Jump to content

XIV. КАК ЧЕРНАТА И БЯЛАТА ЛОЖА РАБОТИХА В ПАРИЖ ЗА УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ


Recommended Posts

XIV. КАК ЧЕРНАТА И БЯЛАТА ЛОЖА РАБОТИХА В ПАРИЖ ЗА

УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

1. Един от първите, които работят в Париж е Михаил Иванов и той съставя свое общество, проповядва свое учение, издава своите проповеди. Използва „Паневритмията", като кара французите да я играят и пеят песните на Учителя Дънов на български, за да създава духовно поле, за да черпи енергия и сила, за да си върши своята работа. Това е описана от съвременниците му в „Изгревът".
 
Виж „Изгревът" том I, стр. 293-295:295-297; 297-300; 300-310 „Изгревът" том II, стр. 210-212; 213-214 „Изгревът" том IV, стр. 515-516; 517-520 „Изгревът" том VIII, стр. 550-555; 556-558
 
2. Вторият, който се опитва да работи там е Бертоли, но неговата група създадена от французи накрая се разтуря. Изводът е, че който няма вода, за да задвижи воденичните колела на воденицата, не може да мели жито. А Михаил Иванов си донасяше вода за неговата воденица, като играеха Паневритмията и пееха песните на Учителя на български. Французите играеха Паневритмия и пееха песните на Учителя на български. А Михаил Иванов си мелеше с водата на Учителя на своята мелница собственото си жито. Това е истината.
 
Виж „Изгревът" том I стр. 210-212; 126-127
 
„Изгревът" том IV стр. 521-522
 
„Изгревът" том V, стр. 572-574; 574-576; 576-577
 
Бертоли не успя, понеже започна да налива вода в чужда воденица. А как става това виж „Изгревът" том I. стр. 472-474.
 
3. Третият, които отиде да работи е Ярмила Менцлова. Отначало тя отива в Париж при обществото на Михаил Иванов и като балерина, и познавайки Паневритмията започва да ги обучава. Тя се опитвала да бъде командир, а е забравила, че там командир е само един. Това е Михаил.
 
Виж „Изгревът" том I, стр. 628-631; 213-220 „Изгревът" том VI, стр. 351-359 „Изгревът" том VIII, стр. 558-559
 
4. Четвъртият, който работи в Париж е Анина Бертоли. Тя е дъщеря на Бертоли. Там тя издава една малка книжка като списание „Житно зърно" с нейни преводи, редактирани от Словото на Учителя Дънов. Понякога превежда някои опитности с Учителя, които и предава лично Борис Николов. Издава на циклостил под нейна редакция „Паневритмията". Нейните спомени бяха записани от мен и публикувани в „Изгревът" том VII, стр. 648-672. Там ще прочетете как са рабитили в Париж тя и баща й Бертоли. А спомените на сестра й Мариана Бертоли са в том VII, стр. 673-678.
 
5. Провалът на Анина Бертоли е изключителен. Тя обеща да ми предаде целия неин архив, както и това копие от - IV копие на оригиналните беседи на Учителя, които са изнесени в Италия и впоследствие прехвърлени във Франция. Обеща, но не изпълни. С него трябваше да получа целия снимков материал, както и филма за Паневритмията. Този провал започна с нея и завърши със семейство Гобо и всички лица замесени с тях. Предателството бе пълно и извършено изрядно. За тия събития виж „Изгревът" том VIII, стр. 559-563; 572- 596.
 
6. Предателството на семейство Гобо. Те са тези, които приемат архива на Анина Бертоли. По-късно аз разказах това, което само аз знаех на Величка Няголова. Тя влезна във връзка с тях, отива с кола, натоварва куфарите вечерта на колата и на сутринта сем. Гобо ги свалят. Бяха говорили по телефона с някои от София, които са говорили срещу мен. Свалиха ги после и ги разпръснаха, излъгаха, окрадоха ги. И накрая стана най-голямото предателство чрез филма на Паневритимята, за което ще говорим в специална глава.
 
Виж „Изгревът" том IX, стр. 791-797
 
„Изгревът" том X, стр. 743-755
 
„Изгревът" том XI, стр. 814 - 825
 
„Изгревът" том XII, стр. 873-874
 
„Изгревът" том XIII, стр. 807-815
 
А трябва да се добави, че аз бях организирал Вихър Пенков да отиде във Франция със своя „Москвич" и да докара архива. Той си извади паспорт, трябваше да му се изпрати виза, беше си ремонтирал колата, аз приготвих пари за път. Всичко бе готово според мен. Но според онзи Дух на Разрушението, които имаше друг план, задвижи своите слуги, те изпълниха всичко и така стана голямото Предателство.
 
7. Следващият, които работи в Париж е Мария Христова. За нея бях чувал много неща, Когато прибрах част от архива на Теофана Савова, там ми попаднаха писма от няколко българки живеещи в Париж и Франция. Прочетох ги. Направо се ужасих. Каква поквара и каква низост имаше в тях. Там българите воюваха помежду си с непозволени средства за една окултна Школа. И всички воюваха помежду си в името на Учителя и неговото Бяло Братство. Да, при Учителя Дънов имаше братство и там присъствуваше и Бялата и Черната ложа - 25% от Бялата и 75% от Черната. Там при Учителя Дънов имаше всичко. Но във Франция имаше само борби и нямаше никакво Братство, нито бяло, нито черно. Та част от писмата бяха и от Мария Христова. След време ще ги публикуваме при подходящ случай.
 
8. Величка Няголова, която участвува като сътрудник в „Изгревът" и която описваше всичко за историята, за архива на семейство Гобо, която сме публикували досега и съм цитирал по томове и страници беше ми изпратила един написан материал собственоръчно за Мария Христова на 3 стр., преди много време. Тя се безспокоеше, че аз съм забравил този материал. Не съм го забравил Величке. Дойде време и го помествам. Той трябваше да влезе и да заеме своето си място. Ето защо трябваше да направя въведение, че да се види, че тази Мария Христова не е изолиран случай, а е част от една верига, тя е една халка от тази верига. И да докажа това, написах този раздел и тези 8 точки.
 
А сега следва материала за Мария Христова, който съм озаглавил така: Мария Христова - жената с двете лица.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...