Jump to content

95. ПОСЛЕДНИТЕ ЕКСКУРЗИИ НА ВИТОША


Recommended Posts

95. ПОСЛЕДНИТЕ ЕКСКУРЗИИ НА ВИТОША[1]

Учителят, често с група приятели братя и сестри отиваше и към по-високите места и върхове на Витоша. При една от тези екскурзии, Учителят пожела да посетим и хижа „Острица", която по-късно изгоря, но направиха на това място друга по-хубава и удобна. Събраха се около 40-50 души, отбелязва Борис Николов, който е присъствувал. Дните бяха слънчеви, топли, тихи. Възлизахме полека нагоре, при едни чудно красиви обли камъни направихме дълга почивка, накладохме огньове, чайниците закипяха. Пихме чай и събрани около Учителя изпяхме песни. Той беше мълчалив и почти не разговаряше. Явно беше измъчен, нямаше и апетит. Сестрите се чудеха какво да направят нещо по-привлекателно, апетитно за Него. Слънцето вече клонеше на запад, когато стигнахме хижа „Острица". Хижата беше празна, само един пазач, който се мярна и изчезна. Останахме сами, пълни господари на хижата. Разположихме се добре, турнахме в ред разхвърленото домакинство. Вечерта запалихме печката, стана топло, уютно. На другата сутрин както ни е обичаят, излязохме на върха „Острица", там посрещнахме слънцето, изпяхме песни, направихме гимнастическите упражнения. Учителят държа кратка беседа.
Небето се отвори над нас и пак се затвори. Така прекарахме пет-шест дни в друг свят. На шестият ден, привечер бяхме определили за слизане. Учителят се приближи при мене /Борис Николов/, пред хижата и като гледаше залеза, при тъй спокойната и топла вечер, рече: „Можем да останем още няколко дни, че вече няма да дойдем". За провизии пратихме хора в Мърчаево, а ние се преместихме в хижа „Еделвайс". Една хубава алея, водеше до тази малка хижа, скрита в гората. Там имаше само един пазач. Хижата беше изцяло на наше разположение. И тук прекарахме пет-шест дни сред чудна тишина, чистота, въздух и слънце. Имаше пълна хармония между всички. Вечер пеехме песни, разговаряхме. Учителят се освежи и ободри. Сутрин отивахме на една поляна, четвърт час по на изток, заобиколена от млада борова гора, а едно приказливо поточе, прекосявайки поляната създаваше чудна прелест със своето чуруликане, сочни треви, пъстри цветя, се разстилаха наоколо. Чудно красива, като че ли беше кът от рая. Тук правехме сутрешната си молитва и гимнастическите упражнения, а след това кратка беседа. Присъствието на великият Разумен Свят се чувствуваше от всички. Лицата грееха, сърцата преливаха от обич. Великият свят присъствуваше в нас. Шест дни в Царството Божие. Великият свят слезе със своят Мир и Хармония, между човеците. Учителят се радваше като ни гледаше, като слушаше песните. Това беше Неговата среща с Небесните Братя.
В деня на връщането, направихме обща закуска в хижата на масите. Учителят подкани приятелите да тръгнат, а Той остана пред хижата. Предният ден пазача се пипнеше да прави някаква пейка, но не беше сръчен. Казах му: „Остави аз ще направя пейката". Той се съгласи с охота. Сутринта имах малко да я довърша. Завърших пейката, предадох инструментите, а Учителят все стоя отвън и ме чака. Като привърших, каза ми: „Иди легни под пейката и напиши деня, часа и минутата и още напиши: „БЪЛГАРИЯ ПЪЛЕН НЕУТРАЛИТЕТ!" Това беше директива на Бялото Братство, до тези, които щяха да управляват България.
През лятото на 1944 г. както отбелязва Методи Константинов стана и последният събор на Братството в село Мърчаево. На този събор бяха пристигнали приятели от цяла България. В ранната утрин на първия ден на събора, цялото Братство беше излязло на една красива поляна, разположена над селото, където Учителят изнесе вдъхновена беседа. След това се изиграха музикалните упражнения на Паневритмията. Никой не допускаше, че това е последният събор на Братството с Учителя.* Съборът стана в полите на Витоша - Българският СИНАЙ.[2]
 
----------------------------
[1]Това е материал на Борис Николов. Виж „Изгревът", том II, стр. 316-318.
 
[2] Запазени са и снимки от последната екскурзия на Учителя от Мърчаево към Витоша, придружен от група приятели.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...