Jump to content

1. ЗВЕЗДНИ ВЕЧЕРИ НА ИЗГРЕВА И АСТРОЛОГИЯТА


Recommended Posts

1. ЗВЕЗДНИ ВЕЧЕРИ НА ИЗГРЕВА И АСТРОЛОГИЯТА

Освен интензивен живот, в който протичаха дните на Изгрева, не по-малко интензивен и богат по съдържание живот протичаше и през топлите, ясни нощи, звездни вечери тук. Такива вечери, обикновено като че ли освобождават човека от ежедневните груби материални грижи и той чувствува една лекота от свободата на този ярем.
Мисълта се извисява във по-висшите сфери на знанието, към по- духовните въпроси, към мистичното, далечното отвъдното. Небето над нас, през такива вечери е кристално чисто, защото пушеците, праха и изпаренията на големият град, не се чувствуваха тогава тук. През такива вечери Учителят излизаше, а ние събрани пред малката му стаичка в очакване, като гладни птички бързо го наобикаляхме в едно напрегнато очакване. Звездният мир, който цареше над нас, над главите ни, предразполагаше да се започнат, приятни и полезни интересни разговори за него. Тогава Учителят започваше: „Ако тръгнете из пространството, ще видите разнообразни духове, царства, страни. Най-напред ще ви се изпречи царството на ГНОМИТЕ. Това са духовете, които образуват твърдата материя и разполагат със снаражения и лаборатории. Златото и всички скъпоценни камъни, всички скъпоценности, руди и богатства са тяхно изделие - те ги правят. После, ще дойдат УИНДИНИТЕ, духовете на водата. Идва след това царството на СИЛВИТЕ, въздушното царство. Те са най-разположени към нас. Праната, която поглъщаме ежедневно, която ни подкрепя и освежава е от тяхното царство. След това идва царството на САЛАМАНДРИТЕ, духовете на огъня. Те са духове сериозни, положителни. Най-после идва царството на АНГЕЛИТЕ.
Всички светила, които ние виждаме и има на небесната сфера, се изучават от Астрономията и Астрологията. Астрономията изучава Анатомията, а Астрологията, физиологията на небесните тела.
Астрологията е за гениалните хора, за Светиите, за Пророците. Какво означава думата Астрология, тя е съставена от думата „АСТРО" - звезда и „ЛОГОС" - Слово. Значи Слово на звездите. Само онзи може да изучава Астрологията и да се ползува от нея, който гледа на звездите, като на живи същества, разумни, които говорят. Ако не можеш да чуеш говора на Луната, на Слънцето, на Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн и т.н. ти не си астролог.
Астрологията е стара наука, произхожда от Първата култура, зачената с първата раса - Раса с голяма култура, която е съществувала на Земята в преди исторически времена.
Че наистина е съществувала в преди исторически времена раса с много висока култура, могат да се намерят доказателства в почти всички континенти. В Перу, пустинята Наска, около езерото Титикака, Централна Америка, Великденските острови, Двуречието, погребаната цивилизация в Мохенджеро, в долинатата на реката Инд и др. А още по-нагледно е изнесено в древно-индийските епоси, където по недвусмислен начин се говори за самолети и пътувания не само около Земята, но даже и до другите планети. В тази именно цивилизация е създадена и науката за звездният мир - Астромонията и Астрологията. В древните писания се споменава като родоначалник на тази наука Саабей, а Учителят слушах го да ми казва: „И-Саабей-Бен-Аадес, велик посветен от тази раса".
