Jump to content

9. САТУРН


Recommended Posts

9. САТУРН

Сатурн, в нищо не вижда доброто. Сатурновите хора са сухи, храносмилателната им система е слаба, слабо развита, всякога имат развален стомах. Те имат силен Дух и критичен ум. Ако искате някой да ви намери грешките и да ти покаже правилният път, намери Сатурнов тип. Разсъдителният център, личните чувства, страха са чрезмерно развити у тях. Честолюбието, щестлавието, предпазливостта, са характерни за Сатурниянците, той прави човека разсъдлив, философ. Той всякога внася нещо отрицателно, във всичко, което вижда или ще му се случва да застава всякога на особено мнение. Човек не може да разреши едно противоречие, докато не разбере Сатурна. В него като принцип се крият причините на Доброто и Злото. Той носи в себе си висок морал, който произтича от вътрешен страх. Той не се подкупва със слава. Никой не може да го излъже. Сатурновите типове не са учтиви. У тях етикеция няма, те смятат, че всички са по-долу от тях. Да имаш доверието и благосклонността на Сатурна е изключение, щастливо съвпадение. Сатурновият тип не се убеждава лесно. В чувствата - обикне ли те веднъж, той издържа на Любовта си, за нея е готов на всички жертви. Сатурновият тип, от една страна отрича чувствата, а от друга ги търси. Единствената планета, към която Сатурн се отнася благосклонно е Венера. Когато Сатурн влияе с нисшите си енергии върху човека, то последният става отмъстителен, подозрителен, злъчен. Песимистичното състояние се дължи на Сатурн. Той е падналото величие, детронираният Бог. Онзи, който обича да разсъждава, да философствува и да прави философски заключения е Сатурнов тип. За глупавите хора, Сатурн е крайно разрушителен. Умен е той и с най-голяма опитност, не е лековерен, да вярва само на думи. Не е снизходителен към погрешките на хората, не се поддава на ничие влияние. Сатурн взема предохранителни мерки за да пази Венера от лоши влияния. Някои казват, че Сатурн оказвал лошо влияние на човека, обаче те не са проследили в какви случаи именно Сатурн влияе зле. Докато човек мисли, че сам може да урежда съдбата си, той всякога ще изпитва ударите на Сатурна. Като влезне човек със здрава кожа в ръцете на Сатурна, непременно ще излезне с одрана - безпощаден е той. Страхливите се намират под влиянието на Сатурна. Силите на Сатурна правят главата продълговата. Той прави хората добри началници на отделения, а също и умението в дребните занаяти. В човека Сатурн се проявява в костната система, кожата, ушите, черният дроб, усилва обонянието. От металите, оловото е под влиянието на Сатурна. Българите са под неговото влияние.
Физическите качества на една планета, открита от астрономите дават ценни указания за нейното влияние. Сатурн е вторият по големина член на Слънчевото семейство, това определя и неговото голямо влияние върху живота и по-специално, този на Земята и човека върху нея. Екваториалният му диаметър е 119,000 километра, а полярният 107,000, което е една значителна разлика, която разбира се е плод на една интензивна ротация. Завърта се около оста си за 10 часа и 15 минути. Това изразява интензивният живот, който има на него и оттам интензивното му влияние преди всичко върху ума и затова, че Сатурн има много голяма атмосферна обвивка, защото при тези размери, изчислено относителното му тегло дава само 0,7, което е по-малко отколкото водата има. Това относително тегло е най-малкото от всички планети на Слънчевото семейство. Така, че всъщност той е много по-малък. Това го прави, затворен, необщителен, горд. „Гордостта предхожда падението" - казва Учителят, а Сатурн е падналият Бог.
Плоскостта на екватора му и тази на орбитата сключва ъгъл от 26 градуса и 2 минути, който е по-голям от този на Земята, което показва, че годишните времена са със силни промени. Условията за живота са сериозни там, със силни, резки колебания. Такова е и неговото влияние.
Главната особеност на Сатурна, това са неговите пръстени. Три концентрични. Те представляват, един неорганизиран свят, от отделни частици. Свят, в който обединителният елемент липсва. За по-ясно ще приведа една аналогия. В нашата атмосфера всякога има молекули на водата, но за да имаме дъжд, трябва първо да дойде една обединителна сила, която да групира тези молекули в групички и тогава получаваме облаци, трябва след това да дойде друга сила или може би същата само, че с по-голям интензитет, която да обедини отделните групички молекули в по-големи, за да образуват дъждовни капки. В пръстените на Сатурн, тези обединителни сили ги няма, които по липса на по-подходящ израз ние наричаме Любов, а любовта има безкрайно много форми на своето проявление. При тези пръстени тя липсва. Там цари един свят без Любов и оттам е и злокобното влияние на тази планета.
Върху духовните хора, със своите добри влияние действуват планетите Уран, Нептун и Плутон.
Ако Уран ви влияе, ще се усили вашето сърце. Платината има отношение към Уран.
Нептун управлява пениалната жлеза. От анатомията ни е известно, че пениалната жлеза се намира в централната част, между двете хемисфери на главния мозък, в черепната кухина. Тази жлеза представлява, малко розово телце. Каква е функцията на тази жлеза, на това телце, каква роля играе тя в човешкият организъм, учените все още не са установили. Ролята й не е изяснена. Видни окултисти обаче казват, че тя е един орган, който в сегашният стадий на човешкото развитие е в своята начална фаза. Този орган, при своето пълно развитие ще даде възможност на човека да има едно по-съвършено виждане, за което няма прегради, или както най-често се казва, ще даде на човека ясновидството. От гледище на Астрологията, това нещо напълно се подкрепя и потвърждава. И наистина, когато в хороскопа на даден човек Нептун е в силна позиция и добре аспектиран с планетите и особено със Слънцето и Луната, дава добра интуиция на този човек, с други думи долавя истината по един вътрешен път или както най-често казваме, по пътя на досещането. У тези хора тази именно жлеза, ще трябва да приемем, че в своето развитие е стигнала до една по-добра форма. Когато тази жлеза, това телце, дойде до своето съвършенно и пълно оформяне тогава ще приемем, че ще имаме един човек с ясновидски способности.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...