Jump to content

Приложение Девето


Recommended Posts

Приложение Девето

КАК СЕ ЗАЩИТАВАШЕ И ИЗДАВАШЕ ОРИГИНАЛНОТО СЛОВО

НА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

Марина Иванова

През 1993 година прочетох том I на „Изгрева". Бях силно впечатлена. Дотогава не бях чела нищо подобно. Знаех съвсем малко за Учителя и за Школата. През 1990 година прочетох една малка книжка, озаглавена „Новото човечество", в която бяха отпечатани „Наука и възпитание" и няколко беседи. Тази книжка беше подарена на мой приятел, но той не я прочете и не й обърна никакво внимание, а я прочетох аз и оттогава започнах да си купувам и да чета всички книги с беседи, които можех да намеря. Словото и музиката на Учителя бяха единствените неща, които в моменти на най-голяма мъка и отчаяние успяваха да ме утешат и да повдигнат духа ми.
Един ден, когато четях спомените в том I на „Изгревът", в един миг почувствах с цялата си душа, че най-сетне намерих своя Учител. Това преживяване не може да се предаде с думи. Силно впечатление ми направи и студията на д-р Вергилий Кръстев накрая на тома, озаглавена „Космогония и Слово на Всемироеия Учител".
Тогава си помислих колко хубаво би било, ако можех да помогна по някакъв начин на съставителя д-р Вергилий Кръстев за издаването на този сборник. Спомням си, че го пожелах вътрешно, но беше като мечта, защото изобщо не знаех как може да стане. Мечта беше също и да помагам за издаването на Словото. Според мен то трябва да се издава по разчетените стенограми и бях много доволна, когато прочетох в „Изгревът", че и други хора мислят така.
От началото на 1993 година работя в Българската Телеграфна Агенция, в редакция „Международна информация". Работата ми там се състои в обработване и представяне на български език на политическите новини от чужбина, които идват по световните агенции Ройтерс, Асошиейтед прес, Франс прес и ИТАР-ТАСС. Работя с френски, английски и руски език. За работата ми се изисква също отлично владеене на български език. Завършила съм висше образование в Софийския университет „Климент Охридски", първа специалност френска филология, втора специалност българска филология и втори западен език испански. В момента уча в същия университет психология като второ висше образование.
През август 1997 година купих компютър и със съпруга ми Димитър Баждаров няколко пъти търсихме по телефона д-р Вергилий Кръстев с молба и ние да помагаме за издаването на Словото. Архитект Наталия Ангелова ни беше казвала, че работи с д-р Кръстев за издаването на Словото и че според нея и аз би трябвало да се включа, защото съм професионалист в тази област. Това, както и фактът, че се справях с трудната работа в БТА, ми даде смелост и аз помолих д-р Кръстев да включи и мен и съпруга ми. Тогава той отказа, защото, както ми обясни по-късно, аз и съпругът ми бяхме студенти (съпругът ми следва архитектура, а аз уча психология като второ висше образование) и според него трудно сме щели да съчетаваме следването и работата по издаването на Словото.
През есента на 1997 година ни се обади Павлина Даскалова от Велико Търново и ни даде за набор една годишнина Неделни беседи от 1943-1944 година. Оригиналите на разчетените стенограми й бяха дадени от д-р Вергилий Кръстев. Уговорката беше ние да направим набора, в Търново да се прави коригирането, тоест сравняването с оригинала. Обстоятелствата се стекоха така, че аз продължих да работя сама, без мъжа ми. След първата корекция Павлина Даскалова ми каза, че са доволни от работата ми и че може да направя и останалата част от подготовката за печат - странирането на книгата.
След като в Търново направиха втората корекция, при една от срещите ни Павлина Даскалова ми каза, че ще бъде добре да дадем текста да бъде дообработен от Димитър Калев от Варна, който според нея бил най-начетеният човек в Братството. Тя каза, че той само щял да го „пипне" на местата, които не звучат добре и че не трябвало да казваме за това на д-р Вергилий Кръстев. Павлина Даскалова ми обясни, че след като съдействала за отпечатването на Утринните слова от 1939-1940 година (томчето „Първият момент на Любовта", Утринни слова 1939-1940 год., том I, изд. 1997 година), хора от Братството я обвинявали, че беседите не звучат добре така, необработени, и тя била много притеснена от тези обвинения. Според мен нямаше нужда да се променят беседите, първо, защото по принцип така мисля, че е правилно, и второ, когато получихме материала, уговорката беше да се набира по разчетената стенограма, без да се променя и редактира.
След като не й дадох на дискета набраните от мен беседи, при следващата ни среща Павлина Даскалова ми каза, че един приятел от провинцията искал да ги прочете, затова ме моли да й ги дам на дискета. Аз пак не й ги дадох, помислих си, че ако някой иска да ги чете, ще има тази възможност, след като излязат. Освен това, по принцип, когато независимо каква книга се подготвя за печат от дадено издателство, не е позволено Оригиналът да се дава на хора извън екипа, който подготвя изданието.
При следващата среща Павлина Даскалова пак ме помоли да й дам набраните беседи на дискета, защото този приятел искал да ги прочете. Тогава аз попитах: „Кой е този човек, който иска да ги чете? Калев ли?" Тя ми каза: „Да." Казах й направо и категорично, че няма да ги дам, защото не съм съгласна да се редактират. Тя каза: „Добре тогава" и повече не повдигна този въпрос.
След като бях нанесла корекциите, се обадих на д-р Вергилий Кръстев и поисках да се срещна с него, защото имах проблем при разчитането на текста. По екземпляра от разчетените стенограми, който ми беше даден, беше работила Лалка Кръстева. Тя беше редактирала беседите и беше писала с химикал върху машинописния текст, така че на няколко места изобщо не бях успяла да разчета, дори и с лупа, думите отдолу. По-късно д-р Кръстев ми даде други, чисти екземпляри от беседите и проблемът се реши.
Когато вече бях странирала книгата, Павлина Даскалова ми каза, че трябвало да направя по-малки белите полета. Според нея вече всички печатници практикували така, за да пестят хартия и за да излизят по-евтини книгите. Аз не исках да го направя, защото за големината на печатното поле и на белите полета около него има определени правила, които ако се нарушат, се затруднява четенето и възприемането на текста. Тогава пак поисках да говоря с д-р Вергилий Кръстев. Срещнахме се у Жана Иванова. Казах им за този разговор с Павлина Даскалова и те се съгласиха с мен да не променям оформлението на книгата.
Павлина Даскалова отказа да даде имената на хората, които бяха сравнявали разчетените стенограми с набрания от мен текст. Д-р Вергилий Кръстев ме посъветва да пиша в карето на последната страница, че корекцията е направена от работна група от духовно общество „Бяло братство" - Велико Търново. Направих сама трета корекция на книгата, като отново сравних подготвения за печат такст с разчетените стенограми. Беседите от тази годишнина излязоха в два тома, със заглавия „Проявление" (том I) и „Оживяване" (том II). Името на д-р Вергилий Кръстев като координатор по отпечатването на неиздаваното Слово на Учителя е на карето на последната страница, а не както в другите издания, на стр. 4. Това бе направено по негово предложение, за да не дразни Павлина Даскалова.
Досега съм работила върху подготовката за печат на осем годишнини с беседи и лекции от Учителя. Те се подготвят по предоставени от д-р Вергилий Кръстев оригинали на разчетени стенограми и се публикуват от издателската къща на Жана Иванова. Това са следните годишнини:
 
