Jump to content

80. ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА


Recommended Posts

80. ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

Даването на един облагороден външен вид на нарастналият вече Изгрев, нещо за което Учителят особено много държеше, създаваше също и една много сериозна грижа за нас, преди всичко заселниците тук. Братята и сестрите от София, свикнаха редовно да идват и по възможнот помагаха. Голям дял от тази работа беше обработването на част от поляната и околните, закупени от Братството, места. Засадихме плодни дръвчета, засяхме картофи и други необходими за човешката кухня зарзавати. Но ние, нито имахме богатия опит, необходим за такава работа, нито пък можахме всякога при благоприятните условия, да полагаме необходимите грижи за посадените вече растения, тъй като всички бяхме студенти или работещи в града. Затова често пропущахме благоприятните условия, с това и благоприятните резултати. Впоследствие дойде Бай Ради, който запълни тази празнота. Със своите качества, умение и богат опит в селското стопанство, този наш брат даде своя изключителен принос в стопанския живот на Изгрева.

Бай Ради е роден и живял в град Ямбол, където е работил като работник в зеленчукови градини и фабрики за правене на керемиди. Неговата другарка рано починала и той останал в живота сам. В братските среди се приобщава още в Ямбол. Както от всеки град така и от Ямбол идват някои приятели на летуване на Рила, между тях идва и Ради. При свършването на летуването, той идвал на Изгрева и се позаседява там. Като всеки здрав и работлив българин, с усет за онова, което трябва да се направи, когато види нещо от своята специалност, се залавя да оправи и поправи недоправените от нас пропуски, влизащи в неговата специалност - градинарството. Учителят, разбирайки неговите качества го поканва да остане на Изгрева. Така Ради става също един от заселниците тук.** За този наш брат е малко да се каже, че беше работлив, честен и безкористен до крайни предели. С неговото идване, малкото ни стопанство, доби напълно своя оформен вид. Да се натори добре и обработи мястото, навреме да се положат необходимите грижи по прекопаване, напояване, почистване от плевели и ред други от този род грижи, за засетите култури е най-важното за успеха на всяка земеделска работа. А Ради в това отношение беше образцов. Когато през есените дни се прибираха плодовете от засетите култури, рафтовете в мазето тежаха от тях.

За неговата честност и безкористност, имаме един случай, който ми разправи един наш брат - Желю, много близък с Ради и често го е посещавал на приказки. Един ден през есента, брата намерил Ради в мазето да подрежда събраните продукти и плодове. „Погледнах зад брата хубавите и добре узряли круши наредени в щайгите, извадих си джобното ножче и започнах без стеснение да режа и ям от тях, като се възхищавах от вкуса и аромата им. Разбира се, отрязах и парче от една особено качествена круша и подадох на Ради. Моята изненада беше особено голяма, когато Ради отказа да вземе парчето. Повторих и потретих поканата си към него с нови парчета, но той упорито отказваше да приеме и най-малкото. Това подсили моята изненада, още повече, че не се е случвало от негова страна така упорито да ми отказва, когато съм му давал нещо, освен това, деня не беше ден, през който почивахме откъм храна. Мълчах и се учудвах. Когато Ради привърши работата, излезнахме от мазето и отидохме в стаята му. Загложди ме мисълта да разбера защо Ради така упорито отказваше да приеме и изяде поне едно парче круша. „Слушай Раде, казах му аз. Няма да си отида оттука, докато ти не ми кажеш защо не прие поне едно парче от тъй хубавите круши, които ядох?" Ради вдигна глава и ми каза: „Знаш ли брат, Учителят, като дойде един път при мене в мазето ми каза: „Раде, всеки, който идва тук го тегля на моя невидим кантар и на влизане, и на излизане".

Не приел да хапне парче круша, за да не стане по-тежък на излизане от мазето.

Към своята външност Ради беше малко небрежен, ходеше и с брада. Скулпторът, който беше натоварен да изработи паметника на патриарх Евтимий, като го срещнал един път, го повикал за да му бъде като модел за образа на патриарха. Така образът на Ради е увековечен в скулпторната фигура на патриарх Евтимий, намиращ се на ъгъла на улица „Граф Игнатиев" и едноименият булевард.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...