Значението, което всички народи, от най-дълбока древност са давали на звездният мир, много добре се подчертава от разкритията, които са направени и се правят в грамадната Ашурбанипалова библиотека, съставена от глинени плочи, намерени при разкопките на древния град
Калху близо до град Мосул. Този асирийски цар, живял шест столетия преди нашата ера, е събрал в нея не само знанието на древността, но писаното и в най-старите книги, много векове преди него. Ако се насочи в тази библиотека вниманието, само върху писаното за звездния мир, където е намерено и много древен учебник за този мир. В него са намерени сведения за звездите, планетите, Слънцето и Луната. Установено е също, че този учебник не е от Ашурбанипаловата епоха, а е копие от древновавилонска епоха. Осемнадесет века преди нашата ера, още по времето на Хамурапи и преди него, вавилонците са имали календар, което подразбира солидни знания по Астрономия и Астрология. В древните писмени паметници на двуречието от времето на първите шумерски градове - Лагаш и Ур, археолозите намират сведения от преди повече от 3000 години, преди нашата ера сведения за астрономически наблюдения.
Въпроса за времето, когато човекът за първи път е погледнал небето и е започнал да го изучава, ще трябва да приемем, че е било много, много по-рано от времето, което ни дават археологическите разкопки на всички древни цивилизации. Няма да бъде пресилено, ако се приеме, че на други континенти, потънали вече в океаните, се е създала някога тази първа раса, донесла високата култура. Нищо никъде не е вечно и неизменно и континентите и те са подложени на раждане и умиране. От тази именно цивилизация, са останали остатъци у народите по съществуващите сега континенти. У тези народи намираме именно останало уважението и почитанието, боготворенето към звездите, останало от Астрологията, сериозно изучавана от хората на тази висока култура. У народите, например в Арабският полуостров, преди да дойде Мохамед, преди исляма, са боготворели звездите и когато са виждали, през топлите ясни вечери да пада метеорит, мислили, че пада звезда - Бог. Затова Каабето, този паднал болид се боготвори от мохамеданите, защото са приели, че е паднала звезда - паднал Бог. Всички древни народи със знака на звездата са обозначавали Бога.
Тази висока култура на първата раса е била пометена. Великите неща са простички и техният ход естествено е подчинен на развитието на живота. Не е много трудно и няма да бъде пресилено, ако се обърнем около нас в настоящето време, за да си направим извода, като как тя е била унищожена.
Известно е, че прираста на населението в примитивните народи е много по-голям и по-бързо се развива, още повече, че някои държавници, безотговорно насърчават това, отколкото прираста на населението в напредналите в културно отношение народи. Не само това, но в тези народи е констатирано вече едно намаляване на хората. По-малко се раждат, а повече умират. Можем ли да си представим, че ако не стане някакво чудо, какво би станало, след един по-дълъг период, да речем от 1000 или 2000 години? Тези примитивни хора със своето множество ще залеят света. Със своята лакомия и устрем за задоволяване на примитивните си нужди, ще вземат всичко в ръцете си, ще го разсипят и ето ти един регрес.
Аз вече споменах, за това, което Учителят ми каза, в един разговор, който имах с Него по въпросите на човешката история. Бяхме сами и Той ми каза: „По време на Атлантида, Ние загубихме сражението, защото не можахме да проникнем и в най-дълбоките помисли на злото, но сега победата е на наша страна. Ние два пъти грешка не правим".
Има безспорни доказателства за съществуването, някога на континент на мястото на Атлантическия океан. Там е имало високо развита цивилизация, за което нещо се споменава в стари индийски писания, където се казва, че атлантите са можели да отиват до други планети. Тази именно култура и високо издигнати хора са били пометени, унищожени и изгонени, именно от такава една примитивна маса хора, разраснала се в един неимоверен размер. И всички древни цивилизации, които намираме сега при разкопките в сегашните континенти, са някакви остатъци,клонки от нея.
