Jump to content

Приложение Трето


Recommended Posts

Приложение Трето

София, 23 август 1995 г.

Уважаема Павлина Даскалова,

1. Получих писмото ти от 14.06.1995 г. и днес отговарям. Когато получавах книгата „Изгревът", том II и III, дадох възможност на Иван да откупи 23 комплекта от II и III том на фабрична цена, т.е. да заплати само печата на книгите, някъде към 78 лева на книга. Другото остава за вас при продажба на книгите. Той пожела да оставим 80 + 80 броя и се уточнихме, че ще получи 25% отстъпка, т.е. 35 лева за една книга, или 70 лева за един комплект при положение, че той или ти се регистрирате като отделна фирма. Осемдесет комплекта по 70 лева търговска отстъпка, това прави 5,600 лева, което не е малка сума за онзи, който продава книгите. Данъчните власти ще ми признаят тази сума само, ако съм издал фактура на лице с паспортни данни и номер на фирмата, което аз лично трябва да видя. Разбрахме се, че ако не се регистрирате като фирма или ако не намерите някой, който има фирма, за да ви услужи с регистрационен номер, то ще ми платите книгите по цената, с която са обозначени, т.е. по 140 лева на книга. В такъв случай ,като компенсация остават онези 23 комплекта, които купихте по фабрична цена и от които ще вземете около 2,800 лева възнаграждение. А това не е малко. Но ако ми представите документ за фирмата, ще получите 8,400 лева (2,800+5,600) от мен, което е много добро възнаграждение. Хубаво е, че тези книги са в твоя дом. Аз не знаех за сериозното състояние на здравето на Иван. Аз бях тогава при много голямо напрежение и едвам се справих.
 
2. Възможно е да има някои грешки при описание на колибата и в Арбанаси. Аз не съм ходил там. Тези грешки ще ги кориригаме в следващия том. Причината е, че материалът е огромен, аз работя сам и срещам голямо противодействие от всички страни. Вместо да имам десет души сътрудници, се явяват 20 души, които да пречат. Още не мога да повярвам, че съм издал три тома. И то благодарение на Марийка Марашлиева. Ако не беше тя, нямаше да издам нищо, защото нямам с кого да работя. Враговете изскачат един след друг.
 
3. Рождената дата на Учителя е 29 юни 1864 година по Юлианския календар. А по Григорианския календар е 12 юли. Датата 11 юли е грешка. Аз съм написал специална статия за рождената дата на Учителя и след време ти ще я прочетеш и ще заплачеш от умиление, че предишното поколение никаква работа не е свършило. Благодарение на няколко човека се публикуваха беседите на Учителя.
 
4. В двата тома има допуснати правописни грешки, защото ние си правихме сами корекцията. А човек, който познава материала, не чете цялата дума, а погледът му се плъзга по редовете. Нямаме коректор, онези, които се явяват, се опитват да задраскват изрази и изречения. Има няколко грешки на исторически дати, погрешно въведени в компютъра. Грешката не е моя, макар че съм направил корекция, но все пак не се въведоха. Да заплачеш от жалост. И да пощурееш от противодействие. Иначе материалът е верен.
 
5. Що се отнася до Веса Несторова, тя може да си разправя каквото иска. Материалът за Мърчаево е верен и точен. Аз съм го проверявал от няколко страни. Аз на Весела Несторорова свърших една голяма работа, но тя ме излъга, изигра и измами и накрая се провали. Да прави каквото иска. Но аз онова, което съм направил за нея, ще го публикувам. Това е историческа ценност. Ако не го публикувам аз, моят приемник ще го публикува. Така, както аз публикувам материалите на онези, които са си заминали.
 
6. На Борис Николов аз съм му свършил работата. Това ми струва десет години работа с него. Аз успях да издържа, а ти знаеш много добре какви му бяха номерата. Двата тома ми струват 9,000 долара и това се равнява на две години работа в пустинята на Африка. Има и друга цена. Той ми открадна жената и детето, а пък аз му свърших работата за благодарност. Защото Милка избяга заради него в присъствието на баща си. Пиша това, да знаеш, че съм платил голяма цена за тия два тома.
 
7. А сега за твоята книга. Корицата и илюстрацията е много хубава. Е, от мене все пак има нещо на корицата, защото това заглавие е мое, т.е. дадено чрез мене. Хартията е хубава, шрифтът е сполучлив и печатът е на висота. Допуснала си една груба грешка, че си поставила предговор от православен богослов, който е закачен за църквата, която воюва срещу Учителя и няма нищо общо с Бялото Братство. И това ти проваля книгата, защото онези от църквата и от Черната ложа излезнаха на първа страница. А това се случи, защото вие ме отхвърлихте и нарушихте моя план. Какво дири името на Димитър Калев като редактор? Та този материал аз съм го задвижил и този план аз съм го задвижил чрез теб. Марийка Марашлиева е свидетел. Та този Калев е онзи, който редактира Словото на Учителя и публикуваха две книжки с променено Слово. Всички, които променят Словото на Учителя, са врагове. Ти се свърза с враговете и резултатът е налице.
 
8. Разгледах конструкцията на книгата. Единият начин е да се даде историята на Велико Търново по години, както си направила, и както вероятно е конструкцията и на втория том. Така, както е дадена книгата, е сполучлива според мене и има своята стойност.
 
