Jump to content

I. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА ЖЕЧО-ПАНАЙОТОВА


Recommended Posts

БЛАГОВЕСТ ЖЕКОВ

I. БИОГРАФИЧНИ ДАННИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА ЖЕЧО-ПАНАЙОТОВА

Майка ми е родена на 23 юли 1901 г. (стар стил) в село Жълтеше - Габровска околия. Баща и Райко Иванов е бил търговец на дребно, а майка и Цанка Ганчова - домакиня.
Завършва Априловската гимназия в гр. Габрово през м. юни 1921 г. През следващите години работи като учител-директор в селата Въглевци, Пиперково и др. в Търновски окръг.
В София идва за да следва висше образование и посредством по- голямата си сестра Мария Райкова се запознава с Бялото Братство. От 1928 г. е редовен участник в братския живот.
През 1932 г. се венчава с баща ми Жеко Панайотов Жеков и двамата започват строеж на собствена къща на Изгрева в София. Така те са едни от първите участници в създаването на Изгрева. Учителят два пъти е посещавал този братски дом на вечеря и го е посочил за склад на беседите още от това време.
Майка ми притежаваше красив сопранов глас и беше редовен участник в братския хор. Артист по природа, тя вдъхновено изпълняваше и солово песни от Учителя. Любими й бяха: „Песен за житното зърно"', „Там далече", „Запознаване" (от Паневритмията), „Рилска рапсодия" (изпълнявана най-вече на Рилския вечерен огън).
По-късно изучаваше цигулка и се записа в Музикалния факултет на така наречения Народен университет.
Почина на 17 август 1967 г. като остави един достоен за следване пример на човек от Бялото Братство.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...