Jump to content

4) Четвърто тефтерче


Recommended Posts

4) Четвърто тефтерче

Сряда, 19 май 1943 г., (5 ч. с.)

Кое е най-важно в живота? Защо сте дошли на земята? Коя е целта на живота?
Най-първо човек трябва да знае какви възможности има, на каква основа е построен: сопранова, алтова, тенорова или басова.
У всички хора липсва им туй сестринското чувство.
Скръбта - това е сопран - когато скърбиш, ти си близо до Бога.
Скръбта носи материали неорганизирани.
Страхът - това е едно животинско състояние, материали неорганизирани, от които се изработва съзнателния живот.
Izgrew_13_26.PNG
Червеният цвят носи тая материя, която строи цялото. Портокаленият вече гради. Зеленият (фа)...(фиг. 13).
Хубаво пеене е само онова, което засяга ума, сърцето, душата и духът, и работи за тях.
Когато музиката е засегнала човешкото сърце - краката са здрави. Когато е засегнала ума - ръцете са здрави. Когато е засегнала човешката душа - сърцето е здраво. Когато е засегнала духа - волята е здрава.
Правото за силните хора, а безправието - за слабите.
Покаянието е да слушаш Любовта.
Който се чувства ограничен, нему му трябва свобода.
Който се колебае в знанието, нему трябва светлина... *
Възпитание се разбира...

* * *

Сряда, 30 юний, 1943 г.

Божественият живот, в него няма противоречия.
Движение, учение и работа.
Ако Божествената Мъдрост не може да живее в твоето чело, ако Божествената Любов не може да живее в твоите очи и ако Божествената Истина не може да живее в твоите уста... Ти не можеш да се подмладиш, докато не разбереш закона на Любовта, Мъдростта и Истината. Трябва да разбереш, че в Божествения свят Бог ви обича и ви люби. Колкото повече проявяваш любовта, толкова повече и Бог те обича. Главното е да бъдеш полезен за другите.
Всяка лъжа носи след себе си страдание.
Ако не разбирате музиката на ума си, сърцето си и душата си...
Само човек, който е музкален, той работи. С музика животът е работа. Музиката на ума възприема светлината. Музиката на сърцето - топлината.
В Божествения живот ти при най-малкия опит да прикриеш нещо един ден ще си понесеш последствията. Любовта е слизане, обичта е възкачване.
Do - мъжки принцип, Re - също, Mi - майката, Sol - бащата, Fa - детето, момиче.

*

Неделя, 4 юлий 1943 г.

Остави всеки човек да върви из пътя си свободен. Как ще възпитате един човек, когото не сте създали? Глупавият иска всички хора да се приспособят към него, а умният - той се приспособява. Ако не е Божествената Любов в света, ние бихме измрели всички от скръб. Ако ние, съвременните хора не можем да споделим участта на нашите близки, които са около нас...
Умират онези, които си отиват без Любов, а с любов които отиват, те отиват на работа, ангелите ги посрещат с голяма радост. Според мен вие трябва да си намерите съдбата.
Не можем да повлияем на един човек, когото не любим. Не можеш да помогнеш на един човек, когато не любиш. За да смениш живота си, трябва да внесеш в него надежда, вяра, любов и обич.
Възлюбете с Любовта на Духа, душата, ума, сърцето, луната, звездите, въздуха...

Сряда, сутрин, 7 юлий 1943 г.

Какво нещо е любовта? Човек на земята има две очи: едно за ума и едно за сърцето, едно за духа, едно за душата, (Фиг. 14) Човекът, когото обичаш, той има повече захар в кръвта си, повече злато, повече скъпоценни камъни, повече светлина. И ти като обичаш, имаш повече захар, злато, скъпоценни камъни и повече светлина в кръвта си. Всяка работа, която свършиш с любов, тя има Божественото Благословение.
Izgrew_13_27.PNG
Всеки човек в света, който служи без любов...
Що е Любов? Светлината която излиза от тебе...
Бол - на турски означава изобилие български боли.
Няма по-страшно нещо на света от това да влезеш в общение с човек, когото не обичаш и който не те обича. Човек не може да живее на земята, ако няма едно слънце. Туй, което Бог е направил заради нас и ние ще направим заради Него. Щом видя Господа в извора, покланям се и пия вода. Навсякъде, където виждаме Господа, Той носи своето благословение. Любовта е най-свободния живот в света, който Бог дава. Онзи, който не разбира законите на света, той се обижда. Първото нещо, за да бъдем свободни в живота, ние ще пожелаем свободата чрез Любовта. Що е умиране? Да скъсаш с всичките връзки на безлюбието. Искам като се намерите в труден момент...
Izgrew_13_28.PNG
Там, гдето Господ е стъпил, туй място е свято. (Фиг. 15).