9. Този материал според моя план трябваше да излезе в Поредицата на „Изгревът" и тогава щеше да има друга конструкция, като щеше да влезне онзи материал, който ти си събрала за биографията на членовете на Търновската група, както и техните опитности. Ти беше обещала да ми предадеш едно копие от твоята работа. И това го направи и го изпрати да го сложа към материала, който аз съм събрал, за да не ти се провали труда. Аз не се отказвам от моя план за Велико Търново и ще го реализирам. Ако искаш да бъдеш един от авторите на един от томовете на „Изгревът", където ще бъдат обозначени горе на корицата четиримата автори: Мария Казакова, Елена Иларионова, Костадин Иларионов и Павлина Даскалова. А съставителят е моя милост. Ако искаш, изпрати, ако не искаш - здраве.
 
10. Ти споменаваш, че искаш да отпечаташ страници от 111-114 и 166 от втори том. Аз не съм съгласен. И това е написано на първа страница. Защо? Доколкото си спомням, ти можеш да се обърнеш към онзи, който е написал предговора на книгата и към редактора на книгата и те могат да те снабдят с материали. Така е справедливо. Щом те участвуват в твоята книга, да участвуват докрай. Ти отхвърли моя план и сега реализирай твоя план. Свободна си.
 
11. За Велико Търново има още много, много материали. Те ще бъдат издадени по онзи начин, по който аз смятам, че е най-правилно. Това ти го съобщавам, за да знаеш, че онзи, който е задвижил този план за Велико Търново, не го е задвижил случайно. А голяма част от материалите аз съм ги събрал с мой труд и с мои пари.
 
12. Последният брой на „Братски живот" има апел, подписан от много лица срещу мен. Мога да заявя, че това са лъжи, а причината е, че аз се обявих срещу михайловистите най-официално и категорично, а те от своя страна накараха онези, които бяха подкупени от тях, да се подпишат под този апел. Първо михайловистите ги извикаха в чужбина, платиха им пътните, направиха им подаръци, платиха им хонорари за музиката, която им свириха и така се продадоха за паница леща. Накрая извикаха французите да им изнесат концерт в зала „България". Вместо те първо да се качат в зала „България" и да изнесат концерт и да изпълнят „Завета на Учителя", описан на стр. 382 от трети том на "Изгрева", то те си продадоха първородството. Французите им изпяха песни на български, но това не бяха песни на Учителя, а бяха „чужди по дух хармонизации на песните на Учителя". И сега тези дисхармонични и чужди по дух хармонизации се пръснаха по цяла България. Ще има и последици. А някои и ще отговарят според окултните закони от Словото на Учителя. Накрая музикантите влезнаха във френската палатка, в която Учителят не пожела да влезне, на Рила. Отидоха, та им изнесоха концерт в хотела, в който бяха настанени. Вместо да изнесат концерт в зала „България", те влезнаха във френската палатка и се продадоха за „паница леща". Ето, това е причината да се напише този апел срещу мене. Искат да отхвърлят книгите ми. Аз съм финансирал и организирал десет концерта на тези музиканти, а те се опълчиха срещу мене, като предварително знаеха, че това не е вярно, но се подчиниха на онези, които ги бяха вече подкупили. А освен това на Жечо Панайотов, Пеню Ганев, Сава Калименов, Гита Стратева, аз съм свършил тяхната работа за Школата на Учителя и без мен те няма да имат историческа проекция. Аз свърших работата на бащите им, а синовете воюват срещу мен. И защо? Защото се продадоха на михайловистите. Но аз имам отговор за тях и той ще бъде публикуван поединично за всеки и всички ще ги видят какво представляват.
 
13. Докарването на французите не е случайно. От 1980 г. те подкупиха много младежи с магнетофони и други подаръци. След 1990 г. по щандовете в София има беседи на Михаил, който краде заглавията на Учителя, като например „Високият идеал". След това примамиха музиканти в чужбина и им платиха. Следващият етап бе концертът на французите, който ще има пагубни последствия. Това поколение проигра времето си и не може да работи вече за Учителя. Сега ще бъдат извикани във Франция да им свирят, а след като се върнат, ще започнат да продават книгите на Михаил, че дори и да ги издават. Това е планът на михайловистите. Освен това те бяха инструктирани от българи, че като идваха тука, говореха, че там, във Франция четели беседи на Учителя, което изобщо не е вярно. Ако е вярно, да ги дадат тези беседи, ще ги дадем да се преведат и да видиме дали са точни и верни и дали са на Учителя. Това ти пиша, за да знаеш каква бе целта на този апел, за да атакуват книгите „Изгревът", да ме отстранят и да не се продават книгите. Отначало са искали да я забранят да се продава, но нямат такава власт. Но са искали. При първия том Илиян Стратев като председател изхвърли книгата на улицата от дома на Йоанна. А сега новият председател, синът на Жечо Панайотов, също отхвърля книгите, защото той с жена си ходиха във Франция и се продадоха за подаръци. Така са нещата.
 
14. Вече две години аз съм предал две годишнини, оригинали на Елена Николова да се отпечатат по оригинал. Такова е условието. Това прави четири томчета. Досега не са издали нищо, освен две малки жълти книжки с по 2-3 беседи. А защо? Защото са подчинени на онези, които променят Словото. А тези, които изменят словото на Учителя, издадоха 6-7 книги с променено Слово на Учителя. Ето, това е равносметката.
 
15. Преди една година аз ти изпратих едно много дълго писмо. И ако сега го прочетеш отново, ще видиш как всичко, което бе писано в него, се реализира тази година. А защо? Защото „Духът на Заблуждението" сега ръководи много хора. Последиците са налице.
 
16. Надявам се, че съм бил точен и изчерпателен. Имам молба към края на месец септември да ми се предаде една сума от книгите, които са продадени.
Ако не ги искаш, ще си ги прибера при мен.
С уважение,

Вергилий

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...