Астрологията това е физиология на човешката Душа. Вие трябва да изучавате планетите и тяхното влияние, но то да става с Любов. Астрологията в никой случай не трябва да служи, като цел за материален придобив, за печелене на пари или каквито и да било материални ценности. Много астролози има днес в Германия, Англия, Америка, но те правят една погрешка, упражняват Астрологията, като средство за препитание. С Астрологията те се прехранват. В това отношение те приличат на врачки, които се прехранват с гадания. Това не е наука. Гадателите без любов, не са истински астролози. Без Астрологията, вие не можете да обясните отношенията между хората. Ако изучавате Астрологията механически, малко ще се ползувате от нея. Трябва да изучавате Психо-Астрологията, т.е. отношенията на Астрологията към душевният живот на човека. Като изучавате Астрологията вие ще придобиете повече светлина и по-добре ще разберете себе си и своите близки. Изучавайте Астрологията, за да изучавате и показвате пътя на тези, които са го загубили. Астрологията е наука, която всеки момент има приложение в живота. Като ученици в Окултната школа, вие трябва да изучавате Астрологията и да я прилагате в живота си. Ученикът трябва да я изучава. Да познава влиянието на планетите, Слънцето и Луната върху себе си и съзнателно да им се противопоставя или подчинява, според лошото или доброто въздействие.
Изучаването на небето помага за развитието на човешкият ум, което нещо ще му даде възможност с по-голяма леснина да прониква и разкрива тайните на тази висша наука.
Казано е, че човек е създаден по образ и подобие на Бога, което ще рече между другото, че той е свободен да разпорежда със себе си и оттам със своята съдба. Но за да може това да прави за да си въздействува, той трябва да познава, да знае своите качества, способности и своят енергетичен заряд вложен в него. Трябва обаче да познава влиянието на светилата, Слънцето, Луната и планетите, които създават условията за доброто, успеха, щастието и за злото, нещастието, провала, неуспеха. Човек се ражда с условията, да бъде щастлив или нещастен. В първият случай, при условията за щастие, запознатият с Астрологията, ще използува тези благоприятни условия за щастие, а при вторият случай, при създадените условия за нещастие, неуспех, провал, той ще се противопостави и няма да се поддаде. Като се научи човек правилно да чете себе си, тогава той ще изучи и хората, и природата. Човек може да подобри живота си т.е. да измени лошите аспекти на своята съдба, като служи на една възвишена идея.
Всички планети, Слънцето и Луната, представляват една разумна система. Те са образувани от разумни същества. За това тези течения са под контрола на тези същества, чрез тях те влияят на хората през пространството. Влиянието на Слънцето, Луната и планетите е неизбежно, защото те влияят на Земята, а оттам и на човека.
Всички планети и Слънца във Вселената представляват банки, от които човек може да извади това богатство, което в дадения случай му е потребно. От човека зависи, какво богатство ще си достави, как ще го използува. Човек може да влезне в съзнателно отношение със Слънцето, Луната и планетите, и да добие от тях това, което му трябва.
С колкото по-възвишени същества и планети е свързан човек, толкова по-възвишена и обработена е материята на неговото тяло.
Когато една душа напусне Земята, тя прекарва около 45 години в невидимия свят, където й се правят подробни изчисления т.е. определят й хороскопа. Когато се реши тази задача от Разумните същества там, те я пращат на Земята да реализира своя хороскоп. Раждането на човека се обуславя от известно планетно съчетание, което невидимият свят нарежда, а на човека предстои задачата разумно да използува тези съчетания. Човек не е господар на планетните влияния върху себе си, но е господар на положението да използува разумно това, което те му носят. Пример, когато Венера има влияние върху някого, тя събужда в него Любовта. Но може да събуди в него, висшата Любов, а може и Любовта на противоречията.
Това, което наричаме движение на сили в силовите центрове на мозъка, то не е нищо друго освен влиянието на външните планети върху човешкия мозък. Всички астрологични знаци човек носи в себе си в своя мозък.
Когато планетите дохождат близо до Слънцето, те оказват благотворно влияние върху човека. Върху младите и още не добре изградени хора, планетите Сатурн, Уран, Нептун, Плутон оказват лошо влияние. Влиянието на тези планети не е лошо, но тези хора не са готови за тях. Те не са изградили още онези духовни органи, върху които тези планети се отразяват благотворно.
Сегашният човек не възприема правилно енергиите на Космоса, вследствие на което в известни места на организма се натрупва повече енергии, отколкото трябва, а на друго място по-малко. Това неправилно разпределение на енергиите, създава нещастията и страданията.
