Jump to content

II. СПОМЕНИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА - СЪПРУГА НА БРАТ ЖЕЧО ПАНАЙОТОВ И МАЙКА НА БЛАГИ /БЛАГОВЕСТ ЖЕКОВ/


Recommended Posts

Д-Р БЛАГОВЕСТ ТОШЕВ

II. СПОМЕНИ ЗА СЕСТРА ВЕСКА - СЪПРУГА НА БРАТ ЖЕЧО ПАНАЙОТОВ И

МАЙКА НА БЛАГИ /БЛАГОВЕСТ ЖЕКОВ/

През есента на 1949 г. станах студент и живях на квартира на „Изгрева" у брат Жечо Панайотов, в една стая с Благи, който беше ученик, 6 год. по-малък от мен. Сестра Веска и бр. Жечо бяха в близки отношения с родителите ми, също от Братството. Те се отнасяха с мен, като член от семейството им. Затова, имам лични впечатления и отлични спомени от с. Веска.
Тя беше една от много ревностните сестри в Братството. Сестра Веска беше емоционална натура. Нейното отношение към Учителя и Учението Му респектираше. Тя спазваше стриктно традициите и се стараеше да ги прилага дори в детайли. Държеше на точността и винаги отиваше навреме на беседа, на Паневритмия и т.н. На беседа в салона, тя носеше тетрадка и записваше важни мисли. В Общия окултен клас, тя идваше с написано резюме от предишната беседа или с написана тема, за дадена в нея беседа, които много пъти четеше. Сестра Веска пееше в братския хор. Активно и прилежно, тя участвуваше и в дежурствата в кухнята /до малкия салон/ при приготвяне на общите братски обяди. При готвенето се пееше и се демонстрираше образцова хигиена и чистота. Семейството им летуваше на 7-те Рилски езера, ходеха на екскурзии на Витоша и т.н.
Майката на Благи имаше основна заслуга, за да стане той музикант. С много любов, упоритост, взискателност, строгост, постоянство и контрол, тя реализира идеята си, пак в духа на учението на Учителя. Има го на снимка на 5 год. възраст, с дълга коса и малка цигулка. В тези времена от Изгрева се отиваше в града пеш през гората до Семинарията и оттам с „малкото трамвайче" /единична кола/ до сегашния пл. „Журналист", където се прекачваше на трамвай N 2. Това бяха старите трамваи с кондуктори. Имаше и не особено редовен автобус от Строителния техникум „Хр. Ботев" по Дървенишкото шосе /сега бул. „Драган Цанков"/, чиято първа спирка беше „Изгрева". Та от петгодишен, Благи е воден на уроци с цигулката в града. И той завърши Музикалната академия.
Сестра Веска беше много преданна и грижовна съпруга. Тя редовно приготвяше на бр. Жечо храна за обед, която той си носеше в града, където работеше. Винаги го изпращаше през гората, когато той отиваше на работа. Всяка сутрин пред Пентограма се правеше молитва, четеше се „наряда" - страница от определено томче беседи /за цялото Братство/ и тогава вече следваха другите задачи.
Сестра Веска Жечо-Панайотова, понесе много страдания с обиските, гоненията и репресиите на Братството и особено със скалъпения процес срещу Борис Николов и съпругът й Жечо Панайотов от Държавна сигурност и комунистическото управление. Това й се отрази фатално на здравето.
Много често си спомням с любов за големия брой наши приятели - братя и сестри, които вече са в Невидимия свят, с които съм общувал и които бяха светли идейни личности. Между тях беше и сестра Веска...
Голяма е заслугата на д-р Вергилий Кръстев, че с поредицата „Изгревът" съхрани за историята на Братството личните спомени и снимки на толкова много последователи на Учителя. В тях има много лични разговори и писма с Него, които допълват стенографираното Слово. Това е един огромен труд с много важно значение!
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...