1. Неделни беседи 1942-1943 година: том I „Проявление", том II „Оживяване", издателство „АСК'93", София, 1998 год. - набор, последна корекция и предпечатна подготовка.
 
2. Общ окултен клас 1941-1942 година: том I „Буден ум и будно сърце", том II „Великата възможност", издателска къща „Жануа-98", София 1999 год. - набор и предпечатна подготовка.
 
3. Неделни беседи 1936-1937 година: „Най-голям в Царството Небесно", издателска къща „Жануа-98", София 1999 год. - последна корекция и предпечатна подготовка.
 
4. Неделни беседи 1939-1940 година: „Път на зазоряване", издателска къща „Жануа-98", София 1999 год. - последна корекция и предпечатна подготовка.
 
5. Общ окултен клас 1939-1940 година: том I: „Единственото богатство", том II: „Наука за живота", издателска къща „Жануа-98", София 1999 год. - последна корекция и предпечатна подготовка.
 
6. Неделни беседи 1933-1934 година: том I „Постижимото", том II: „Приготовленията на сърцето", издателска къща „Жануа-98", София 1999 год. - последна корекция и предпечатна подготовка.
 
7. Утринни слова 1933-1934 година: „Новото разбиране на връзката в живота", издателска къща „Жануа-98", София 2000 год. - последна корекция и предпечатна подготовка.
 
8. Утринни слова 1935-1936 година: „Трите родословия", издателска къща „Жануа-98", София, 2000 год. - част от набора, корекция и предпечатна подготовка.
Участвах и в подготовката за печат на части от том XI и XII на сборника „Изгревът", съставен от д-р Вергилий Кръстев. Това са:
В том XI на „Изгревът" :
 
1. Раздел II: „Константин Дъновски - Свещеник на всевишнаго Бога и Възраждането на българския народ" - корекция и предпечатна подготовка.
 
2. Раздел III: „Из съвременната българска духовност - статии на П. К. Дънов" - корекция и предпечатна подготовка.
 
3. Раздел IV: Протоколи от годишните срещи на Синархическата Верига на Учителя Петър Дънов (1906-1915 година) - корекция и предпечатна подготовка.
 
4. Раздел VII: Духът на Истината и Духът на Заблуждението: набор и предпечатна подготовка.
В том XII на „Изгревът":
 
1. Раздел II: Учителят Петър Дънов. Беседи, държани пред сестрите от духовната група за молитви, песнопения, размишления в ден четвъртък след обяд - втора корекция и предпечатна подготовка.
 
2. Раздел III: Окултният клас на „Класът на Добродетелите" - протоколи и беседи на Учителя Дънов от 8.IX.1924 година до 27.XII.1924 година - втора корекция, част от предпечатната подготовка.
 
3. Раздел VII: „Антиминсът и Бялото Братство" - набор и предпечатна подготовка.
 
4. Раздел VIII: „Духът на Истината и Духът на Заблуждението" - набор и предпечатна подготовка.

12 юни 2000 год.

София

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...