Jump to content

86. ПРИВЕТ ЗА СРЕЩАТА НА НИКУЛДЕН


Recommended Posts

86. ПРИВЕТ ЗА СРЕЩАТА НА НИКУЛДЕН

Нашите изказвания при подобни братски срещи, приличат на красив букет от свежи цветя. Там ще срещнете и разноцветните планински цветенца, израстнали край снежни преспи, край бистри шумящи поточета, облъхвани от тихия ветрец и често свеждащи главици пред силни планински бури, но същевременно те ни носят и влиянието на ултравиолетовите лъчи на слънцето, заедно с вдъхновението на ония братя и сестри, които ни ги поднасят. В този букет виждаме не по-малко пъстрите цветя на полето, израстнали сред китни братски домове и градинки, край цъфналите овощни градини, изпълнени на пролет с белите краски на вишни и череши, розовото сияние на бадемовите и праскови дръвчета. Виждаме в тях мечтите, навеяни от далечни и близки очертания на Старопланинските върхове, на Витоша, Родопите, Рила и Пирин. Те също са олицетворение на вдъхновението, което братята и сестрите са приемали при прочитане Словото на Учителя, пеейки Неговите песни, изпълняваики в ранни утрини Паневритмията, или когато в моменти на радости и скърби са се молили с вдъхновяващите молитви на Братството и са намирали отговор на своите земни и духовни нужди.
В този днешен букет, радостен съм и аз да вложа някое и друго цветенце, като имам предвид, че Учителят ни е научил да украсяваме домовете си само с живи цветя, без да ги късаме от градинки и вази. Та и нашият букет ще бъде вечно жив, доколкото изказванията, които ще чуем останат живи в нашите спомени. Често да се виждаме в съзнанието си така събрани, ще чувствуваме и благоволението на Учителя, Белите Братя и Възвишените същества винаги да са около нас.
Често обичам да съзерцавам Пентограма - този свещен чертеж, даден ни от Учителя, в който е изразен пътя на човешкото развитие и на еволюцията на човешката душа. За Пентограма един брат има намерение да напише нещо по-обширно, та някога може и вие да го прочетете. От моя страна ще се спра засега само на първото качество, което човек придобива в своето развитие, това е отбелязаната в Пентограма - ДОБРОДЕТЕЛ. Радвам се, че в този салон се намира и Пентограма, там виждаме на левия долен връх вратата през която се навлиза в Царството Божие, тази врата е имено Добродетелта.
Срещали сте записаното някъде от Учителя - Добродетелта е ОСНОВА, а казано е в малко по-разширен вид в Заповедта на Учителя към ученика: „Постави ДОБРОТО за ОСНОВА НА ДОМЪТ си..." На много места в беседите и лекциите на Учителя може да срещнем какво е говорил за Добродетелта, но намираме доста интересни разговори на тази тема, водени с Учителя при Седемте езера на Рила. Там се казва: „Първото нещо е да работим върху своето повдигане и върху средата, в която сме поставени, да услужваме на всички. Някои са добри от немай-къде. Дайте на един човек сила, власт, богатство и тогава ще се види добър ли е. Частично доброто е присъщо на много същества. Например и хищните животни са добри към своите малки. АБСОЛЮТНО ДОБРО В СВЕТА Е ДА БЪДЕМ ДОБРИ ЗА ВСИЧКИ. Трябва да се научим да бъдем внимателни и нежни с малките растения, с малките животни. Това, което вършите на другите, вършите го на Бога. Добър човек е онзи, който и при най-лошите условия се стреми да върши волята Божия.
„Законът гласи: „Ден, в който не сте придобили нещо добро, ще роди нещо зло във вас". Ако човек не прави добро, идва злото. За да бъдеш добър, трябва да бъдеш свободен.
Да нахраниш някого, да му дадеш пари, това не е още добро.
Доброто винаги се явява с Любовта. Доброто е външната страна на Любовта.
Когато искаш да правиш добро, подтикът иде от Бога!
Срещаш някой човек и му правиш добро. Втори път и да искаш, няма да го срещнеш, за да му направиш добро. Тъй, че не пропущай случая.
Когато давате нещо, имайте предвид, че то принадлежи не вам, а на Бога! Когато някой е натъжен, намерете начин тайно да му направите добро. Когато правиш добро, крий го. Никой да не го знае. Това е велик закон. Нека само Бог да го знае. /Случаят с Йоан Кронщадски и бедната вдовица/.
Доброто винаги побеждава, защото Бог е на негова страна.
Който прави зло, постепенно губи всичко, а който прави добро, който люби, става силен, расте и се освобождава.
Човек трябва да прави добро, за да бъде свободен. Можеш да бъдеш свободен и самостоятелен само в доброто. Доброто е метод за усилване на ума. Всички искат да бъдат силни, но първо трябва да бъдат добри. Когато правиш доброто, то ще почне да тече към тебе като извор. Степента на доброто у човека определя кредита, който му се отпуска.
Направиш добро на някой човек, това е вложен в банката капитал за тебе. Той пак ще се върне при тебе, ще ти се даде. Доброто се връща при онзи, който го е направил. Доброто е условие за здравето. Чрез доброто човек може да бъде здрав.
Реализирането на доброто, на малките Божествени потици, дава устойчивост на характера. Така направеното добро представлява основния камък на бъдещата човешка сграда. Вие сте родени добри, защото Божият живот е вътре във вас. Всеки човек трябва да направи поне една малка услуга на своите ближни. Правете добро, защото сте удове на един велик космичен организъм."

