Jump to content

Recommended Posts

7. ПОРТРЕТ НА УЧИТЕЛЯ

Художник - Цветана Гатева Симеонова

Който е прочел от поредицата „Изгревът" - том IX сигурно е обърнал внимание на това, че Елена Андреева обяснява следното: Когато българската социалистическа власт в България ограби вещите на братството, после ни накара да ги откупим. Така и стана. На нейно име бяха откупени портретите на Учителя, рисувани от художниците измежду учениците на школата. После тя ги е раздала на авторите да ги съхраняват. Мотивите за това са описани подробно от нея.
Цветана Гатева Симеонова е една от художничките на Изгрева. От нея има много картини, нарисувани най-вече с мотиви от натюрморта. Картина с мотив свързана с Изгрева, е един портрет на Учителя. Този портрет е при мен.
Някъде по времето от около 1980 г., при разговор с Елена Андреева стана дума за портрета на Учителя, рисуван от Цветка Симеонова. Тя каза, че го е дала на авторката за съхранение. Авторката обаче се беше преселила вече в другия свят. Но тя си има наследник - дъщеря. Елена беше решила да го вземе от нея и да го даде на мен за съхранение. По тая причина уговорихме ден, в който да отидем у дъщерята на Цветка. Когато я посетихме, тя ни показа много картини, добре запазени, рисувани от майка й, но за портрета на Учителя каза, че не го знае къде е. Така целта на посещението ни при нея не успя. След известно време при мен беше дошъл на гости Гради Минчев. Стана дума при разговора ни и за неуспешния опит да вземем портрета на Учителя от дъщерята на Цветана Симеонова. След десетина дена от този разговор, ето го Гранчето пак идва, усмихнат и носи портрета, който ние с Елена не получихме. Отишъл е при дъщерята на Симеонова и е успял да я убеди да го даде. Как? Това си е тяхна тайна. Така от тоя момент портрета е при мен.
Размерите на портрета са 56 см. широчина и 72 см. височина, заедно с рамката. Историята на тоя портрет е описана подробно от Мария Тодорова в том V от сборника „Изгревът", на стр. 480 със заглавие „Бои за художничката Цветана Симеонова", където тя, Мария, е действащо лице. Така че аз не е необходимо и не трябва да добавям нищо повече към това описание. Лицата, участници в събитието, са си свършили работата. А времето, когато е станало това, е 12 август 1932 г. Това е датата, написана от авторката в десния долен ъгъл на портрета. Под датата, малко по-трудно се разчита следното: ЕЛ. БУР. РИЛА! Следва подписът на художничката.
Какво е означила авторката с тоя текст ние не знаем. Може само да гадаем. Възможно е да означава, че портрета е бил окончателно завършен на означената дата при второто езеро на Рила. Възможно е. Логично е.
Друг вариант на тълкуване, може да приемем, че нарисувания образ на Учителя се идентифицира от авторката с БОГ Е СИЛНИЯТ, какъвто е преводът на думите Ел. Бур., с които е наречено второто езеро от Учителя. Това са само мои размисли. Не ги налагам на никого. Всеки може да ги отхвърли и да си направи свои умозаключения. Важното е, че ние имаме нарисуван един образ на Бога в лицето на Учителя и то с най-хубавите бои, както ни уверява сестра Мария Тодорова.

Тодор Ковачев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...