Jump to content

6. БОРИС ГЕОРГИЕВ - ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК


Recommended Posts

6. БОРИС ГЕОРГИЕВ - ВЕЛИК БЪЛГАРСКИ ХУДОЖНИК

Борис Георгиев е велик български художник. Роден е във Варна на 1.11.1888 г. През 1902 г. отпътува със семейството си за Петербург, където учи живопис при професор Николай Рьорих, а от 1909 г. продължава обучението си при Анжело Янк и Петер фон Холм в Мюнхенската академия по изящни изкуства.
През 1910 г. започват странстванията на художника. Той пресича цяла Европа от Норвегия до Испания, след което се усамотява за няколко години в планината Трентино, в Алпийската местност Вал-Сугано. От 1914 до 1920 г. работи във Флоренция. Там умира сестра му Катя. През 1920 г. се заселва в Рим, където прави първите си самостоятелни изложби. В Рим Борис Георгиев става известен като много добър портретист, италианиците го считат за свой художник. През 1922 г. се завръща за малко в България и организира самостоятелни изложби в София, Търново, Стара Загора, Пловдив. През 1928 г. е втората самостоятелна изложба на Борис Георгиев в София. От 1928 до 1929 г. художникът живее в Берлин, където се среща с гениалния физик Алберт Айнщайн, комуто прави портрет в два варианта. Алберт Айнщайн дава висока оценка за Борис Георгиев в писмо, отправено до него на 11.02.1929 г. и му съдейства за организирането на мащабна самостоятелна изложба в галерия Шулте в Берлин. През 1931 г. Борис Георгиев заминава за Индия, където получава покана от Рабиндранат Тагор да стане преподавател по изкуствата в университета в Шантаникетан недалеч от Калкута, но художникът продължава да пътешества и събира материал за своя Индийски цикъл. Той пресича цяла Индия и достига до остров Цейлон. От това време датира познанството му с Махатма Ганди, Джавахарлал Неру, Пандид Малави, Амрит Каур Синг. През 1936 г. Борис Георгиев се завръща в България, а през 1937 г. отново е в Рим, където подрежда голяма изложба в зала „Чирколо Рома". Тази изложба е един триумф за художника. Вестник „Ла критика нуова" пише за „дълбокото изкуство на гениалния художник, който нарисува Тагор и Айнщайн и който е един голям приятел на Италия". През 1951 г. Борис Георгиев заминава за Бразилия, където остава четири години. След завръщането си в Италия художникът организира няколко изложби, като последната от тях е в старинния палацо Барберини.
Борис Георгиев умира през 1962 г. От 1913 до 1962 г. той работи като свободен художник. Негови картини има в Националната художествена галерия, в много чуждестранни галерии, а също и в частни колекции в България, Италия, Германия, Индия и Бразилия. Борис Георгиев е награден с високото отличие „Командирският знак на ордена на италианската корона".
По покана на кмета на Община Варна Христо Кирчев от 11.08.1999 г. до 18.08.1999 г. във Варна гостува Вирджиния Джакомети - дъщеря на художника. Тя носи в дар на Варненската художествена галерия „Борис Георгиев" 12 от неговите картини (темпера, фреско и сангин), рисувани от баща й и
представляващи част от неговото наследство.

* * *

Бергамо, 20.07.1999г.

По време на Втората световна война Борис Георгиев се премести в Бергамо. Съдбата, която съпътства всеки от нас, беше благосклонна към мен, срещайки ме, още дете, с един прославен гражданин на Варна. Борис Георгиев се привърза към мен и моето семейство до такава степен, че ме осинови. За мен беше привилегия да мога да живея в продължение на много години до този необикновен човек, който посвети живота си на изкуството като средство за общуване с другите човешки същества. Големият му опит, узрял през време на непрекъснатите му пътувания и познанството му с известни личности, правеха разговорите с него много интересни. Баща ми беше алтруист в същността си, чувствителен към страданията както на хората, така и на животните, беше станал вегетарианец, след като се сприятелил с Махатма Ганди, с когото дружал по време на своя престой в Индия.
Неговите съграждани и почитатели вече го познават посредством монографията, филма и множеството писма до приятели. Знаейки колко беше свързан духовно със своя град и приемайки поканата на кмета г-н Кирчев, ще посетя Варна по повод тържественото номиниране на Художествената галерия на името на Борис Георгиев. По този случай ще донеса 12 картини на баща ми, като дарение за галерията, за да могат неговите съграждани да им се любуват. Въпреки че неговите тленни останки се намират във Флоренция, той винаги ще присъства във Варна със своите рисунки, към които бе така привързан.

Вирджиния Джакомети

Източник: Дарението: 12 картини на Борис Георгиев, дарени от Вирджиния Джакомети на Варненската Художествена галерия (Варна: Варн. худ. галерия, 1999 г.)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...