Jump to content

Recommended Posts

18. ВТОРОТО ИДВАНЕ НА ХРИСТОС

В 21 глава е описано второто идване на Христа със всички признаци, които съпровождат това идване. Първо, Той предсказва, че Ерусалим ще бъде обсаден и разрушен от войска. И като Го питат, кога ще стане това, Той казва: "Внимавайте да не ви заблудят, защото мнозина ще дойдат в Мое име и ще казват: Аз съм Христос и че времето е наближило. Да не отидете подир тях. И когато чуете за войни и размирици, да не се уплашите, защото тези неща трябва първо да станат, но не е веднага свършекът. Тогаз им казва: Народ ще се вдигне против народ и царство против царство. И ще има големи трусове и в разни места глад и мор. Ще има и ужасни и големи знамения от небето. А преди да стане всичко това, ще турят ръце на вас и ще ви изгонят, като ви предадат на синагоги и тъмници, и ще ви извеждат пред царе и пред управители поради Моето име. Това ще ви служи за свидетелство. И тъй, решете в сърцето си да не обмисляте предварително що да отговаряте. Защото Аз ще ви дам тъй мъдро да отговорите, щото всичките ви противници ще бъдат безсилни да ви противостоят и ви противоречат. И ще бъдете предавани даже и от родители, и от братя, от роднини и приятели, и ще умъртвят някои от вас, и ще бъдете мразени от всички поради Моето име. Но и косъм от главите ви няма да загине. Чрез твърдостта си ще придобиете душите си." (21;1-19)
След това описва, че градът ще бъде обсаден от войска и всички ще бягат от него, защото това са дни на въздаяние, за да се изпълни всичко, що е писано... "И ще станат знамения в Слънцето, в Луната и в звездите. А по земята бедствия на народите, които ще бъдат в недоумение поради бучението на морето и вълните. Човеците ще примират от страх и от очакване на онова, което ще постигне вселената, защото небесните сили ще се разклатят. И тогава ще видят Човешкия Син, идващ в облаците със сила и голяма Слава. А когато почне да става това, изправете се и подигнете главите си, защото изкуплението ви наближава. Когато видите да става това, да знаете, че е близо Божието Царство.
Истина ви казвам, че това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това. Небето и Земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат. Но внимавайте на себе си, да не би да натегнат сърцата ви от преяждане, пиянство и житейски грижи, и да ви постигне онзи ден внезапно като примка, защото така ще дойде върху всички, които живеят по лицето на Земята. Но бдете всякога и молете се, за да сполучите да избегнете всичко, което предстои да стане и да стоите пред Човешкия Син. И всеки ден Той поучаваше в храма, и всяка нощ излизаше и нощуваше на хълма, наречен Елеонски." (21;20-36)
В 22 глава се описва Тайната Вечеря и нейното приготовление. "И рече им: Твърде много съм желал да ям тази пасха с вас, преди да пострадам. Защото ви казвам, че няма вече да ям, докле се не изпълни в Царството Божие. И като прие чашата, благослови и рече: Вземете това и разделете го помежду си. Защото ви казвам, че няма да пия от плода на лозата, докато не дойде Царството Божие. И взема хляба и като благодари, разчупи го, даде им и рече: Това е моето тяло, което за вас се дава. Това правете за Мое възпоменание. Така взе и чашата подир вечерята и рече: Тази е чашата на Новия Завет с Моята кръв, която за вас се пролива. Но ето ръката на този, който ме предава е с Мене на трапезата. Защото Човешкият Син наистина отива, както е било определено. Но горко на този човек, чрез когото се предава". Те почнали да се питат кой е този и след това почнали да се препират, кой от тях е по-голям. "А Той им рече: Царете на народите господаруват над тях и тези, които ги владеят, се наричат благодетели. Но вие недейте така, а по-големият между вас нека стане като по-младия и който началства - като онзи, който стои на трапезата, или онзи, който слугува? Защото, кой е по-голям този, който стои на трапезата, или онзи, който слугува? Не е ли този, който е на трапезата? Не съм ли Аз сред вас като онзи, който слугува? А вие сте ония, които устоявате с Мене в Моите изпитни. Защото както моят Отец завеща Царството на Мене, Аз завещавам на вас да ядете и да пиете на трапезата Ми в Моето Царство и ще седнете на престола да съдите 12
-те
Израилеви племена. И рече Господ: Симоне, Симоне, ето Сатана ви изисква всички, за да ви пресее като жито. Но Аз се молех за тебе да не отпадне твоята вяра и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си. Петър Му рече: Господи, готов съм да отида с Тебе и в тъмница, и на смърт. А Той рече: Казвам ти, Петре, петелът няма да пее днес, докато не си се отрекъл три пъти, че не Ме познаваш".
"И рече им: Когато ви пратих без просия, без торба и без обуща, останахте ли лишени от нещо? А те казаха: От нищо. И рече им: Но сега, който има кесия, нека я вземе, така и торба. И който няма кесия, нека продаде дрехата си и нека си купи нож. Защото ви казвам, че трябва да се изпълни в Мене и това писание: "И към беззаконниците биде причислен". Защото писанието за Мене наближава към своето изпълнение. А те рекоха: Господи, ето тук има два ножа. А Той им рече: Доволно." (22; 1-38)
След това следва сцената в Гетсимания, отричането на Петра и съденето на Христа, разпятието и Възкресението. С това Той преживя всичко, което е писано за Него, с което изнесе на историческата сцена това, което ставаше в древността в Храмовете за Посвещение. Това е венецът на цялото учение. Той посочи на учениците и на всички след тях Пътя към съвършенството, който води през Голгота. След което идва Възкресението. След Възкресението Той се явява многократно на учениците и в продължение на 40 дни ги поучава в Тайните на Царството Божие. Показва им, че е възкръснал, че е победил смъртта и че е господар на живота и смъртта. При едно явяване им казва: Погледнете ръцете Ми и нозете Ми, че Аз съм същият. Опитайте Ме и вижте, защото духът няма меса и кости, а както виждате,
Аз имам. И като рече това, показа им ръцете и нозете Си и взе, та яде пред тях. Тогаз им отвори умовете да разберат писанията." (24;39-43)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...