Jump to content

6. СЛИВЕНСКОТО БРАТСТВО


Recommended Posts

6. СЛИВЕНСКОТО БРАТСТВО

В онова време, в Сливен е имало доста религиозни хора, част от които постъпиха в образувалият се кръжок на Братството. Знае се, че когато пред Учителя се е говорило за малочислеността на братството в Сливен, Той е казал: „Там, аз имам 600 души, които са от новото Божествено учение!" Имам един списък от около 100-120 души братя и сестри, записани в сливенският кръжок.
Кръжокът на Братството в гр. Сливен е основан от Димитър Добрев, които бе военнослужащ в Сливенския пехотен полк, като федфебел.
Въпросният списък е отпечатан, а пред него има дълга молитва*, чрез която се иска благословение на всички братя и сестри на гр. Сливен. Така под N 11 е Иван Жеков - родния ми брат, а под N 29 е Руска Жекова - майка ми. На списъка има отбелязани 72 имена.

МОЛИТВА

Господи, Боже наш, ний ти се молим от душа, чуй молбата ни, която отправяме към Теб в този час. Ние, които толкоз много сме нарушавали Твоите заповеди и повеления, и сме пристъпвали Твоят Свят Закон, днес търсим Твоята Бащинска подкрепа и като съзнаваме нашата пълна зависимост от Теб и се уповаваме на великата Твоя милост, при все че непрестанно сме Те оскърбявали, ний идем при Теб и викаме с всичкото си сърце и душа: „Ела, скоро, Господи, слезни отъ високите небеса и се установи в нашите сърца, ето те - сърцата ни са отворени, влезни в тях, направи свое жилище в нас и ни преизпълни с благодатта на Духа Святого, та от сега всяко наше слово от Тебе да изхожда в Твое име и за Твоя слава да бъде.
Ето до тука дойдохме Наставниче наш, Спасителю наш, по нататък вземи ни Ти и поведи ни по стъпките Си и нека от сега всяка наша стъпка в Твое име и за Тваоя слава да бъде. Искаме Господи и драго ни е да хвалим името Ти и да напоменуваме за Твоята слава и величие пред человеците; ето заради това ний Ти се молим от душа Ти да ни благословиш и да прибъдваш завинаги в нас, да вложиш Законът Си въ сърцата ни, словото Си в устата ни, и движими от Твоятъ Свят Дух, напътвани в Твоят прав път да можем да послужим на ближните си, да сторим волята Ти и да Те прославим на земята.
БЛАГИИ, ГОСПОДИ, молим Ти ся благослови делото Си в този град и стори щото нека то, - Твоето „СВЯТО ДЕЛО", все повече и повече да затвърдява и преуспява.
Молим Ти се още благослови всички братя и сестри от този град с които се подвизаваме в Твоите пътища;
Следват имената:
1. Кочо Андонов
2. Матей Пренеров
3. Стефан Петров
4. Иван Гочев
5. Матей Станев
6. Господин Георгиев
7. Димитър Добрев
8. Михаил Кантарджиев
9. Петър Чорбаджиев
10. Георги Ненчев
11. Иван Жеков
12. Георги Сотиров
13. Иван Калканджиев
37. Василка М. Бояджиева
38. Щиляна Димова
39. Марийка Добрева
40. Събка Господинова
41. Кортеза Стефанова
42. Димитра Сотирова
43. Мария Райнова
44. Райна Грозданова
45. Мария Георгиева
46. Радка Тодорова
47. Иванка Михаилова
48. Радка Дачева
49. Анка Людцканова
Молитвата и списъка ще бъдат публикувани към материалите на Сливенското братство.
 
Но тук го публикуваме също, защото добиваме представа за началните години на Сливенското Бяло Братство.
14. Марчо Киров
15. Киро Петров
16. Христо Кънев
17. Мария Таушанова
18. Щиляна Маркова
19. Мария Стефанова
20. Щиляна Кирова
21. Мария Милкова
22. Ташка Стефанова
23. Цанка Чорбаджиева
24. Кръстина Щилянова
25. Рушина X. Христова
26. Съба Кутева
27. Зарафина Кювлиева
28. Анастасия А. Царева
29. Руска П. Жекова
30. Анастасия П. Енева
31. Ташка Тилчева
32. Щиляна Анастасова
33. Зоица Кювлиева
34. Мита Илиева
35. Василка Стоянова
36. Митана Гендович
50. Кина Иванова
51. Тодорка Ножарова
52. Гинка А. Фиденкова
53. Стефанка Ив. Гочева
54. Марийка К. Андонова
55. Мата Ил. Овчарова
56. Марина Юрданова
57. Еленка Георгиева
58. Мария Николова
59. Цанка Георгиева
60. Марийка Станева
61. Донка Стойчева
62. Василка Георгиева
63. Ганка М. Бояджиева
64. Веса Йор. Калудова
65. Марйка Крайчева
66. Кирачка Георгиева
67. Еленка Маринова
68. Иванка Зафирова
69. Еленка Вълева
70. Марийка Ив. Тодорова
71. Пенка Стефанова
72. Тодорка Пренерова
Благослови, Господи, всички онез от градът ни, които искренно се подвизават в Твоите пътища, а така също и тия, които са на път да Те познаят и възприемат Твоето светло учение.
Господи, благослови делото Си и във всички други села и градове из цяла България. Благослови всички други братя и сестри между целия този народ, които искренно се подвизават в Твоите пътища, благослови така също и всички онези, които са на път да Те познаят и да започнат с чистота и святост да Ти служат.
Стори, Господи, щото Словото, което Ти Си посадил в сърдцата на всички тези, поливано от благодатта на Духа Святаго, да възрасте и се разпространи по всичкото лице на земята, да проникне и озари всяка човешка душа.
Благий Боже, заради любовта Си към нас чуй молбата ни. Нашето сърдечно желание към Тебе е: Ти да благословиш целият Български народ да застанеш с Духът Си посред него, да просветиш умът му, да повдигнеш духът му, да го доведеш в познание на Истината за да познае Твоето благоволение спрямо себе си, да познае своите задължения спрямо Теб и да застане на мястото, което Ти Си му определил. И след всичко туй да се обърне към Теб с всичкото си сърдце и душа, да възприеме с достойнство Твоето Светло учение и започни да Ти служи с всичката си чистота и съвест.
Молим Ти се още Ти да излееш благословията Си най-много върху всичките духовни и политически водители между тоя народ, да вложиш законът Си в сърдцата им и да просветиш умът им за да разумеят Твоя Божествен Закон, та да започнат според него да управляват и просвещават тоя народ.
Благий Боже, сърдечната ни молба към Тебе е: Ти сам да застанеш на чело на тоя народ, като отстраниш всички спънки, които спъват правилното му духовно развитие. Ти, Господи, Сам да ръководиш неговите съдбини и го напътстваш по пътят, който Си Му предначертал, та дано би в най-скоро време целият Български народ, цялото Славянство и целия человечески род да Те познаят, та всички пропити отъ лъчите на Твоята Божественна любовъ да се слеят да се сплотят в едно цяло тъй както Ти и Отец, и да Те прославим с плодовете на живота си на Земята. Само тъй, Господи, нашта радост ще бъде пълна и в краят на дните ни нашите души с мир и благодарение ще се явят в пределите на Твоето Царство.
 
Слава, поклонение и благодарение Ти поднасяме, Господи сега и винаги

АМИН.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...