Jump to content

1. ПЪТ В ЖИВОТА


Recommended Posts

1. ПЪТ В ЖИВОТА

Художникът Преслав Кършовски произхожда от стар революционен род от Елена - градът, който дава на българската култура писатели и дейци на Възраждането. В летописа на града с най-дълбок родословен корен е родът на Кършовци. Още при падането на Велико Търново в 1393 г. под османско иго, имало е българи, които не са се предали. Един от тях е и еленчанинът Кършо войвода. Непреклонната му борба датира от 1400 година и продължава до 1420 г. Водил е дружина и е отбранявал селищата от Радовския проход до Железните врата над Сливен. Загинал е в лют неравен бой край село Стара река. Оставил е син Стойно, от когото се е продължил родът.
Преслав Кършовски - внук на Иван поп Христо Кършовски е син на Борис Иванов Кършовски. Известно е, че дядо му е бил секретар на БРЦК с председател Любен Каравелов, въстаник в четата на Панайот Хитов и другар на знаменосеца й Левски. Участник в легията на Раковски в Белград и дългогодишен емигрант в Румъния в средата на хъшовете.
Преслав Кършовски е роден в София на 7 април 1905 г. Склонност към рисуване е проявил още през детските си години. Баща му, Борис Иванов Кършовски - банков чиновник, е основател и секретар на Работническата партия в Своге. Преслав Кършовски остава верен на политическото наследство на революционния си род.
Детските му години преминали в тежките условия на пролетаризираното семейство. За онова време художникът си спомня с чувство на преживян трагизъм.
Като юноша той бивал вестникопродавач, чиракувал в бояджийска работилница, а после - в обущарница. Като прогресивен младеж много пъти е арестуван и задържан, а през 1924 г. - заедно с баща си и брат си. При такива битови условия с конкурсен изпит е приет за редовен студент по живопис в Художествената академия при професор Цено Тодоров. Завършва следването си през 1927 г., отбива стажуването си, но, обвинен в комунистическа дейност, фашистката власт спира назначаването му за гимназиален учител. Дипломираният художник замисля да емигрира в Съветския съюз. Решението му не се осъществява. Ето защо със скромните си средства заминава за Виена. През краткия си престой той се запознава с художествените богатства на музеите и галериите. Оттук предприема друг риск: ще замине за Полша, а оттам ще се опита нелегално да стъпи на Съветска земя. И ето, той е вече в Познан. Тук заварва национална ретроспективна изложба на полското изкуство. Запознал се с творчеството на Артур Гротгер, Ян Хелмонски, Пьотр Михаловски, Станислав Виспянски, на братята Геримски, Ян Матейко, Тадеуш Прушковски, Владислав Скочилас и други бележити художници в родината на Шопен и Мицкевич, българският ентусиаст и романтично настроен младеж остава в Полша, явява се на конкурс и се записва редовен студент във Варшавската художествена академия. В началото се самоиздържа като рисува портрети на свои колеги и познати. За проявени успехи академичният съвет още първата година му отпуща стипендия, която Преслав Кършовски получава в продължение на две години. Във Варшава той не е равнодушен нито към типичната национална полска култура, нито към славянската гостоприемност. Атмосферата в академията, изкуството на славянската столица с историческата река Висла, която се носи през полските поля и лесове от далечния юг - на север до неспокойния Балтик; онова дълбоко полско небе, което особено през трите топли сезона привлича с лазурните си изгледи. Изгревите и залезите в Мазовецката равнина - всичко това не е отминала чувствителността на отзивчивия българин. Признателният Преслав Кършовски с време ще преживее дълбоко тази духовна атмосфера, за да се върне в родината си след повече от шест години непрекъснато следване там, проникнат от духа на полския народ и неговия творчески гений в изкуството.
Във Варшава цели шест години той специализира живопис при професор Тадеуш Прушковски, изящна графика при професор Владислав Скочилас, а приложна - при професор Едмунт Бартоломейчик, театрална декорация при професорите Винценти Драбик и Владислав Дашевски, и излиза дипломиран художник на тамошната академия. Като участник в нейните конкурси Преслав Кършовски е получавал награди и поощрения. В дружбата си с полски студенти, принадлежи към комунистическата партия, във Варшава той е изпълнявал възлаганата му отговорна конспиративна работа.
През ваканцията на 1931 г. Преслав Кършовски се завръща за кратко време в София. Като член на новооснованото Дружество на новите художници, участвува в първата му изложба с две творби - „Автопортрет" и „Момиче". На това дружество той е един от първите секретари. През същото ваканционно време Александър Жендов и група прогресивни художници, между които и Преслав Кършовски, основават Съюза на дружествата на художниците. Преслав Кършовски е дългогодишен секретар на този Съюз.
След изтичане на учебната му ваканция, той отново се връща във Варшава, за да продължи по-нататък следването си. В България Преслав Кършовски се завръща в 1934 г. Към характерно българската му чувствителност и култура в идейно-творческите му отношения към демократични и революционни традиции в изкуството, в живота и борбите на народа против капиталистическия и фашистки гнет, преминава и преживяното от него, и придобитото от духовното богатство на братската страна.

Вичо Иванов

Източник: Иванов, Вичо. Преслав Кършовски - София: Бълг. художник, 1971 г.-с. 5-6.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...