Jump to content

116. ДЕНЯТ 19 АВГУСТ - НАЧАЛО НА БРАТСКИТЕ СЪБОРИ


Recommended Posts

116. ДЕНЯТ 19 АВГУСТ - НАЧАЛО НА БРАТСКИТЕ СЪБОРИ

Един от най-светлите, пълен със смисъл и съдържание ден на годината е денят 19 август. На този ден Слънцето е пред прага на зодиакалното съзвездие Дева. Това съзвездие мъдреците от дълбока древност са го почитали най-много. Великият посветен И-СААБЕЙ-БЕН- ААДЕС, този който поднесе на човешкия род в древността науката за звездният мир Астрономията и Астрологията, от всичките дванадесет съзвездия на зодиакалният пояс, даде на това съзвездие най-красивият и привлекателен образ, образа на Девицата - Дева. За да отбележи великото съдържание и красота на това съзвездие Саабей взема образа на онова, най-великото, което живота създаде на нашата планета Девата, изразяваща чистотата, нежността, топлотата и грижата за всяка жива твар по лицето на Земята. В дадената от него карта на дванадесетте съзвездия от Зодиакалният пояс, той изрази това съзвездие като красива девойка с крила на рамената, държаща в ръцете си узрял житен клас. Красотата на девойката с меките топли черти на лицето си символизира чистотата, нежността и топлотата, които тя носи със себе си. Крилата върху раменете на девойката - това изразява, че тя може с този житен клас, който държи в ръцете си, да бъде навсякъде и на всички в помощ, за да задоволи тяхните нужди.
Звездите, слънцата и въобще всички небесни форми, които се намират в това съзвездие в никакъв случай и при най-голямото въображение, не могат да създадат някаква представа за каквато и да било човешка фигура. Струпаните там слънца видими с просто око на брой 95 начело с най-ярката от тях Спика - звезда от първа величина, със синкаво-бяла светлина, дават образа на някакъв разкривен многоъгълник. Но погледнато това съзвездие от друго гледище, по-задълбочено, ние наистина ще открием онова дълбоко прозрение, което е имал Саабей, за да му даде този разкрасен образ на Девицата с крила държаща в ръцете си узрял житен клас. Наистина, ако вземем под внимание, онова, което Астрономията ни дава ще се натъкнем на богатото съдържание, което има в това съзвездие на слънца, освен тези, които можем да видим с просто око. Има такива интересни със своя променлив блясък, други пък двойни и най-после, там има една галактика, която издава светлина сто милиона пъти по-силна от светлината на нашето слънце. Един по- задълбочен поглед на всичко това, ще ни покаже смисъла на образа, който е дал Саабей за това съзвездие. Ако започнем от най-ниското стъпало да разгледаме света пред нас, ние не може да не забележим една велика закономерност, която цари в основата на всичко, което има пред нас. КРИСТАЛИТЕ - ако ние нарушим формата на един кристал, то той поставен в средата и условията, при които е създаден, ще възобнови строго определената си форма. Това ясно говори, че зад видимата форма на този кристал имаме нещо друго неосезаемо за нашите очи, което създава и поддържа формата му. Това нещо, без да определяме от какво естество е то, древните са го нарекли етерен двойник. Такъв двойник имат и растенията, и животните, и човека, а също и всяко небесно тяло. Този двойник определя физическият образ, а също качествата и способностите, които този образ носи.
Дванадесетте зодиакални съзвездия, тези могъщи групировки на слънца, казва Саабей, създадоха двойниците на дванадесетте планети в слънчевото семейство. Всяко едно зодиакално съзвездие създаде двойника на една планета от това семейство, като качествата, които има зодиакалното съзвездие ги предаде на двойника на планетата, а оттам и на самата планета, като определи нейният размер, скорост на движението и вида на орбитата, наклона на оста по отношение на тази орбита, отразителната й способност и всички други качества, които планетата има. От тези качества, ние можем да вадим заключение за влиянието, което тази планета носи за живота и човека на нашата Земя. Съзвездието Дева даде двойника на планетата Меркурий, казва Саабей. Тази Галактика в Дева със своите сто милиона пъти по-силна светлина от тази на слънцето, предаде на планетата Меркурий възможността му да даде на човека, най- великото, което може да се създаде в него, орган на мисълта. Мозъкът, който може да мисли, силата и качествата на човешката мисъл. Защото според дадената от Учителя стълбица на реалността, светлината е сгъстена мисъл, това може да се каже още, че първото проявление на мисълта е светлината. Там, където имаме светлина, имаме мисъл. Светлината е проявление на мисълта. И казва още Учителят: „Когато говорим за интелигентността на човека, ще знаете, че тя се определя от Меркурий".
Човешката мисъл е един инструмент, който е създал най-големите ценности на човешкият род - красивите идеи, които създават топлотата в отношенията между хората и правят живота прекрасен и желан, изкуствата със своето разнообразие, които внасят този чар в живота, науката носеща всички улеснения на този живот и с това даде най-голям тласък по пътя на човешката еволюция.
Но същият този ум, същият този прекрасен инструмент, често става проводник на тъмните сили в природата, на едно черно слънце закътано там нейде в това съзвездие и с това докарва най-големите злини и разрушения, които са спъвали човека и пътя към прогреса на човешкото общество. Когато човешкият ум се ползува от възможностите, от въздействието на тази галактика, която дава сто милиона пъти по-силна светлина от тази на Слънцето, той твори и създава казаните ценности и с това улеснява своята и на обществото еволюция. Ето защо днес, деня 19 август, намирайки се пред входа на това велико и благодатно съзвездие Дева, нека всички приемем да даваме път само на светлината от тази
Izgrew_15_64.png
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...