Jump to content

4. ИЗЛОЖБАТА НА ПРЕСЛАВ КЪРШОВСКИ


Recommended Posts

4. ИЗЛОЖБАТА НА ПРЕСЛАВ КЪРШОВСКИ

Радостно е, когато човек вижда появата на един нов талант, особено в областта на изкуството.
Изложбата на младия художник Преслав Кършовски ни вдъхва надежди. Един нов художник като Борис Георгиев с големи възможности. Във всеки случай ние сме свидетели на един идеен кипеж, на един духовен подем в България.
Преслав Кършовски заедно с музиканта композитор Станчо Киселков и писателя Ник. Пашев са имали щастливата и оригинална идея да предприемат околосветско пътуване с цел да запознаят другите народи с българското изкуство, българската музика и българската култура изобщо, а същевременно и да почерпят всичко хубаво и добро от другите. В лицето на д-р Ник. Радев те са намерили щедър покровител, и министерства и консулства са им оказали съдействие, подписвайки се в техния художествен албум.
Те искат да увенчаят своето пътешествие с посещение на Индия и изкачване на Хималаите. Наистина красива перспектива.
Изложбата е по случай тяхното заминаване. Вече зарад туй тя е интересна. Изложени са портрети - големи и малки, между които особено изпъкват портретите на д-р Н. Радев, на композитора Киселков, на писателя П. Михайлов, на г-ца Тодорова, на Кръстьо Христов и други. Има портрети с моливи, с бои и с въглен. Във всички обаче личи големия талант на младия художник - с най-прости средства да предаде своята идея. Особено впечатление прави портрета на Учителя на Бялото Братство. Лицето, челото, очите - тия дълбоки, благи, спокойни очи, които като че проникват със своите лъчи цялата вселена, изобщо цялата глава показва, че художникът е смогнал да надникне в оня светъл мир на вечните идеи, които вдъхновяват Учителя. Ние вярваме, че всеки художник, музикант и поет, който иска да представи и да изрази най-ценното, най-дълбокото и най-доброто на българската душа, трябва да бъде във връзка с онези духовни движения, които в миналото (богомилство) и сега (Бялото Братство) не са пренесени отвън, а са рожба на творческия гений и изпълнение историческата мисия на България и Славянството. Пожелаваме успех на младия художник с неговите спътници.
Източник: Сп. „Житно зърно", г. IV, кн. 8-9 (XI-XII; 1928), с. 286
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...