/Цитатът е от книгата „Разговорите при 7-те Рилски езера""- стр. 103-105/

Ще завърша с няколко мисли и за втората стъпка в пътя на човешкото развитие - това е отбелязаната в Пентограма - ПРАВДА. Там е мястото на изпитанието на ученика, отбелязано на десният долен ъгъл с начертаната „кула на духовете". През време на преминаване оттам, до човека се допускат всякакви духове, които му създават множество противоречия, на които той трябва да устои, да излезе победител.
Учителят е говорил на много места в лекциите и беседите за Правдата, или за Справедливостта. Ето нещо много важно, казано от Него в разговор с братя и сестри: „Съществува само едно право - Божественото, а не човешкото. С това Божествено право - справедливостта ще обърнем света, ще го тикнем в посоката, в която трябва да върви. Трябва да има пълна справедливост, тя е спомагателно средство за Любовта. Справедливостта разпределя правилно благата между всички. Справедливостта съществува в разумната природа. Тя оставя по някой път неправдата да действува, но последната в бъдеще се превръща в правда. В шестата раса справедливостта не решава въпросите. Добро е това, което е добро за всички! Няма по-хубаво нещо от това, човек да е справедлив и съвестта му да е чиста".

Из „ Разговорите при 7- те рилски езера " - стр. 126-127/.

Нека запомним едно важно обяснение на Учителя - Добродетелта и Правдата имат приложение предимно на физическия свят. Докато сме тук на земята трябва да усвоим тия две важни качества, защото оставим ли да се усъвършенстваме в тях в духовния свят, там законите и изискванията са други.
Да се спираме при всяка възможност пред Пентаграма и да размишляваме за пътя, по който Учителят ни води. Така ние ще стигнем и до останалите три стъпки на Любовта, Мъдростта и Истината. За тях Учителят казва: „Пътят на Всемирното Бяло Братство е път на Любовта, Мъдростта и Истината едновременно. Основната цел е Любовта, а Мъдростта и Истината крепят Любовта".

/Пак от„Разговорите"- стр. 122/.

Пожелавам на всички братя и сестри да се подвизават все така в Светлият път на Учителя, ползувайки се от Неговото Слово, от Песните и да влизат във връзка със Светлите Братя на невидимия свят през време на „Свещения час", препоръчан ни от Учителя в „Пътя на ученика".

София/Тополица, декември 1965 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...