всяка дума е пълна със смисъл и значение, защото Евангелието е написано на един окултен език, който е синтетичен и всяка дума има смисъл сама по себе си, и е начало на нови мисли и идеи. Тук ни се разкриват Тайните и възможностите на Божествената Мъдрост, която ръководи и организира световното развитие, и направлява закона на кармата. Затова е казано: "И дал му е власт да извършва съдба".
Думите "Истина, истина ви казвам, иде час и сега е, когато мъртвите ще чуят гласа на Божия Син и които го чуят, ще оживеят" показват, че от този момент Божествената Мъдрост почва да действа по-силно върху хората, като им показва Пътя към Вечния Живот. Всички съвременни хора са мъртви по отношение на Вечния Живот. И само, които чуят гласа на Мъдростта, ще придобият Вечния Живот. И Учителят казва някъде, че Мъдростта може да ни въведе в Царството Божие. И затова е казано в Писанието: "Търсете Царството Божие и всичко друго ще ви се приложи". Същият смисъл има и формулата на Учителя: "Само светлият Път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит Животът".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...