Jump to content

39. РАЗПРОСТРАНИТЕЛЯТ НА БЕСЕДИТЕ


Recommended Posts

39. РАЗПРОСТРАНИТЕЛЯТ НА БЕСЕДИТЕ

Течеше времето на 1928 година, бях вече ликвидирал с изпитите за гимназия, бях свободен. През есента, бях изненадан, като прочетох в годишната програма, изпратена от Учителя до Братствата в страната, че се дава моят адрес на ул. „Опълченска" 66, всички да се отнасят до мен, когато поръчват беседите на Учителя. Действително, вече в склада имаше доста готови от тези книги. Отидох при Учителя да Го питам по тази работа. Той ме запита усмихнат: „Не ти ли се иска да вършиш такава работа?" Аз, разбира се казах, че напротив, приятно съм изненадан. Поръчението Му беше - каквито поръчки получавам за беседи, ще давам нареждане на завеждащият склада, да приготви колети и да ги изпраща на желаещите. Постъпващите пари за изплащане беседите, пазех и по нареждане на Учителя изплащахме хартията и други разноски по печатането. Това ставаше главно с печатницата на брат Никола Камбуров в Казанлък. Открих си пощенска чекова сметка, по нея постъпваха парите и оттам правех изплащанията. За работата в склада въведох формуляр-нареждане, по който се ръководеха в склада какво и кому да се изпращат книгите.
По тази моя дейност давах сведения от време на време на Учителя, тъй като се наложи да водя сметки и партиди на всички, с които имахме вземане-даване. Така продължи няколко години. Често говорехме с братята Дядо Благо /Стоян Русев/, Начо Петров. По едно време ги помолих да поемат воденето на сметките, тъй като се чувствувах много обременен. Те не се съгласиха.
Действително, работата ми в предприятието гдето работех, се беше увеличила много. Така се нареди, че можах да въведа в работата един млад брат - Руси Събев, който разбираше от воденето на сметки; предадох му цялата работа по изпълнение на поръчките. Той работи няколко години, докато почина. След това, Учителят възложи работата на брат Боян Боев. При него работата бе опростена, в смисъл че не водеше сметки на тия, които вземаха книги на кредит. Това бяха все хора верни и всякога заплащаха допълнително дълга си, пак на брат Боев. Като конската торба, който има нужда бърка в нея, а който донесе пари пуска ги там. Така навремето българите използваха конската торба освен за да слагат вътре овес за зобане, зоб на конете, но и за такава нова служба - да се държат пари в нея. Особено, когато трябваше да строят нещо общо за цялото село - било училище, било църква, път или общински бунар. Боян Боев не водеше сметка и винаги имаше много пари при него. Даваше на наши хора, на ръководителите в Братството и си имаха доверие, което бе изпитано.
Когато дойдохме на Изгрева имахме само една барака, сестра ми Люба живееше в нея. Там спахме, но нямахме осветление в нея. А аз съм само вечер свободен, през деня работех. Пък на Изгрева, където сега беше столовата, беше преди навес, не беше още иззидано с тухли. Бяха турени само маси, а над тях навес. Но имаше осветление от електрическа лампа. Аз отивах там вечер, седях на масата и записвах новите сметки в тефтерите. Една вечер стоя така до късно. Всички са вече заспали на Изгрева. Тогава по препоръка на Учителя си лягахме рано и ставахме рано към 4 часа. Беше към 10 часа вечерта. Аз вписвах партидите - на кого са пратени книги, кой е внесъл пари. По едно време Учителят слиза отгоре от стаята си, идва при мен и пита: „Какво правиш?" „Учителю, използвам светлината, за да попълня сметките". „А, стига вече. Иди да спиш!" Изпрати ме да ида да спя. А Изгревът по това време бе заспал.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...