От астрологично гледище, на човека се препоръчва да започне с най-силната си способност или добродетел, за да предизвика движение в себе си. Как ще си обясните промяната, която става с хората, ако не приемете, влиянието на планетите върху тях? Има случаи, когато до известна възраст, човек се намира под влиянието на една планета, а в друга възраст под друга.
Планетите в Слънчевата система са дванадесет. Засега ни са известни десет, като за планета се взема и фаетон - разрушената планета, части от която са Планетоидите, между Марс и Юпитер. За в бъдеще ще открият още две. Докъде в настоящият момент, началото на 1977 г. е стигнала съвременната Астрономия в издирването на тези две планети? В началото на месец януари тази година, телеграфните агенции разпространиха новината, че мексиканският математик Хасинто Амор е открил планета зад Плутон, която нарекъл Хано. Според него, новата планета се намира на 8,790,600,000 /осем милиарда седемстотин деветдесет милиона и шестстотин хиляди/ километра от Слънцето и извършва орбиталната си обиколка за 450 години. Макар, както се отбелязва в съобщението досега никоя астрономическа обсерватория, да не е успяла да засече Хано. Откриването на всяка нова планета е такова изключително, рядко научно събитие, че дори и перспективите за това, заслужават да бъдат подробно коментирани.
Както е известно, освен шестте планети и Фаетон, отделно познати още от дълбока древност, Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер и Сатурн, наскоро са открити само три нови планети, по една на век. Уран от У.Хершел на 13 март 1781 г., Нептун от И. Гале на 23 септември 1846 г. и Плутон от К. Томбо на 13 март 1930 г.
Изчисленията, над които се е трудил Хасино Амор, очевидно се отнасят до орбитите на най-далечните планети на Слънчевата система - Уран, Нептун и Плутон. Всички небесни тела си влияят гравитационно и от анализа на това влияние се правят изводи за масите им. Понякога, орбитата на дадено небесно тяло не може да се обясни с влиянието само на известните планети. Това е основание да се подозира, съществуването на нова непозната планета. Така са постъпили през средата на миналия век англичанинът Еидъмс и французинът Льоверие, анализирайки движението на планетата Уран. И двамата почти по едно и също време установили, че наблюдаваните аномалии, могат да се обяснят със съществуването на нова планета. Те изчислили и нейното място, и точно там на посоченото от тях, немският астроном Гале открива Нептун. По аналогичен път, ръководейки се от теоритичните изчисления на П. Лоул е вървял и астронома Томбо, като е открил и планетата Плутон. Така, че не ще бъде нито странно, нито изненадващо, ако този път Хасино Амор е намерил правилно координатите на новата зад Плутонова планета. Разбира се, колкото по-далеч се намира една планета от Слънцето, толкова по-мъчно може да бъде тя наблюдавана. Така че, ако и до този момент никоя обсерватория да не е съобщила за откриването на новата планета, не бива да се съзира отрицание на откритието.
Имаме и други прецизни изчисления за местоположението на една транс-Плутонова планета. Това направи през 1959 г. немският астроном Критцингер. Според него тази транс-Плутонова планета, трябва да има значителна маса, да прави една обиколка около Слънцето за 675 години и да се намира на максимално разстояние от 77 астрономически единици /една астрономическа единица е равна на сто четиридесет и девет милиона и шестстотин хиляди километра, толкова, колкото е разстоянието на Земята до Слънцето/. Потвърждение от астрономическите обсерватории на това голямо събитие е наистина трудно, но човек и с много по-трудни проблеми се е сблъсквал и е успявал. Ще очакваме и тук да успее.
