Jump to content

9. ПЪРВИТЕ САЛОНИ


Recommended Posts

9. ПЪРВИТЕ САЛОНИ

Своите беседи в София, Учителят е започнал да държи най-напред в квартирата си на улица „Опълченска" N 66 през неделните дни, като слушателите му, една част са били в стаичката му, а други вън на малкото дворче пред нея. Към дворчето е имало прозорче. Когато е почвал своите беседи, Учителят е отварял прозорчето и е говорел оттам, така че да може да слушат, и тези които са вътре и онези, които са навън. Това разбира се е било неудобно, особено в дъждовно и студено време. Освен това бързото нарастване на слушателите също е създавало своите неудобства, но поради малките размери, както на стаичката, така и на дворчето. Затова по-възрастните братя с разбиране и умение в практичния живот, вземат инициативата и решават да намерят някое по-подходящо помещение за целта. Най-напред такова помещение се оказва салона на Радикалната
Виж „Изгревът", том IV, стр. 368-369. Цитираният текст е взет от по-ранен ръкопис на Методи Константинов.
партия, който е бил на една от малките улички около булевард „Витоша". Някакви неудобства обаче са наложили да се смени това помещение.
Една от последователките на Учителя - Ружа Иванович е имала на разположение салонче, където е провеждала курсове по шев. Това салонче, тя предоставила на Учителя за Неговите беседи, които са ставали през неделните дни, както и преди това. То се е намирало пак някъде около булевард „Витоша". Но и там малкия размер на помещението се е оказал също неудобен.
Наема се друго салонче на улица „Раковска" и ъгъла с улица „Граф Игнатиев". Но той не бил специален салон, а просто две съседни стаи, с махната между тях стена. Помещението се намирало на втория етаж в стара постройка, в същата сграда се е помещавал и Съюза на журналистите. Там Учителят е държал своите беседи през 1919 и 1920 години, но и тук същата беда, помещението става тясно.
По това време в София имало някакъв германски клуб, който имал салон, сравнително вече по-добър и по-просторен, намиращ се на улица „Евлоги Георгиев", близо до улица „Граф Игнатиев". Салонът се наричал „Турнферайн". Там Учителят провежда своите беседи през 1921 и 1922 години. През време на тези прехвърляния от помещения в помещения, у всички братя и сестри, особено при по-възрастните хора, с по-голям житейски опит и стопански похват се заражда и узрява идеята да си имаме наш салон - „Братски салон". Тази идея усилено се споделя между всички и се приема без възражение.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...