Jump to content

33. ЗАПАС


Recommended Posts

33. ЗАПАС

Още преди войната, от 1938 г. всички мъже у нас от двадесет години нагоре, до към 45-50 годишна възраст, минаха запасно военно обучение от по няколко месеца, като много от тях многократно бяха повиквани на такова обучение. През този период и аз получих повиквателна бележка, да се явя на преглед за да ме вземат запас. Тръгвайки от Изгрева, където живеех, не се обадих никому, нито даже и на Учителя. Из пътя срещнах една наша сестра - Йорданка Жекова, с която влезнах в разговор. Между другото й казах за моята повиквателна. Тя малко разтревожена отива на Изгрева и казва на Учителя за моя случай. Учителят спокойно я изслушал, усмихнал се и казал: „Николай няма да отиде сега запас, ще го върнат". Наистина, когато отидох на местопредназначението и по предписанието да се явя пред някаква военна комисия, останах изненадан от резултата на прегледа. Бях напълно здрав и доколкото разбирам с напълно нормални сетива и способности. Не знам защо, членовете на комисията ме гледаха, въртяха ме насам-натам и най-после отсякоха: „Върви си, свободен си". Защо ме върнаха, не разбрах. Всички, които бяха дошли там с тази цел, доколкото разбрах ги взеха? А само мен ме върнаха. Това беше 1941 г.
По-късно ме взеха запас в края на 1944 г. и стана много добре, защото се смени властта след 9.IX.1944 г., дойдоха комунистите и около Изгрева се развиха много събития и имаше големи опасности. По туй време бях в запас. Така, че минах тази бурна епоха, покрай 9.IX.1944 г. в казармата, като запасен войник, вън от София. Същото стана и с моя брат Стефан. Тъкмо след 9.IX.1944 г. е в запас. И както е запасен войник го пускат в отпуска. Точно по това време комунистите арестували командира му и го разстрелват. И казва ми Стефан „Ако не бях в отпуск щях да стана и да защитя командира си, понеже бе добър човек. И така, и мене щяха да разстрелят комунистите". А в туй време той е в отпуска.
Аз бях в запас от м. април до края на м. септември 1944 г. и после ни разпуснаха. До Изгрева имахме военен гарнизон и там командирът им искал да се противопостави на комунистите. Но нещо се разминало, нещо бе станало и така прибраха само командира, гарнизона остана. Ако командирът се бе разбунтувал, щяха да пометат с оръдията целия гарнизон и щеше да бъде покрай него унищожен и Изгрева. А тогава Учителят бе в с. Мърчаево.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...