* * *

Сряда, 14 юлий 1943 г.

Ситият човек на гости не трябва да ходи. И болният на училище да не ходи. Глупавият човек е, който не си знае пътя.
Izgrew_13_29.PNG
(Фиг. 16). Човек трябва да бъде господар на състоянията на своя ум. Да живееш, значи всякой ден да придобиваш по малко светлина, по малко топлина и по малко сила.
Какво е лицето на този, когото обичате? Онзи, който те обича, като влезне в стаята ви ще запали поне една кибритена клечка. Той ще ви раздвижи поне малко, ще се разтупа сърцето ви.
Създайте в себе си едно младенческо състояние... Защо остарява човек? Защото много неща престават да го интересуват. Трябва да дойдеш до истинската вяра в света. Вярата е винаги един подтик.
Вярата трябва да направи лицето ви повдигнато. Чрез колебанието човек си противодействува. Който греши, той може да стане добър. Който не греши, добър не може да стане. Когато станете сутрин, намерете човек, у когото вярата
е силна. У когото умът е буден - вярата е силна. Когато сърцето е будно - надеждата е силна. Когато душата е будна - любовта е силна. Когато духът е буден - мъдростта е силна.
Един овчар, когато живее един чист живот, вълк не може да влезе при стадото му.
Като отидеш при Бога с най-малката любов, ще те приеме. Вратата на Бога за хората на безлюбието е затворена. Занимавай се с добродетелите на хората, с гениалните хора, със светиите. Забравете всички неприятности, които баща ви ви е направил! Вие все за тях мислите.
Подбудителната причина - то е Божественото. В нас трябва да бъде тя.
Първи опит: Сутрин като станете, кажете си три думи, които да носят светлина на ума ви. Три - топлина за сърцето ви и три - сила за душата. Напишете тия девет думи, ще си ги повторите на обед и на вечеря. Онова, което е благоприятно на Бога, то е желанието да учим. В ума трябва да има един приток на светлина.
Упражнение:
Izgrew_13_30.PNG

1. небе, яснота, знание, висок връх, наука, светлина;
2. простор, виждане, уча, полет, внимаване, човекът;
3. чист въздух, мисли, разбирай, необятност, памет, Бог;
 
1. брат, добро, давам, разцвет, любов, топлина;
2. сестра, милосердие, прегръщам, аромат, жертва, здраве;
3. любя, стопляй, милея, сладост, музика, слънце;
 
1. работя, дълбина, нов живот, устрем, покой, простор;
2. работя, богатство, красота, творчество, въображение, небе;
3. вдъхновение, щедрост, музика, възторг, мистика, вселена.

* * *

Астрологически бележки

за Цветана Щилянова от неизвестен астолог,

дадени на 16.05.1946 г. Венера

Скорпион - каквото ти попадне под ръка, можеш да изкараш нещо. Повече нашироко, отколкото надълбоко. Животът преминаваш при твърде широка амплитуда. Променчивост в настроението - желанията.
Връзките с близки. Връзките, които създаваш поддържаш с голямо постоянство, даже упоритост.
За изкуството много голямо благоволение имаш от Юпитер. Това изкуство се дължи най-много на Слънцето и Юпитер по пътя на интуицията, едно вътрешно духовно прозрение. За това ти е необходима атмосфера, при която да можеш да твориш. Необходимо ти е едно голямо спокойствие, среда ти трябва. Пътят ти не е гладък, минава се през много стръмни неща.
В дома на женитбата, там е слънце. То ти помага. То има едно отношение към Луната. Мекота и деликатност към хората. Слънце квадратура със Сатурн, противоречията от страна на брата.
Забележка: Доколкото познаваме Цветана Щилянова и нейния житейски път, можем да твърдим, че настоящите астрологически бележки са точни и верни. Ако попаднем на нейната астрологична карта, бихме могли да потвърдим нашето виждане, което е и вярно предсказано от астролога. (От Марийка Марашлиева).
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...