За съществуването на транс-Плутонова планета имаме и друго едно съобщение. Пресметнатите положения и пътя на Халеевата комета, за нейното следващо появяване, през 1986 г. Смущенията, които се наблюдават в нейния път дават основания на американския астроном Д. Вреди, да направи извода, че смущенията в движенията на кометата може да се обясни, като се допусне съществуването на планета зад Плутон. Вреди предсказва нейното положение сред звездите и намира, че тя обикаля около Слънцето за 464 години. Това е много близко, до пресмятанията на Хасино Амор, за което вече споменахме.
Планетата се търси, макар още да не е открита. Над този проблем се работи отдавна и не случайно, неин пионер е същият този Клаид Томбо, който през 1930 г. откри планетата Плутон. Може да се каже и му прави голяма чест, че той оттогава и досега се занимава предимно с този въпрос, да търси планета зад Плутон.
Нека добавим, че с астрономическите телескопи, с които в настоящия момент се наблюдава звездният мир, могат да се видят звездите и въобще небесните тела най-много до 21 звездна величина. Небесни тела с по-голяма звездна величина не могат да се наблюдават. Известно е, че колкото едно небесно тяло има по-голяма звездна величина, толкова то е по-слабо, по-незабележимо. Възможно е транс-Плутоновата планета, да е с по-голяма звездна величина от 21 и за това, досега да не е могла да бъде забелязана.
За съществуването на планета между Слънцето и Меркурий - Вулкан, в литературата по Астрономия се отбелязва, че тя не би могла да се види, поради блясъка на Слънцето, освен, когато тази планета преминава през неговият диск. В 1859 г. френският астроном д-р Лекарбо твърди, че е видял наблюдавайки Слънцето едно малко, бързо движещо се кръгче, черно да минава по диска на Слънцето, което той приел за планета между Меркурий и Слънцето - планетата Вулкан. Вярно е, че други астрономи не са потвърдили това нещо. Но това не трябва да ни дава основание за отричане. Защото преди повече от сто години знаменитият италиански астроном Скиапарели, пръв видя и отбеляза, че е видял, някакви канали на Марс. Астрономите по него време не ги видяха пък и дълго време след него. Допущаха, че това което Скиапарели е видял, се дължи на някакъв дефект на телескопа му или пък на някакви смущения в атмосферата на Земята. Значително по-късно това се опроверга и канали на Марс бяха забелязани. Ако пък приложим закона на Тициус-Боде, за дистанциите на планетите до Слънцето, можем да стигнем до извода, че между него и Меркурий, трябва да има планета. Този закон както е известно приема следната схема:
0 + 4 = 4:10 = 0,4 - Това е разстоянието на Меркурий до Слънцето, като за единица се взема, дистанцията на Земята до Слънцето, което средно разстояние е 149,600,000 километра. Четири десети от това разстояние прави 59,840,000 километра, което приблизително отговаря на действителността.
3 + 4 = 7:1 0 = 0,7 - Което е разстоянието на Венера до Слънцето.
6 + 4 = 1 0:10 = 1 - Разстоянието на Земята до Слънцето.
12+4 -16:10=1,6 - На Марс до Слънцето и т.н.
Ако сега дадем една стъпка назад, зад нулата, а защо да не дадем, то ще имаме: -3+4 = 1:1 0 = 0,1 - а това ще прави разстоянието на Вулкан до Слънцето, планетата пред Меркурий, която трябва да бъде на 14,960,000 километра. Остава това нещо да се провери. Не е лошо да се провери. Може би ще се открие игривият Вулкан.
Добре е да се изучават влиянието на планетите в различните възрасти. От 7 до 14 години, от 14 до 21, от 21 до 28 и т.н. Първият човек е бил създаден в Петък, под влиянието на Венера. Тя е неговата слаба страна. В бъдеще духовният човек, трябва да се роди в друг ден, в деня на Слънцето.
Ако искате да се ползувате от добрите влияния на някоя планета, то ще употребявате такива плодове, които са свързани с нея. Растенията и плодовете съдържат такъв род енергии, каквито енергии имат планетите, с които те са свързани. Планетите пък от своя страна имат връзка със съзвездията от Зодиака.
Най-голямо влияние върху човека оказват Земята и Слънцето.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...